Откриха древен надпис на кирилица от времето на Симеон

Находката е открита край ивайловградското село Хухла
28 мар 2023 17:22, Стела Стоянова
34
Откриха древен надпис на кирилица от времето на Симеон
Снимка БГНЕС

Учени потвърдиха огромната значимост на находка, открита при археологически разкопки миналото лято. Става дума за един от най-древните кирилски надписи, датиращ от времето на цар Симеон.

При проучването на крепостта "Балък дере" край ивайловградското село Хухла археологът Ивайло Кънев от НИМ-София откри оловна пластина-амулет, прегъната през средата. При извършване на консервационни дейности от проф. Веселина Инкова се забелязва плитко врязан надпис с кирилски букви.

В хода на неговото разчитане от д-р Георги Сингалевич, с помощта рефлексно-преобразувателна (RΤΙ) фотография, се стигна до предположението, че началото на текста е нанесено върху вътрешната страна на пластината. Оказва се дълъг старобългарски кирилски надпис, седемредов от вътрешната и четириредов от външната страна на пластината. Това е може би една от най-значимите находки  на „Археологическо лято“ 22.

Откриването на пластината-амулет е в културен пласт, където има множество материали от първата половина на X в. Този факт насочва вниманието на археолозите към епохата на Златния век на цар Симеон (893-927). Учените започват да съпоставят историческите извори от началото на X в., които описват походите на българският владетел към Цариград, със епиграфският анализ на паметника, където се откроява архаичното изписване на буквите Ж и малка носовка, срещано сред паметниците от X в. Правописът е едноеров, само с голям ер (Ъ), което, според тях, сближава разглеждания надпис с паметници главно от Североизточна България. За разлика от досега известните подобни паметници тук силно впечатление  прави  каноничното звучене на текста и разчитането на личните имена  на молителите, а именно Никола и Павел.

Поставянето на този анализ в контекст на археологическата среда дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните кирилски текстове известни до сега. Сродните старобългарски кирилски надписи  са в Кърджалийско и в Хасковско два амулета.

Според откривателя Ивайло Кънев може да се предположи, че при похода на Симеон към Цариград тук е имало български гарнизон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северномакедонците нямат този проблем. Тяхната древна азбука е написана на 16.05.1945. А ние тук се чудим този напис от X-ти век ли е, не е ли от X-ти век.
3
8
 
20
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Да бяхте сложили поне една снимка на артефакта.Не е нужно да го разказвате и предполагате.Хайде още 2-3 професорски титли на базата на измишлйотини.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много неграмотно написана статия. Срамота! Пълен и кратък член изобщо не знаете кога да използвате, а каква липса на пунктуация...жив ужас. Кой ви наема изобщо, правете им тестове, за Бога!
1
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите Археолози са пълна скръб. Стои на бюрото и чете. Абе излез малко влез в някоя река до колене разгледай попивай чети учи се. В България има чешма направена и запазена от 460 та година. Тук в БГ ако се изкарат нещата наяве, ще стане страшно за много държави. Много силни хора, с много власт, няма да позволят повечето неща да излязат на бял свят. Истината не е удобна на никой. Вече всичко е една лъжа. И който повече лъже - повече краде и повече го уважават, защото е по-голям финансово.