Шефът на Програмния съвет на БНР: Митрофанова заплаши България заради паметника и Лукойл

В спряното интервю имало директни заплахи
19 дек 2023 09:52, Петър Бойчев
260
Шефът на Програмния съвет на БНР: Митрофанова заплаши България заради паметника и Лукойл
Снимка БНР

В сваленото интервю с руския посланик Елеонара Митрофанова имаше директни запхлахи към България. Това зави в предаването "Нещо повече" председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

"Имаше заплахи в това интервю (интервю на водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин) към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки - по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл". Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения", каза Късовска. Според нея въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на "Хоризонт", защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения.

"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио", каза още Късовска.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Председателката на Програмния съвет на БНР заяви, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, след като председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление. "Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък", каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи. Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, "когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба "Царевна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
3
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
Да се спре далаверата с руския нефт----ЗАПЛАХА ЛИ Е ИЛИ АБСОЛЮТНА НЕОБХОДИМОСТ???!!!!
164
6
 
4
 
! Отговори
СМЕХ преди 4 месеца
ЗА РУСОФИЛА--ВСЯКА "СВЕЩЕННА ПРОСТОТИЯ" ОТ РУСИЯ, СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДУМИ И ДЕЛА ОТ МЕСИЯ.....ХАХАХАААА
163
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде да прочетем заплахата казана от Мутрофанова
162
1
 
14
 
! Отговори
Трябваше преди 4 месеца
Да пуснете записа за да чуе цял народ тези заплахи !А сега сме убедени че вас някой / КОЙ?/ ви заплашва!И все пак има ЦЕНЗУРА -точно както при соца .
161
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички медии подкрепят фашиска Украйна
160
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама ако е казала, че България ще си носи последствията, това е факт а не заплаха. Всеки си носи последствията от своите действия.
159
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми пуснете го това интервю, да чуем има ли заплахи или лъжете!
158
0
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Даниела Късовска се увъртя и се чуди как да се оправдае,че изпълни нареждането на Шиши.Обаче вината не е в нея.Промяната го инсталира на шефското място.
157
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мисирка.Не Митрофанова ,а Пеевски ви заплаши и веднага му клекнахте.
156
3
 
19
 
! Отговори
--- преди 4 месеца
Пусни записа да чуем.Заплашвала вас все някой ви заплашва.
155
3
 
21
 
! Отговори
Няма значение преди 4 месеца
"Не правим цензура. Просто ви пазим, грижим се за вас."... Ех, порцеланови либерали, жал да ти стане.
154
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая да не ми прави преразказ по картинка , а да излъчат интервюто !
153
2
 
12
 
! Отговори
Жорето преди 4 месеца
Много умна пуйка
152
6
 
18
 
! Отговори
Светльо преди 4 месеца
Не е ли по-добре да чуем какво говори тази Митрофанова и който прецени да я намрази, но да има лични впечатления. Не искам тази тука да ми обяснява, не знае ли, че българите са лъгани и не вярват на никой.
151
4
 
24
 
! Отговори
не сме толкова преди 4 месеца
страхливи, сестро! Кажете си, че просто ви е наредено да го спрете от посолствата! От кога и украинското посолство командва в България!? Ако бяхте пуснали интервюто, хората щяха да си направят сами изводите. От какво се страхувате!? А сега се носят всякакви легенди. По принцип г-жата е права, че всяко действие си има последици. Друг е въпросът, че хич я няма в дипломацията, и май нарочно я държат тук, за да дразни такива като програмния съвет на БНР.
150
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Волгин трябва да се маха от БНР.
149
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
руснаците напоследък (последните 2-3 години) заплашват и плюят злоба навсякъде, не се съмнявам, че мутрофанова също е заплашвала, те избиват православни тези, не може да им се има доверие, явно правят услуги на мюслитата
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 126 Не русофил,а патриот.Познайте къде са нашите патриоти-в НС!
147
6
 
22
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Дай да го чуем интервюто да чуем къде е заплашвала Митрофанова!
146
2
 
6
 
! Отговори
До Мразим Русия 144 преди 4 месеца
Защо мразиш Русия? Страната като географско понятие няма как да я мразиш, няма логика. Народът да мразиш - няма основание, защото от него нищо не зависи. Може да мразиш тези, които провеждат определена външна политика, но те не са руснаци. Повече от един век съдбата на Русия е в ръцете на едни от етнос, който прави мизерии по целия свят. Те диктуват и вътрешната политика там, за което нямаме основание да мразим руския народ. Можем само да имаме мнение относно съдбата му и да му съчувстваме.