България може да изхранва 30 млн. души, потенциалът да се използва

Сайтът с цените няма да реши проблема, не се очаква храните да поевтинеят
27 мар 2023 22:20, Анисия Иванова
45

След дълго чакане и подготовка пуснаха сайта, който следи цените на основните храни у нас. В платформата е предоставена информация за това как се променя кривата при цените на основни хранителни продукти.

"За пръв път се направи обобщена и единна информационна система. Това се превърна в цялостна национална информационна система, която показва движението на цените. Тази информация е необходима както за пазарни играчи, така и за потребителите. Това не е средство за намаляване на цените, трябва комплекс от мероприятия, трябва приоритrзиране на аграрния сектор", коментира председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата Владимир Иванов.

По думите му е необходимо да се създадат по-добри производствени и търговски практики, а аграрният сектор да бъде пръв приоритет на държавата.

Още по темата

"Идеята на сайта е като потребител да получите максимум информация. Ако кривата на дребно се качва нагоре, да видите разликата като тенденция - да се види, ако някой иска 7 лв. за домат при 2,30 лв. нормално. Потребителят винаги е сила, затова е важно повишаването на потребителската култура и информирано пазаруване. В момента циркулират купчина хора, които се правят на производители", посочи Иванов.

Председателят на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова беше категорична, че проблемът с цените и производството няма да се реши със сайта. А данните от него ще са допълнителна информация за хората, анализаторите, институциите.

"Не знаем колко полезно ще е и за потребителите, дават се средните цени, не е най-ниската цена. Информацията, която се получава, може да се използва от някои търговци - ако продават по-евтино, да вдигнат цената, ако средната е по-висока", предположи Милтенова.

Тя коментира, че високите цени на краставиците и доматите от преди месец са били резултат от дефицита на родно производство.

"От 10 г. алармираме, че ситуацията в сектора не е добра, върви към унищожение. Факт е, че решенията и политиката в сектора е към намаляване стремглаво надолу на плодовете и зеленчуците. В последните години много производители се отказват да произвеждат", каза Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея с подкрепата на родното производство ще спре вносът на домати със съмнително качество и съдържание.

Владимир Иванов прогнозира скорошно поевтиняване на зеленчуците, но не и на другите хранителни стоки.

"Цените ще вървят към успокояване заради мощната конкурентна среда, ще започне по-масово производство в Турция и Гърция, където е по-топло. Потребителите ще видят успокояване на пазара. При останалите хранителни продукти ще видим задържане, докато има война, неяснота с енергийните ресурси, трудно ще видим трайно равновесие", убеден е председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата.

Двамата са категорични, че добро за производителите би било кооперирането им, за да имат по-ефективен достъп до субсидии. Мариана Милтенова предупреди, че това не трябва да бъде за сметка на малките производители, които да бъдат отказани от дейността си.

Владимир Иванов припомни, че България може да изхранва 30 млн. души и потенциалът трябва да се използва, а "не да отиде в кофата". Гостът призова потребителите да избират български яйца, които са с по-добри показатели от вносните - така ще подкрепят и родните производители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Една партия или преди 1 година
коалиция не може да реши проблемите на България !
40
0
 
1
 
! Отговори
Боже налей разум преди 1 година
в главите на политиците ! Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !
39
0
 
5
 
! Отговори
Батинка преди 1 година
Да може ако успеете да съживите Тодор Живков да национализира всичко крадено и крадците да изпрати в Белене ще стане работата,преди 89 г. България изхранваше 100 000 000 така че това е решението на задачата!!!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навсякъде на запад селското стопанство е субсидирано а у нас няма държавна политика, ныма органиация, няма стимули, няма борси, няма безлихвени кредити за производство
37
1
 
7
 
! Отговори
Без име преди 1 година
30 млн души бежанци от Украйна може но 30 млн българи не може, че не сме и десет милиона по кому истичедко можеше ше и 50 милиона да изхранва България и да се увеличава броя на българите
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой ще работи за да ги храни..кой ?Ам - хората дето работеха са насвършване
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето никой не пита дали има смисъл да се изхранват тия милиони? Какъв е смисъла при положение че тия хора за нищо не стават? Примерно едно прасе може да има сметка да го храниш цяло лято щото зимата ще го заколиш и 3 месеца ще ядеш мръвки. Но от човека каква полза има?
34
0
 
5
 
! Отговори
Моше преди 1 година
България може да изхрани 30 мил души .... Ако се налага да храни САМО 30 депутата , 3 партии, социалните помощи да са само до 3 месеца и съкратена до 30% държавна и съдебна администрация ..... ТЪРТЕИТЕ СА МНОГО В ТАЯ ДЪРЖАВА ....
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато е част от Руската империя, Украйна е произвеждала жито, достатъчно да изхрани цяла Европа. В периода на управлението на Л. Брежнев официално се отчита, че украинските колхози са успявали да произведат толкова зърнени храни, колкото са били необходими само за да задоволят нуждите на самата Украйна.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да 45 мил, но не може 5 мил да изхрани. Паеадокс
31
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не знам защо ни убеждават,че ако родното производство е повече,цените ще паднат.Като се направи сравнение на цените на определени хранителни продукти у нас и в чужбина,се вижда,че българските продукти са по-скъпи.Родните производители непрекъснато ни убеждават,че техните продукти са уникални и трябва да плащаме повече.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Царство България е било с население около 5 300 000 души, е произвеждало селскостопанска продукция, достатъчна да изхрани почти 14 милиона човека.
29
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
След влизането в ЕС, се ликвидира производството и сега дори 5-те млн хора не могат да се изхранят с даденото производство ;) !!!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка година хвърлям тонове ябълки и круши, защото нямам какво да ги правя, а не ми се занимава с ракии.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видим разликата какво става? Само с гледане кое ще се промени в цените?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да изхранва 30 милиона, щото крадците не могат да си направят такава политическа логистика. Партия от 500-1000 души е ок, но 30000 души е прекалено. Боса на партията няма да може да опознае лицево и гласово подчинените си, от там изтичане на корупционна информация и масови затвори за политици.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не купувам български ***. Ниско качество, цените надути.
24
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха, стига драскахте пълни тъпизми бе, ***!!! Нищо не можем, щото българите са тотални мързеляци и не искат да работят!! Ние не можем да се издържаме и изхранваме сега-като сме 6 млн., вие чак на 30 млн. скочихте....пълен смях!!!
23
1
 
2
 
! Отговори
България преди 1 година
Ще ви нахраня аз ! С пръст ! Достатъчно навлеци нахраних през годините , но ще нахраня още милиони ! За натрапниците , порция пръст - засища лакомията за винаги !
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аграрното ни стопанство е на ниво отпреди хилядолетия. Да сте чували за цикличните периоди на слънчеви изригвания и междупланетарни влияния ? Периодични суши, повишени температури или застудявания, които са траяли с години, през хилядолетната история на човечеството ? Докога ще разчитаме на това, че Господ е българин ? Холандците защо са заляли Европа с храни ? От 30 години университетите им имат производствени бази и внедряват електроника и роботика в аграрния сектор !