НС реши: Берачите на диворастящи гъби и плодове ще плащат данък 30 лв. всеки месец

Депутатите не приеха гражданският и трудовия договор да се приравнят
7 дек 2023 19:39, Анисия Иванова
136
НС реши: Берачите на диворастящи гъби и плодове ще плащат данък 30 лв. всеки месец
Снимка: БГНЕС

Депутатите окончателно въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове. С други подкрепени текстове на второ четене се въведе праг от 1000 лева за облагане на разходите за командировъчни.

Данъкът за бране на гъби и горски плодове, включително и трюфели, с изключение на лечебните растения, ще засегне близо 30 000 регистрирани в дейността.

Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

Депутатите свалиха от 5000 на 1000 лева прага за деклариране на командировъчните след редакционна поправка на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който обясни: "Това не са разходите за хотели, това са дневните пари, които командированите служители получават. И идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни - пътувал човекът веднъж годишно примерно или два пъти годишно, но се подават към НАП данни за съответната командировка. Няма смисъл от такова подаване на данните".

Депутатите не приеха гражданският и трудовия договор да се приравнят.

С други текстове мнозинството въведе ново данъчно облекчение за физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, при което със сумата от получените от тях субсидии да могат да намалят сумата от годишни данъчни основи, но не повече от 100 000 лева.

Депутатите отхвърлиха предвидената възможност за връщане на ДДС на физическите лица до 100 лева при регистриране на касови бележки, съобщи БНР.

Не беше подкрепено предложението на БСП за освобождаване от данък на доходите от трудови правоотношения на ненавършилите 26 години.

Не мина и предложението на "Има такъв народ" 10% от данъците на физическите лица, които постъпват в Общините, да остават в местния бюджет.

Парламентът прие на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава.

В момента ставка за такова облагане няма, което прави производителите на домашна бира за лични нужди закононарушители. За лична консумация се смята количество до 100 литра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 7 месеца
Вече кой ще се набута да се регистрира че извършва такава дейност че да плаща рекет,аз съм съгласен само за трюфелите там се правят големите кинти, но по важното е че ще ни изгрбват с високи рекети за имоти и смет,
92
3
 
6
 
! Отговори
чико преди 7 месеца
Скоро ще плащаме данък че ходим и търкаме асфалта Браво ЕС И НАТО ха ха ха Ура скоро ще има и шенген УРА ВЪВ ЕВРОООО
91
0
 
10
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 7 месеца
Ще измъкнат поне по 30 лв от джоба на пенсионерите, които сами си берат липови листа и билки за чай. От екзотичните нищо няма да вземат. После се чудят как така в недрата на кротък и толерантен народ се зараждат фашистки идеологии и настроения. Те и германците са търпеливи като нас, дори и повече, но едни други се бяха самозабравили за ги грабят и експлоатират в собствената им Германия. И знаем какво се случи.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Береш 5кг единия в техните сакове и ги осребряват за джоба си, като ги дават някой техен лакей да им го продаде!
89
0
 
10
 
! Отговори
Баба ви преди 7 месеца
Тез *** все тъпотии измислят
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Просията и тя носи доходи!! За нея няма ли да има данък?
87
1
 
4
 
! Отговори
Гъбаранка Липова преди 7 месеца
Данък и по-ниска изкупна цена. Береш 5кг.,признават ти 4кг. Вместо пари ти се плаща с част от набраните.
86
0
 
16
 
! Отговори
Гъбарка Боровинкова преди 7 месеца
Щом ще се облага с данък, значи е трудова дейност. Тогава трябва и да се осигуряват, и да им се зачита като трудов стаж. Ако някой се натрови -- това ще да е нещо като трудова злополука. Май че с тази изключително (мало)умна добавка ще си вкарат в депутатските си *** един таралеж с големи бодли...
85
0
 
17
 
! Отговори
Емо преди 7 месеца
Аз ще бера безплатно ... отровни гъби... и отровни билки, за мезета и чай в лавката на народното събрание и министерския съвет.
84
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия вече се чудят от къде да крадат пари.
83
0
 
13
 
! Отговори
Хахахаасан ВасиУев преди 7 месеца
Как ли па ще плащат
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро данък,биде комплект с тоалетна чиния,ще въведат,и после се сърдим на Австрия и Нидерландия,защо не ни искат в шенген
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Природата не е на никого!! Какви гъби, какви 30 лв месечно!
80
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видяхте ли българи! Не ни стига ха крадците от Герпп, ами докарахме още и кирчовчици кокорчовци да ни доизвадят душите!! Спите ли още спокойно?
79
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
е нема толкова изпаднала държава а данък на просяците по подлезите нямали да измислите данък хотел и заработка .. нема такова падение
78
2
 
29
 
! Отговори
гнусария преди 7 месеца
Държавата вместо да се грижи за поминъка в районите с ниско развита икономика ...рестриктира.Да ти *** на подобието на държава която сме създали =закриваи кочинята вечеГъби беряли ,ама безплатно ,ама как са посмели ...
77
5
 
9
 
! Отговори
Forever преди 7 месеца
До туристВероятно да -трябва, след като го облагат с данък това означава че брането е нелегално и всеки който иска да бере нещо от природата трябва да се регистрира.
76
2
 
25
 
! Отговори
Турист преди 7 месеца
Когато се разхождам сред природата и си откъсна диворастяща къпина или стръкче горска ягода, ще трябва ли да платя на горския данък 30 лв?
75
2
 
27
 
! Отговори
Така преди 7 месеца
Въведете данък комисионна корупция, ше напълните хазната за 2 дена.
74
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ааааа, немой бате, немой! Етносът само бере и папа или продава, не плаща данъци!