КЗП проверява мобилните оператори за нелоялни практики

Проверяват се общите условия, подвеждат потребителите
9 яну 2023 11:38, Анисия Иванова
51

КЗП проверява мобилни оператори за нарушение на клаузи в договорите с клиенти.

Започнахме проверки в общите условия на търговците. Прегледани са общите условия на мобилните оператори. Предстоят заседания на комисията, така че към момента няма как да оповестим конкретни резултати. Проверяваме дали клаузите, които са в общите условия на договорите, поставят потребителя в неравноправно положение. Предвиден е ред, по който те да бъдат отстранявани. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев в ефира на "България сутрин".

По думите му най-честите жалби срещу мобилните оператори са свързани с нелоялните практики - потребителите биват подведени при вземането на търговско решение.

"Нелоялните търговски практики са вторият основен проблем на пазара и трябва да им се обърне внимание, защото създават предпоставки за изкуствено завишаване на цените", отбеляза гостът.

Алипиев поясни, че максималният размер на санкциите, които КЗП може да наложи, е до 50 000 лв.

"Предвижда се догодина големите търговци да преминават одити за прилагане на нелоялни търговски практики. Лошите такива създават пречки за банково финансиране и участие в капиталовите пазари", поясни той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на КЗП коментира, че съобщенията за намаления са обвързани с нормативна уредба - те не трябва да бъдат предлагани за повече от 30 дни.

"Тенденцията е административните нарушения да преминават в нелоялни търговски практики", посочи Алипиев.

По отношение на потенциалното поскъпване на мобилните услуги, гостът коментира, че "подобни ситуации рушат доверието между всички участници на пазара - контролен орган, търговци и потребители".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
12
 
! Отговори
mery преди 1 година
Политиката на мобилните оператори е такава, гледат да ти пробутат да плащаш нещо което не желаеш. Трябва да слагаш по 2 чифта очила и да четеш договора и приложенията много подробно преди да сложиш подписа си. Говориш по телефона че си искаш същите услуги, а ти пращат по куриер договор с прикачета някаква тяхна антивирусна програма за Нета по 8.50лв. на месец допълнително.
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си чета договорите към мобилните оператори, знам какво и как подписвам, винаги има специални оферти за мен (не се получават по магазините) и смея да твърдя, че за цената, която имам (30лв. на месец 5g неограничени MB, неограничена скорост) алтернатива в цял ЕС няма. Отделно за 10лв. на месец- дейта карта със същите параметри. 5g 1000Mbit/sec с външни антени и хубав рутер- е няма такъв бекъп интернет или интернет за вилата никъде по света.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Виваком изнудва потребителите, които искат да запазят стационарните си телефони, като ги кара да подписват договори, според които ползването на стационарен телефон върви заедно с пакет други услуги - интернет и телевизия?
6
0
 
24
 
! Отговори
Да преди 1 година
Само проверявайте, а резултати..... никакви. Аман от нищоправци в Корумпестан.
5
0
 
23
 
! Отговори
Обективен__ преди 1 година
Ще ги глоби с 300 до 500лв, да не правят повече така ;)
4
0
 
29
 
! Отговори
ahmed dogan преди 1 година
Всички знаят, че има картел между трите оператора и вместо да ги подпукат, седим и ядем пуканки....
3
0
 
19
 
! Отговори
NO Comment! преди 1 година
Нищо не проверяват. Тази година ме принудиха да подпиша нов договор стария го прекратяват и налагат нов по тяхно усмотрение ако сам не подпиша нов за А1 Австрийски грабител идва реч.От 2020г почнаха политика на справедливо роуминг плащане, сиреч Роуминга беше само 2г безплатно и от 3г вече се плаща ама кожудерски 2м в роуминг и 3 м трябва да си у дома иначе ще те скъсат да плащаш десеторен роуминг .А и нямат никакви пакети за пенсионири или инвалиди, който не могат да ползват нета и смартфона
2
0
 
30
 
! Отговори
ТоБ РъП преди 1 година
Защо се сключват договорите на твърда цена, като оператора може еднолично да реши да ти я вдигне, примерно, 50 пъти за 2-те години?!
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
повече от една година сметката ми е с 50% нагоре (10.50 вместо 7 лв както е по договор)! ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е???