Токсиколог: Около 20 на сто от пробите са фалшиво положителни

Задължителна кръвна проба е единственото решение
29 авг 2023 12:33, Стела Стоянова
55
Токсиколог: Около 20 на сто от пробите са фалшиво положителни
Снимка БГНЕС, архив

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи, в която настоява да се изработи списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици или алкохол в кръвта.

Професор Снежа Златева - началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, разказва пред БНР, че проблемът е прекалено комплексен и не може да бъде решен чрез списък:

"Първо трябва да отговорим защо се позитивират тестовете за наркотици и защо нивото на алкохол в кръвта може да е по-високо при прием на някои медикаменти. Второ трябва да отговорим това оказва ли влияние върху реакциите на шофьора. Тестовете за наркотици са имунни! Могат да разпознаят някои медикаменти и негов метаболит и да реагират позитивно. От какво зависи това? Първо, от чувствителността на тестовете и, второ, от индивидуалните ензимни метаболитни процеси. Тези индивидуални пътища за метаболизъм на лекарствата са генетично кодирани и непредсказуеми. Ето защо нашата практика показва, че около 20% от пробите са фалшиво положителни".

И сега съществуват списъци лекарства, които позитивират за определен клас наркотици. Често се оказва, че хората, дали позитивни тестове за тези наркотици, приемат такива лекарства, някои от които са купени без рецепта. Понякога и хора, употребили наркотици, посочват, че са употребили тези медикаменти, подчерта тя: "Това не може да премахне съмнението, че наркотикът е приеман".

Още по темата
Много медикаменти от различни класове повлияват ензимните отговори за метаболизма на алкохола - един вид в стомаха и три вида в черния дроб:

"Оказва се, че млади хора се лекуват с 8 до 9 вида медикаменти, които влияят на концентрацията на алкохол в кръвта. Още по-сложно за експерта става да оцени ефектите на тези медикаменти върху рецепторите, което дава отговор на това повлияват ли тези медикаменти действието на шофьора. Рецепторите може да са потиснати или активирани от тези медикаменти".

"Лично аз считам, че списък с лекарства няма да разреши този проблем. Според мен предложението на Министерството на здравеопазването и МВР да се взима кръв задължително при всеки положителен тест и да се изследва с точна апаратура в рамките на 6 или 24 часа, е единственото правилно решение", категорична е проф. Златева.

"Газовата и течната хроматография и наличието на опитни химици са ключът към разрешаване на този казус. Списъци с лекарства - това в никакъв случай няма да даде яснота и още повече ще задълбочи проблема".

Според нея тестовете трябва да бъдат много добри, чувствителни, селективни.

"Дрегерът за алкохол е на 100% верен с газовата хроматография, но все пак само концентрацията в кръвта за наличие на алкохол и наркотици пред съда е доказателство за повлияване на рецепторите", допълни токсикологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Същото като преди 8 месеца
С ковид тестовете.ИЗОБЩО ЦЕЛИЯ ЗАПАД СТАНА Е *** ЛЪЖЛИВАТА ФАЛШИВА ФЪШНЯ!
44
0
 
0
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 8 месеца
Не трябва да тестват за алкохол и наркотици. Тези неща са забранени, защото влияят на реакциите на шофьора. Трябва да се тестват директно реакциите. Има програми, които измерват времето за реакция.
43
0
 
0
 
! Отговори
селтак с тумбак преди 8 месеца
До АнонименТо и след няколко часа пак не си под въздействие ....
42
12
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 8 месеца
Така - всеки медикамент има предписание и листовка! В съответните медикаменти е записано ДА НЕ СЕ шофира и работи с машини например след употребата им ТОЧНО защото могат да имат подобен ефект на наркотично или токсично опиянение (да не говорим за странични ефекти). Демек тука ми пробутвате че един *** на кодеин например и един на трева, тоя на кодеина щото му е предписан е безопасен на пътя??? Айде да се спрете щото се е запалила тая София от боклучави наркотици, дизайнерски, недизайнерски...
41
9
 
0
 
! Отговори
съби московски преди 8 месеца
като почнете да пишете как било в "нормалните държави" и ми става ясно, че не сте излизали извън България освен за ол-инклузив в Гърция и Турция. като не ви харесва - марш навън, да ви видим колко сте отворени в Германия или Холандия.
40
0
 
8
 
! Отговори
бай брадър преди 8 месеца
До АнонименМен ме спряха в Германия заедно с още 10-на коли, посред бял ден в центъра на Щутгарт - правиха ми много интересни тестове за адекватност - да следя с очи разни химикалки, да броя до 30 със затворени очи и т.н. Прекрасен начин да се установи в момента дали е адекватен водача. Сигурен съм че при съмнение имат начин да поискат тест за наркотици и/или алкохол. За щастие не ми се наложи да го разбирам, всичко беше ОК:)
39
0
 
5
 
! Отговори
Може би инвестититор преди 8 месеца
Добре дошли в България, дами и господа!
38
0
 
16
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 8 месеца
Големи глупости са това - също като ковид тестовете! Полицаи, милиционери - без разлика, цялата им дейност е такава, вместо да гонят нарушителите, спират под някакъв предлог водача и почват да му търсят кусури, за да се стигне до ситуация "и ко прайм сега?"! Спряха ме уж за дневни, нещо не му светели силно на *** в един часа на обед и почва - дай застраховка, жилетка, пожарогасител, аптечка, накрая и тест за алкохол, въпреки че ме вижда, че съм адекватен и трезвен!
37
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом полицаите са категорично против тестовете, си има сериозна причина...
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 40.Защо ти е да ходиш до Амстердам бе ???В България няма ли трева ?Измисли нещо ново защо копираш репертуара на клоуна Божанков ??И второ след 5 дена нищо няма да стане защото няма да си под въздействат на тревата.Стига повтаря опорките на хора ,които си сменят мнението след като някой надигне глас срещу плановете им .
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българина си заслужава съдбата .Тоя дето кара пиян или дрогиран дали спазва правилника за движение ??Уважаеми дами и господа поканете утре въпросният токсиколог да ви плаща сметките и да идва на погребения като някой пиян и надрусан джигит утрепе някой
34
7
 
16
 
! Отговори
Ами сега преди 8 месеца
Какво се случва, ако отида на почивка до Амстердам, пуша напълно легално в кофи шопа, прибера се след 5 дни и ме засекат напълно трезв да шофирам, но с метаболит в кръвта? Технически не извършвам никакво престъпление в нито една държава, освен в нашата *** територия. Обръщам внимание, че според НПК употребата не е престъпление, а само отглеждането и разпространението!
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В нормалните държави не спират колите по улиците да правят тестове и да ти искат документи. Могат да те спрат само в случай че си извършил нарушение и са те засекли. Примерно превишаване скорост, минаване на червено, и др такива. Или пък са ти сканирали номера и са установили че нямаш застраховка или нещо др. И спиранията стават в движение. карат след теб и подават ти сигнал да отбиеш. Не като в България масовата практика полицая да дебне на отбивка и да ти сочи с палката.
32
2
 
12
 
! Отговори
Ченгесарница преди 8 месеца
Не се ли замисляте, че поради причината, че не могат да вдигнат заплатите на цялата ченгеджийска *** хрантутници, им дадоха възможност да ни рекетират за подкупи с тези нови промени. Така ще си набавят пари отгоре. Това нито е добра практика, нито съществува в другите държави под тази форма. В Германия не взимат колите на употребили марихуана онзи ден, нито на тези, пили ибупрофен за болки в кръста!
31
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия тестове са напълно ненужни в 99% от случаите. Има си доказани физически и вузуални тестове. Ако полицаят/проверяващият е обучен както трябва той веднага само за 1 минута може да прецени дали един човек е под влиянието на алкохол или наркотици. Тестът с дрегер както тестът в лаборатория би трябвало да се прави само когато шофьорът го поиска защото не е съгласен с преценката на проверяващият. Но явно днешните полицаи не ги обучават за такива неща и отделно законите са недомислени.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
около 80 на 100 от положителните проби се плащат с петдесетолевка и стават отрицателни!
29
2
 
2
 
! Отговори
Половината преди 8 месеца
доктори са наркомани по дръкчек, а те шофират . Обезболяващи, антидепресанти, Болкоуспокояващи , успокоителни , т.е. ако някой ни строши носа, скулите, половината зъби и изпия 8 аналгина и 12 нюрофена и шофирам ще ме хванат преди болницата и отведат , като наркоман . Балтов взема против високо кръвно .
28
2
 
10
 
! Отговори
ТРМЩ преди 8 месеца
И БЕЗ ДРУГО ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО, ПРЕДЛАГАМ ДИРЕКТНО 10 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ВСЕКИ ПОЛОЖИТЕЛЕН. ПЪК ДАЛИ Е ОТ ФАЛШИВО ИЛИ ОТ ИСТИНСКО ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ, ДА СЕ ГЛЕДА И УСТАНОВЯВА СЛЕД ИЗЛЕЖАВАНЕ НА ПРИСЪДАТА!
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Решението е изключително просто, но явно няма интерес към нормални практики, а се гони корупционен модел и маргинализиране на обществото. Само трябва да се сменят тестовете с адекватни такива, каквито се ползват в Холандия, Германия и т.н. Какво ще ми отежняват процедурата с кръвни за всеки, да ги чакаш и да се водиш престъпник?! Тотален дебилизъм
26
8
 
1
 
! Отговори
777 преди 8 месеца
Точно така, направо пуснете списък с такива лекарства, че да знае всеки тарикат като спрат пиян и/или дрогиран с какво да се оправдае и как да обжалва после...