Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина

Ако Радев наложи вето на бюджета, ще е зле, допълни той
Обновена: 27 ное 2023 19:13 | 27 ное 2023 17:56, Анисия Иванова
135
Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина
Снимка: БГНЕС, архив

Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени, заяви финансовият министър Асен Василев в свое изявление в Министерството на финансите.

Още по темата

 "Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента", коментира министърът.

Финансовият министър подчерта, че се видя, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година, и догодина. „Изпълнението към края на октомври е бюджетен дефицит от 0,8%, така че 3-процентният дефицит е постижим без никакви проблеми“, обясни той. Василев допълни, че държавните финанси трябва да продължат, от една страна, да подпомагат доходите на хората, от друга страна, да правят сериозна инвестиционна програма, като всичко това трябва да става в рамките на 3%.

Министърът на финансите обясни, че що се отнася до вноската за „Газпром“, тя е начислена към „Газпром“. „В момента „Газпром“ оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата ни закона според тях. В момента, за да изчистим и това законодателно, вървят промени на второ четене, знаете, в Закона за санкциите. Българското правителство има пълно намерение да си събере вноската от „Газпром“, категоричен е Василев.

Защо президентът защитава „Газпром“, а не данъчния закон и българските граждани, по думите на финансовия министър, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към президента.

На въпроса заплашен ли е „Булгартрансгаз“, както твърди президентът, Василев отговори: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от декапитализация към момента, така че в това също няма място за притеснение.“

Василев обясни, че „Газпром“ ще стане задължено лице пред българския закон като ползвател на българската инфраструктура и това ще позволи на Агенция „Митници“ и НАП да усвоят гаранцията, която „Газпром“ има дадена, която може да бъде усвоена. „Там, знаете, че има гаранция за над 1 милиард по баланса, който е свързан с преноса на газ, която е към „Булгартрансгаз“ и българската държава“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Koй президент. Тоя руснак не е президент на България. Това е комyнdeла която беше облякла нормални дрехи за пред наивниците. Тоя си е чист пишмна wanna be диктатор. Малко е пропуснал вековете
79
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Президента е анти-Българин...
78
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснака Румен Радев е нормално да иска да дестабилизира България!!!
77
5
 
6
 
! Отговори
До 85 преди 5 месеца
Иронията е, че Евгени Минчев е гласоподавател на Възраждане хахахахах
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Възраждане са десни, колкото Евгени Минчев!
75
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега е модерно да се гласува за десните като Възраждане а не за евроатлантиците леви с тяхното членство . Даже в Украйна десния Путин ще вземе властта от левия евроатлантик Зеленски . Такива са тенденциите . Що не давате за Аржентина . Там направо с резачката идва да сече усвояващитите .
74
7
 
5
 
! Отговори
Хе-хе-хе преди 5 месеца
Американофилчета,чичко Си започна лекичко полекичко да ви клати и нещо много го закъсахте с държавният дълг 35 трилона гоните вече и немате спирка. Нема кой да купува облигации бе пичове.колко още ще печатаме доларчета?
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
78: То е, като да фирнеш 2,3 ракии, но по готино, че и жената по доволна. Колко често, петък, събота. Познай, дали децата ми пият. Айде, че ще паля
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гринч
71
1
 
2
 
! Отговори
zombay преди 5 месеца
До ВНИМАНИЕ!Отчаяното газолизче не спира да се пени ли пени но ни самалетки ни шенгенки ще види!!!
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че, ти 30 години ли я пушиш тая гадост.
69
6
 
6
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 5 месеца
РУСКИТЕ TPOЛФЕРМИ СПРЯХА РАБОТА. СМЯНАТА ИМ СВЪРВА ВСЕКИ ДЕН В ТОЗИ ЧАС.
68
4
 
6
 
! Отговори
До РЕФЕРЕНФУМ преди 5 месеца
Ти нормален ли си? Ударил си дъното и си мисли, че Асан и Киро парапета са ти донесли цветя и рози? Шиши казва какво ще става кьорав ли си? Ха-ха в нета има една камара записи с Киро и Бойко дето казават,че няма да се коалират един с друг.Само жени си променят мнението през 5 секунди и си прави извода кой те представлява(опаааа, грешка, кой те управлява).Като разбереш,че народ се представлява а оФце се управляват може и да се оправиш. МММ скептичен съм......
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Европа десните вземат властта от евроатлантиците и говорят за свобода . Аве да питам у Шенген ши на земат ли ?
66
3
 
6
 
! Отговори
ОТНОВО СЕ СЛУЧИ! преди 5 месеца
ТОКУ ЩО СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ВСЕКИ ДЕН В ТОЗИ ЧАС, А ИМЕННО тpoлфepмата спря да работи - и както цъкаха по 5 минуса и 3 "отговора" на коментар, сега няма кой да ти даде палец надолу. TPOЛФЕРМАТА СПРЯ РАБОТА. ЯВНО СМЯНАТА ИМ СВЪРШИ
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Задължителна легализация на марихуаната. Само тая държава още се опъва. И без това всичко живо пуфтари. Първият джойнт ми беше 92, бях на 13, станах баси земеделеца, че да си я отглеждам. Разрешавайте, че ставате смешни. Ще има и за бюджета.
64
2
 
2
 
! Отговори
1 на тебе, 2 на мене преди 5 месеца
ЧЕСТНИТЕ РАДЕВ, БОКО и ШИШИ - само те трябва да могат да правят бьоджет
63
6
 
3
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 5 месеца
Днес ви питаме: Искате ли РАДЕВ, БОЙКО и ШИШИ да направят по-хубав бюджет от на Асан? ДА - Палче нагоре, НЕ - палче надолу
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз съм си платил, поне 60 милиардa лева държавна пара да дойде първо при мене за два безсмислени нови ядрени реактора по 1.2ГВ в Козлодуй. Не земята на България, ами и майка си да продаде ще му се наложи на Асен Василев. Веднъж само да подпишем договора със САЩ, ще излъжем първо че са 5 пъти по-евтини. После ще имате "евтин ядрен ток" ...ама друг път. Ваш Богомил Манчев.
61
6
 
7
 
! Отговори
РУСИЯ Е ФАЛШИВА преди 5 месеца
ПИШАТ СЕ ХРИСТИЯНИ, А СА В СЪЮЗ САМО С ИСЛЯМИСТИ И УБИВАТ ИСТИНСКИТЕ ХРИСТИЯНИ....