Животновъд: 1 лв. се изкупува млякото, а кашкавалът е 29 лв.

Яна Иванова и Симеон Караколев относно новия закон за търговията с храни
9 фев 2023 15:56, Анисия Иванова
195

Служебният кабинет планира нов закон за търговията с храни. Причината са високите цени на основните продукти. Там ще се запише какво е нелоялна търговска практика, а на контролните органи ще се дадат повече права.

"Ако не видим конкретни текстове от правителството, няма как да изразим становище. Това, което излезе в медиите, дава противоречиви сигнали. Да речем, че ще се направи дефиниция на нелоялни търговски практики, при положение, че в Закона за защита на потребителите има не само дефиниция и 29 примера, но и цяла глава. Не можем да знаем какво има предвид Министерството на икономиката, когато въвежда тази дефиниция. Дотук в световен план изкуствените административни мерки не са били толкова ефективни никъде", заяви Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки".

Още по темата

Тя е на мнение, че обсъждането на цени е забранено, защото това противоречи на конкурентното право. "В тази връзка ми е любопитно какво ще се визира в този кодекс, който ще се създаде. Както е забранено кампаниите да се сдружат и да решат да вдигнат цените, по същия начин е забранено да се коментират цените", допълни тя.

"За нас е достатъчна обстойната нормативна база на нелоялни търговски практики. Под тях се има предвид, например, че като се обяви промоция, като отидеш в магазина няма достатъчно продукти, привлекли са те, но си купуваш други неща. Тя е конкретно описана в нашия ЗЗП", обясни Яна Иванова.

Според нея е хубаво контролните органи да насочат усилия за проверка в прилагането на нормативната база. "Ако всеки, на когото му се струва, че една цена е висока, се обърне към Комисията за защита на потребителите, това не би имало продуктивен резултат. За мен е странна идеята за тези регистри, които ще се правят, не знам дали някой си дава сметка, че на един регал за сирене има 20 вида. Какъв ресурс трябва да се отдели, за да се следи? От гледна точка на конкурентното право никой няма право да гледа цени", коментира още Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев даде пример, че цената на краве млякото е 1 лев на литър, 7 литра се използват за 1 кг кашкавал, на търговската верига той е продаден на 17,50 лв., а на етикета са изписани 29 лева.

"Всеки разумен човек може да си направи извода какво се случва. Вярвам, че държавата може да направи обстоен анализ, за да види как тръгва суровината и как стига до потребителя. Настояваме за много по-активна роля, за промяна в законодателството с много по-високи санкции относно заблудата на потребителя. На подобни цени потребителите купуват сирене с 80% вода, не купуват истински кашкавал, трябва ни превантивно законодателство", каза още той.

Караколев допълни, че миналата седмицата изкупната цена на млякото в България е паднала под 1 лев в много райони на страната, но никой не е видял сиренето и кашкавала да са поевтинели с 10%.

"България е една от бедните страни в ЕС, изкупната цена на млякото е с 10% по-евтина, в сравнение със страните от Западна Европа, но там цените на млечните продукти са с 20% по-евтини от тези в България", подчерта Караколев.

"Винаги сме призовавали да има контрол, но той няма общо с проблема с цените. Ако вчера се е променила цената на изкупната суровина, няма вариант следващите два месеца да се промени цената, защото магазинът вече е заредил. Договорите с веригите са дългосрочни.  Всички би трябвало да признаят, че инфлацията спада. Този постепенен процес на намаляване на покачване на цените е факт и разчитаме, че до май месец ще има една по-нормална инфлационна среда", каза още Яна Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Фалшивото мляко в Англия 2 л. -5 лева, а хубавата уж 1 л. 6,59лв с опаковката
160
0
 
0
 
! Отговори
ПО преди 1 година
ЦЯЛАТА ВЕРИГА ИМА СПЕКУЛА-КАТО СТЕ ГЛУПАВИ КУПУВАЙТЕ
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашкавал сложа го на филия и го подпичам,не се топи и разтегля а само покафенее,менте!МВДЕ производители!
158
0
 
0
 
! Отговори
4444 преди 1 година
До ИрландияГешев да дойде ли да ти дъвче храната,евтин ***.
157
8
 
2
 
! Отговори
4444 преди 1 година
Този не е никакъв животновъд,попита ли го някой къде са му животните. Толкаво разбира и от кашкавал когато направи кашкавал 1/7 да отиде да му връчат нобелова награда,умишлени лъжи пускани в медийното пространство.
156
4
 
5
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
"Кой на скача е червен" и "Четиридесет и пет години стигат."Това е от продължителното скачане.При изкормена държава и превърната в англо- краварска Родина така стоят нещата.От мене - толкова.
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 кг кашкавал = 10 л мляко х 1.00лв=10 лвРазходи за 1 л мляко (транспорт ,хладилно съхранение ,газ ,заплати,осигуровки ,данъци,....) 0.70 лв. Х 10 л мл.= 7 лв . До тук 17 лв + печалба 10 % = 18.70 лв + ддс=22.40 това е реалната цена на кашкавал от българско мляко произведено в бг. От тази цена на горе всичко е печалба на едрите търговци и дребните търговци.... На тях се сърдете не на преработвателите ..
154
1
 
4
 
! Отговори
Познавач преди 1 година
Знаеш ли колко е трудно да направиш от литър мляко килограм кашкавал трябва да си магьосник или гениален химик затова цената е такава.
153
2
 
15
 
! Отговори
Да си го ядът преди 1 година
Спрях да купувам кашкавал. Вносните сирена са по-качествени, а и по-вкусни.
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега въпроса е защо този мрънкач не продава кашкавал на 8лв. да речем. Опашки е има и ще стане монополист на пазара. Ама не го прави.
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"защо качественото БГ мляко от крава се изнася в чужбина на същата цена" - Щото млякото си е ое ...
150
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То има и кашкавал по 50 лева килото ... ама няма нищо общо със изсъхналата сметанка, дето продавате ...
149
3
 
35
 
! Отговори
Ирландия преди 1 година
Не е вярно, че в Европа цените на млечните продукти са с 20% по-ниски. В Ирландия килограм кашкавал струва 6 евро, не 15, което е почти три пъти повече. Има изход-правителството прави списък с основни продукти и слага таван на цените за тях. Цените в България са доказателство за липса на конкуренция и договорки между търговските вериги да поддържат цените високи. Каскетът вместо да обикаля в САЩ да лобира за Прасевски, да вземе да свърши нещо в интерес на народа.
148
1
 
33
 
! Отговори
След дъжд - качулка. преди 1 година
...айде сега и вторият неудобен въпрос да ви го извадя от устата с ченгел -> защо качественото БГ мляко от крава се изнася в чужбина на същата цена, на която ние си купуваме отровно изкуствено мляко?! И най-вече куде е БАБХ? И къде е БГ млякото?!
147
3
 
11
 
! Отговори
Котора преди 1 година
До mda Ей *** ти не четеш ли какво казва човека "цената на краве млякото е 1 лев на литър, 7 литра се използват за 1 кг кашкавал, на търговската верига той е продаден на 17,50 лв., а на етикета са изписани 29 лева." - това значи 10 лева са за производителя. Проблема е в търговците и прекупвачите.
146
3
 
15
 
! Отговори
дедо с макбук преди 1 година
Ние сме велика нация,кисело млеко ,сеххс и демокрация!
145
2
 
21
 
! Отговори
фен преди 1 година
Сега нали има бабани и демокрация. Защо мрънкате?
144
5
 
23
 
! Отговори
500 преди 1 година
Кога бяхте роби ядяхте истинска храна,дишахте свеж въздух.Сега какво?
143
0
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
А Зоров какво мисли по този проблем?
142
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това ни докара капитализмът и ЕС

Спонсорирани публикации