Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни

Обмислят санкции за непровеждане на профилактични прегледи
11 юли 2023 10:50, Стела Стоянова
56
Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни
Снимка БГНЕС

"Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Само в София има 70 болници – колкото в цяла Австрия. Ние сме на първо място в Европа по брой хоспитализации на глава от населението." Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването.

За миналата година само половината болнични легла са били използвани, тоест половината легла са напълно излишни, посочи той.

Една огромна част от дейностите се извършва в болници, без изобщо да с налага да е там, коментира Околийски и посочи, че трябва да има преструктуриране, тъй като има и "тотален глад за друг тип услуги".

Още по темата
В бюджет за 6 месеца не може да се правят революционни промени, но е факт, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент. Парите за асистирана репродукция се удвояват, поясни заместник-министърът на здравеопазването.

По думите му, има ръст и при прегледите, касаещи майчиното и детско здравеопазване.

Към момента личните лекари не са особено мотивирани да са проактивни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това трябва да се промени. Комуникацията трябва да е двустранна – "хората да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът", подчерта Михаил Околийски. По думите му "това в последните години беше тотално занемарено", хората бяха оставени сами на себе си" и няма положителен ефект за здравето на нацията. Той даде пример с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се санкции за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за изпълнението им – например освобождаване от определен брой здравни вноски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако няма нужда от нови болници, да се забрани отварянето на нови частни болници. Извършва се заграбване и приватизация на болниците. Частният картел иска да завладе болничния бизнес и да убие държавните и общински болници. Източва се обществен ресурс за частни болници, които са *** и убиец на държавните болници.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извършва се затваряне на държавни и общински болни и и отваряне на частни болници. Правителството казва винаги: Имаме много болници, затваряме. Частният картел на частните болници отваря нови болници. Броят на болниците се увеличава и се източва Здравната каса от частните болници. Извършва се приватизация на болниците чрез затваряне на държавни и отваряне на частни болници. Единствено държавните болници могат да спират картелите на частните болници да рекетират пациентите, ако нямат алтернатива.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
chastnite kliniki vyn ot zdravnata kasa
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
nikwi bolnici vij xoteli za ukrite moje
47
2
 
2
 
! Отговори
не половината преди 9 месеца
а всичките,няма болен българин,има дето се пишат болни за пари,щото им се дават един куп привилегии,по същата причина няма нужда и от профилактични преглеи
46
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Aман от фелдфебели във всяка професия и на всяко ниво-строй се, преброй се, шса наказвамИ дайте по 20 лв на народа за профилактичен и гледдай как ще се преглежда и профилактира още на първо число
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И Околиската маша на СЗД е излишна но я навряха на държавна ясла. Докато има болници търговски дружества ще има и огромни измами и грабежи.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 42. Доста голяма глупост изс...така де
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато беше ковид пандемията, се доказа, че не само не са излишни, а са недостатъчно. Много къса памет има гоподинчото. Стремежът за унищожаване на населението включително чрез изкуствени пандемии няма да спре скоро. Сега тече унищожаване чрез убийство на фронта, след това пак ще пуснат зарази. Лабораториите на САЩ по света са стотици, пускат зарази и чрез насекоми и др, животни. Между другото, добре е да пишете какви биологични напасти спохождат периодично и американьите.
42
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато има копейки ще е така - хаотично и недоволно общество, което не може да нарави нищо рационално. Във всички области.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тоя гледа някъде вляво докато приказва с някого на снимкята и значи според ена теория лъже докато говори. Явно всички са лъжци понеже имат един и същ модел на поведение.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 36, 38. Има си ора за всичко бе.
39
6
 
18
 
! Отговори
Пак пазарен сатър преди 9 месеца
И този май е от пазарните фундаменталисти в "здравепогазването". Няма нито излишни болнични легла, нито излишни хоспитализации - това е нагла лъжа. Напротив, в много районни болници има опасност от закриване на отделения, които са жизнено важни за тези населени места. Познайте от първия път защо - в България има тотален недостиг на лекари и медицински сестри, спасяват се накъдето им видят очите от тукашната мизерия. А този пак с рязане и санкции ще запушва дупките. Аман от бок.луци.
38
1
 
4
 
! Отговори
36 преди 9 месеца
КОЙ! Кой реши, да ми набие минус и по-важно - ЗАЩО!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"както и мотивация за изпълнението им например освобождаване от определен брой здравни вноски." - Моля?
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"За миналата година само половината болнични легла са били използвани, тоест половината легла са напълно излишни, посочи той." - И какво? Ще ги разкарате и ще давате под наем офис пространство?
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Обмислят санкции за непровеждане на профилактични прегледи" - МОЛЯ?
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо закриха малките болници за да тича народа само в големите градове, но пък там е скъпо за народа и леглата останали празни и сега охкат и се вайкат и лъжат че били излишни за да им излезне.
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Господинът що не почне да работи по въпроса с липсата на лекари, вместо да обяснява за излишните легла?!
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не може голямото количество на болнични легла да е повод за гордост на една нация. Всичко опира до интелекта на обществото.

Спонсорирани публикации