»кономист: ƒържавата не фалира, да не се вс€ва финансова паника

–естриктивен бюджет за 3 г. напред иска ѕреслав –айков
16 мар 2023 10:51, јниси€ »ванова
50

—лужебни€т министър на финансите –осица ¬елкова поиска министерствата да намал€т разходите си с 20% заради риск за бюджета.

"ƒържавата не фалира.  урсът лев/евро н€ма да бъде променен и бордът е абсолютно стабилен. Ќ€ма никаква причина ћ¬‘ да се намесва с името на Ѕългари€, освен че  ристалина √еоргиева е ръководител", каза икономистът ѕреслав –айков в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕред Bulgaria ON AIR той коментира думите "пестете, за да не падне бордът".

"“ова е пълна глупост, граничи с това да се вс€ва банкова и финансова паника. ћинистър ¬елкова дължи об€снение за това или за медийните интерпретации. ’ората тр€бва да бъдат спокойни по тази тема. ¬торото нещо, което се каза, е, че държавата ще фалира, че ћ¬‘ ще се намеси - това е далеч от истината", посочи –айков.

ќще по темата
Ќеобузданото харчене, предизборното харчене, раздаването на пари по програми, които не таргетират определени групи, води до задлъжн€ване и повишаване на бюджетни€ дефицит, см€та икономистът.

"—олидарната вноска на свръхпечалбите на компани€ е неизпълнима задача. «адача, ко€то н€ма да проработи. ѕечалбата в частни€ предприемачески св€т е нещо, което се манипулира. “р€бва да се направи въвеждането на рестриктивен бюджет за следващите три години, в които партиите н€ма да има откъде да вад€т нови предизборни обещани€, да финансират безкрайни програми и да купуват мир. —ега е моментът да се въведе такъв бюджет с 3% или много под 3% дефицит и да се фокусираме Ѕългари€ да влезе в Ўенген и ≈врозоната - това е път€т на Ѕългари€", категоричен е –айков.

—поред него най-застрашаващите разходи за финансовата ни стабилност са разходите за пенсии. ѕо думите му секторът се е изкривил структурно и е основно разходопокрит от бюджета.

"“ози процент се покачва, виждаме и с швейцарското правило. ”стойчиви€т модел на покачване на пенсиите е чрез нов бизнес в държавата, по-гол€м обем на данъци. Ќай-гол€ма заплаха за бюджета виждам в покриването на пенсии и т€хното увеличаване с темпа на инфлаци€, който ще остане над 10%", каза гостът, като посочи, че друг гол€м разход е финансирането на международни€ ни дълг и излизането на външни пазари.

"ѕървото ниво на защита преди ћ¬‘ да идва да ни спас€ва, ще бъдат европейските институции. јко продължаваме с тази темп и наистина доближим тези 7%, ≈  ще въведе външно за страната ни доста рестриктивни услови€", коментира –айков.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


50
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
43
0
 
1
 
! ќтговори
ЅЅ преди 1 година
уау,резиденти и тлъсти тетки на путин ни лъжат как ще фалираме,удобно не не говор€т за не събирането на данъци от фирми на пеевски-борисов?по руски ще вдигат данъците и ще отнемат социални...р≈зидентќ и министърката му...сеещи паники в опит да ви наложат...≈— и —вободни€т са лошо м€сто за живеене...елате в с»бир...има квас и камъни за къртене за всички!те са р,уски агенти...манипулират ви за да ви ограбват и заробват!!!мислете хора...те убиват жени и деца...за власт и его!за т€х сте...гориво!
42
1
 
0
 
! ќтговори
Joan преди 1 година
ƒо бг смешки 2ƒостатъчно разбирам от финанси, но повече разбирам от монополи и олигополи, защото преподавам картели...
41
1
 
1
 
! ќтговори
ћиле преди 1 година
ƒа и аз се питам , цветоветена укроланди€ ли тр€бва да се поднас€т на офците дето гледат тази телевизи€?
40
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
задължително фона зад говорителите, тр€бва да е жълто-син като парцала на укрофашисти..???
39
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬сичко е ''наред'' , нооо тр€бва да се вземат ''ћ≈– »'' ...!?
38
0
 
4
 
! ќтговори
ƒе..е ва ! преди 1 година
ƒо кага ще ни убеждавате , че „≈–Ќќ“ќ ≈ ,.. ЅяЋќ ?
37
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
–азходите за пенсии.... “ози икономист кога ще разбере, че социалните плащани€ масово ги наричат пенсии и затова бюджета превежда пари на Ќќ»? Ќещата ще си дойда на м€стото, когато социалните плащани€ спрат да ги наричат пенсии.
36
0
 
3
 
! ќтговори
?!? преди 1 година
ƒо преди 6 месеца то€ в€рваше, че ще влезем в еврозоната на 01.01. 23г. “олкова за неговата компетентност.
35
0
 
3
 
! ќтговори
A преди 1 година
Ќ€ма да фалира, просто ще премине €вно на управление от новите господари (за сега беще малко или много скрито)
34
2
 
1
 
! ќтговори
Ќишо преди 1 година
*** фона на това през три месеца се пръскат стотици милиони за избори, от които никой не се интересува. —ега ще има едни л€тото отново, после отделно едни местни. » така никой не знае до кога. ѕартиите са безпомощни. ¬с€ка гледа да къта шепата си избиратели. ƒруго не ги интересува. ≈, от такова безхаберие се раждат тоталитарните държави.
33
1
 
5
 
! ќтговори
“ериториален преди 1 година
Ќ€ма риск защото »ћјћ≈ ¬алутен борд и Ќяћјћ≈ ≈¬–ќ, защото валутни€ борд ни пази от фалит, а това ,че н€маме евро не позвол€ва да ни замазват очите с заеми от ≈÷Ѕ.....
32
2
 
4
 
! ќтговори
“рагеди€ Ѕ√ преди 1 година
ѕреславе, цъкай си стероидите в ѕлевен и не се занимавай с неща, от които не разбираш
31
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“ака се фалират банки, не държава, после хоп в еврозоната.
30
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ј ѕј–» «ј Ѕ≈∆јЌ÷»“≈ ќ“ ю√ј » с≈¬≈–ъ ?
29
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ј щом не ''фалира'' , за какво са тези ''ћ≈– »'' ????
28
0
 
6
 
! ќтговори
бг смешки 2 преди 1 година
√ърци€ € спасиха заради това че дължаха мн пари на европейските банки ! и щеше да стане страшно ако б€ха фаалирали наистина . е ема вие не разбирате от финанси така че кво да ви обесн€вам ...
27
1
 
10
 
! ќтговори
Joan преди 1 година
Ќе е важно, че държавата не фалира, а че хората фалират.  акво, че бюджетът е наред, щом обикновените хора гладуват. ќбедн€ват ежеминутно, при галопиращи цени не могат да си позвол€т основи стоки като храни, лекарства и електричество. ¬ Ѕългари€ н€ма антитръстовско законодателство, нито ефективни органи, които да го след€т. Ќе се кан€т топ икономисти по монополите за мнение, защото в тези органи и в държавни€ апарат работ€т подкупни чиновници.
26
7
 
5
 
! ќтговори
Joan преди 1 година
ƒобър пример е √ърци€ - преди н€колко години държавата им изпадна в колапс, но гърците живееха и живе€т по-добре от нас.  акво, че държавата им фалирала. ќбикновените хора се радват на добър стандарт, качествена храна, качествено строителство, гол€ма продължителност на живота. —амо в Ѕългари€ са склонни да жертват обикновени€ гражданин в името на държавата, един соц подход.
25
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
–еферендум и за харчове на държавни пари
24
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“е така разправ€т и за швейцарските банки (които върт€т в пъти повече пари от държавата ни), пък гледай кво става.