Хората не се плашели, че ще убият някого, а че ще им вземат колите

След новата мярка има рязко намаляване на пияни шофьори
Обновена: 5 сеп 2023 10:35 | 5 сеп 2023 08:39, Стела Стоянова
83
Хората не се плашели, че ще убият някого, а че ще им вземат колите
Снимка БГНЕС, архив

"Хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя. Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите“.

Това каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ пред Би Ти Ви по повод случая, в който дете беше ударено от автомобил и убито на пешеходна пътека в столицата.

Близнаков разкри, че през последния месец откакто в сила е влезнала новата мярка за нарушители, че автомобилите им ще бъдат отнемани, случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици рязко са спаднали.

По думите му само от 8 август досега случаите на пияни шофьори са намалели с 343 или има 3 пъти по-рязко намаляване отколкото през цялата година.

Още по темата

Близнаков каза още, че досега не е виждал такъв ефект на мярка за намаляване на инцидентите и бил изненадан.

„Над 2 на 1000 алкохол в кръвта – ти не знаеш какво се случва зад волана на автомобила. Как може въобще някой да си позволи да сяда да кара така?“, възмути се експертът. На въпрос дали и спътниците в такива автомобили трябва да носят отговорност, Близнаков уточни, че всяка промяна в нормативните правила ще се прилага.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
muncho преди 8 месеца
До ФинансовитеTъn си на гъдулка, бате.....значи ще поддържаш още една кола, ще й плащаш данък, гражданска отговорност, гтп и евентуално винетка, само и само да караш пиян, така ли? Ей, много просто племе....с такова мислене нормално да ни избиват по пътищата, да ни крадат и т.н...
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имайте го това в пред вид.В затвора може да влезеш ако имаш над 2 промила алкохол Но ако просто си пил една чашка вино и рискуваш.Ксчваш се на една трошка за 200 лева и ...убиваш човек.Това бе е възпитателен закон Така широко прокламирания закон за убийствата на пътя не работи Някой немощен депутат с посредствени умствени характеристики го е внесъл тоя закон.А другите не му отстъпват по възможностите.За туй България никога не ще се оправи Докато не ги изгоним със сила
55
0
 
1
 
! Отговори
А вместо преди 8 месеца
Да си купуват трошки, като знае, че ще пие да се взема такси
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разлика трябва да има в паричната глоба. А не в това кой колко ще лежи.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може и трябва да има разлика. Както е и в Германия например
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хората просто ще си купят някакви трошки за по 500лв и кат ще се напълни съсъ скраб, да не говорим, че старите автомобили замърсяват повече, страхотен закон
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
глупости, това е внушение с цел да покаже, че новия репресивен закон работи, обаче все още на пиян убиец не му конфискуват колата, само на хора изкарани наркомани, заради тестовете на мвр се отнемат за по 6 месеца, докато се докаже, че човека пие лекарства за кръвно
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 51....По твоята логика богатия трябва да лежи 100 години Бедния 1година ..Но тук става въпрос за неимуществени вреди към обществото.Става въпрос за живот.Отговорността е еднаква за всички.Бедния по малко ли е отговорен за опазване на живота по пътищата от богатия.Значу богатия лежи повече...така ли.Според мене финансовата санкция трябва да е допълнение към наказанието.А не основна определяща.Тук закона е зле построен.Но не ме учудват тия наши депутати....
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 51....По твоята логика богатия трябва да лежи 100 години Бедния 1000 година ..Но тук става въпрос за неимуществени вреди към обществото.Става въпрос за живот.Отговорността е еднаква за всички.Бедния по малко ли е отговорен за опазване на живота по пътищата от богатия.Значу богатия лежи повече...така ли.Според мене финансовата санкция трябва да е допълнение към наказанието.А не основна определяща.Тук закона е зле построен.Но не ме учудват тия наши депутати....
48
3
 
3
 
! Отговори
Финансовите преди 8 месеца
Санкции не са еднакви за всички. Данъка е 10 процента ама на мен ми взимат хиляда, на тебе 100. Тук е същото вместо 10% е един автомобил. Тоя д който са те хванали. Можеш да си купиш и лада самара за каране в нетрезво. БМВ то ще го караш трезвен.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако пияните и дрогираните, които шофират влизаха директно в затвора без право никога повече да притежават шофьорска книжка , тогава ще има промяна . Естествено ще има нагли, живеем във времена, които са голям процент са нагли, груби и не разумни!
46
0
 
1
 
! Отговори
Тоя с демокрацията преди 8 месеца
Всеки е отговорен за семейството си. Ако те уволнят щото си пиян на работа, каквоДа ти плащаме заплата от бюджета ли, да не страда семейството. Вместо да се жалваш за демокрацията, намали чашките.
45
0
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 8 месеца
Но всички имат и семейства Които не влизат заедно в затвора.Това за финансовата катастрофа го обяснявай на тоя дето е седнал да кара пил ,да е мислил за семейството си.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А семейния бюджет...Депутатите дето са го измислили тоя закон , знаят ли какво е семеен бюджет.И , че санкцията се отразява и на не виновните в случая .Значи едно семейство на пил шофьор ще плати 100000 лв Друго семейство на употребил алкохол ...1000 лв...Е?...Къде е мъдростта?
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 41Пешеходните пътеки в България - еми трудно ми е да ги видя като цвят като ходя пеш. А пък осветление - абсурд.Генерализираш цялата държава ,не всички пешеходни пътеки са неосветени .Дори напротив голяма част са боядисани и имат знаци .
42
1
 
2
 
! Отговори
Що пешеходна пътека преди 8 месеца
И пешеходеца ли не можеш да видиш. Ако така си се докарал, тогава викаш такси.
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 38...Приятелю....Знам , че тоз който е пил ще влезе в затвора.Но всички имат и семейства Които не влизат заедно в затвора.Нали финансовата катастрофа ще тежи на тези които ще останат да живеят на свобода Те какво са виновни, че трябва да плащат Защото бащата или съпругата са виновни??...Е?..Къде е демокрацията?..Това някакъв азиатски режим ли е .Връщаме комунизма ли?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На хората дето ше си купуват коли за 1000 лв,от затвора ли ще я купуваш нея кола и в затвора ли ше я караш ??До 3 години затвор е ако караш пил .Или е много сложно да дадеш 5 лв за такси
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И пак не се мисли. Ок пиян над определени промили е неадекватен и със забавени реакции. Пиян пешеходец - същия. Пешеходните пътеки в България - еми трудно ми е да ги видя като цвят като ходя пеш. А пък осветление - абсурд.Много хора са виновни за един загинал човек на пешеходна пътека.
38
0
 
1
 
! Отговори
Че бедните дето преди 8 месеца
Се наливат с домашна са най - лошите пияници. Ако ги махнем от пътя никой няма да загуби.