Бясно каране, алкохол, телефон в ръката... Това води до катастрофи

Рискови фактори са и състоянието на колите и на пътищата
8
Бясно каране, алкохол, телефон в ръката... Това води до катастрофи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Превишената скорост, недоброто обезопасяване на автомобила, употреба на алкохол, шофирането с телефон в ръка, както и шофирането без поставен обезопасителен колан са сред ключовите рискови фактори на пътя. Това заяви председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, която откри в столицата кръгла маса, посветена на темата за пътната безопасност.

Сред другите рискови фактори са състоянието на автомобилния парк, както и състоянието на пътната инфраструктура, посочи тя в изказването пред участниците на форума.

"Не е достатъчно да кажем колко са загиналите и пострадалите по пътищата. Трябва да се опитаме да определим уравнението и всички променливи в него. Да се опитаме да влияем на тези променливи, за да получим различен резултат. Именно това е и задачата на комплексния проект, резултатите от които ще ви представим днес. Това беше усилие в рамките на две години с финансовата подкрепа на Европейската комисия и на много държави членки, за определянето на детайлна и унифицирана методология за измерване на осем ключови индикатора, които през 2019 г. бяха определени", разясни Малина Крумова.

"Когато говорим за пътна безопасност, да не говорим само за пострадали и жертви по пътищата, а за факторите, които водят до тези резултати", допълни още тя.

Събитието е организирано от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се провежда с участието на представители на Европейската комисия, Европейския съвет за транспортна безопасност, както и представители на българските институции и неправителствени организации, ангажирани с безопасността на движението по пътищата, които споделят добрите европейски практики в областта.

В рамките на форума ще бъдат представени резултатите по финансиран от Европейската комисия специален изследователски проект, наречен BASELINE. Проектът е насочен към извършване на задълбочен анализ на факторите, въздействащи върху настъпването на пътнотранспортни произшествия, и разкриване влиянието на високорисковото човешко поведение. Изчислени са ключови показатели, които предоставят статистически значими резултати за високорисково поведение на участниците в движението и които ще са основа за предприемане на мерки за реално и проследимо във времето намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната. /БТА, Иван Лазаров/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: катастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 10 месеца
До 5 : никой не е над закона. Но със сигурност съм над теб, селянино.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз пък забелязах друга интересна зависимост,при това обратно пропорционална. Колкото повече катастрофи се случват, толкова по-малко върви рушветчилъка на корумпираните трудоустроени ceлuнчuта. Явно народа се мъчи да ги умори от глад.
5
2
 
5
 
! Отговори
Александър преди 10 месеца
Да се уволни тая и на борсата, а новата и работа с конкурс! Въвеждане на френските закони и правилник! В журито да няма софиянци! А за глобите немския закон- плащаш и караш! 20 км превишение- снимка и кач паръ! Не платил- стоиш си у дома и точ ка, а също и финладския закон! Контрол при нарушение и данни в личната карта- имал ли си сив бизнес? Нормално плащаш200, а иначе- 2000! Щот софиянците се мислите над закона, а не е така!
4
1
 
3
 
! Отговори
Е преди 10 месеца
Не е като да пиеш по кило водка и на другия ден да си адекватен и планета да ти е целия живот
3
0
 
3
 
! Отговори
Жеко бурсука преди 10 месеца
Здрав миннет също помага да нацелите я дерек я некоя кола в насрещното. Сами печен драйвър като мен може да кара със сто и шейсе в лявата лента докато им се празня фосттитте.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За Гърция не знам но в ЮК запис от даш камера вкарва и най закоравелия български тулупин в правия път почти веднага.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А липсващият контрол на Ушев не води ли ? Що в Гърция нашите са тихи като мишки - що ги е страх от полицията - ама защото там полицията работи. Наш Ушев пие кафета и пуши цигари по цял ден.