Редовен кабинет и разрив в отношенията с Русия: Кое бе най-важното през 2023 година?

Читателите на Dnes.bg подредиха най-важните събития у нас за изминалит 365 дни
31 дек 2023 15:00, Красимир Ангелов
128
Редовен кабинет и разрив в отношенията с Русия: Кое бе най-важното през 2023 година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постоянни политически скандали, редовен кабинет, нови кметове, охлаждане на отношения с Русия, природни бедствия и спортни успехи белязаха отминаващата си 2023 година у нас. Трудна година, според едни успешна за България, а според други – катастрофална.

Кое обаче бе най-важното събитие в страната за отминаващите 365 дни?
Dnes.bg попита своите читатели в своята традиционна в края на всяка година анкета. В нея гласуваха точно 1497 души.

На първо място сред събитията нашите читатели са поставили това, че след няколко служебни правителства, през 2023-та година България най-после се сдоби с редовен кабинет - правителството Денков-Габриел. Това е събитие №1 за 18% от гласувалите.

Демонтирането на Паметника на съветската армия
е най-важното събитие за други 15% от анкетираните и заема второто място. След дълги години спорове, монументът, известен и като МОЧА, се раздели с фигурите си, които бяха закарани в склад за съхранение. Скандалите по темата продължават, включително и споровете дали той е демонтиран, преместен или ще се ремонтира по някакъв начин през следващата година.

Също с 15% от гласовете третото най-важно събитие за нашата страна е една определено чудесна новина, която ни зарадва в края на ноември - българките станаха новите шахматни кралици на Европа. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева показаха изключителен разум и хладнокръвие и не оставиха шансове на конкурентките си, като записаха изключителен успех за родния шахмат, при това в момент, в който в самия спорт имаше сериозно разделение.

Четвъртото място сред най-важните събития за България заема и влошаването на отношенията ни с Русия и затварянето на Руската църква – може би най-големият спор в оста София – Москва през изминалите 365 дни. Това е най-важното събитие за 13% от читателите ни.

Останалите предложени от редакцията събития събират под 10% от всички гласове.

За 7% от читателите ни най-важното събитие е мястото в България в Шенген – Мисията (не)възможна. Въпросът продължава да е актуален и в момента, но вече стана ясно, че страната ни ще влезе в шенгенското пространство през март, но на  първо време само по въздух и вода. 6% от хората пък поставят като най-важното събитие жестоките наводнения по Южното Черноморие, които за съжаление взеха и човешки жертви в началото на септември и създадоха огромни трудности пред Община Царево.

С по 4% от гласовете нататък се нареждат 3 събития – убийството на Алексей Петров, предоставянето от страна на България на военна помощ за Украйна, както и кървавият протест срещу БФС през ноември, довел до оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов. Какво ще се случи с футболния съюз също е отворена тема, чието развитие ще стане ясно през месец март 2024 година.

Драмите в Сглобката – обича ме, не ме обича са най-основното за 3% от хората, а местните избори и резултатите от тях – за 2%.

Донякъде изненадващо, фактът, че за първи път бе освободен главен прокурор предсрочно, е най-важното събитие едва за 2% от гласувалите. За също толкова основното е още един голям спортен успех – Александър Везенков стана едва вторият българин, който си спечели мястото да бъде част от най-големия баскетболен шампионат на планетата – НБА.

На фона на всички по-горни събития, драмите с машинното гласуване преди местния вот, оставката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и фалшивите слухове за замърсяване в Черно море, които на много места провалиха началото на летния сезон, събраха едва по 1% от анкетираните.

И сега, преди да се сбогуваме с 2023 година, ни остава да си пожелаем новата 2024-та да бъде по-успешна и обединена за страната ни, лошото да остава на заден план, добрите новини да са повече, за да може след 366 дни да направим много по-добра и положителна равносметка.

За много години!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тежко е да си юрогей.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тежко и мъчително е да си копейка в страна от ЕС и НАТО.
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
34 щот в щатите са само бели, нали?
33
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
2024-та година ще е годината на Новия народен съд! Всички национални предатели ще виснат пред парламента!
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 15, Ако считаш, чеченците, дагестанците, башкирстанците, таджиките, тувалците и др. подобни, то да Русия е с бяло население.
31
6
 
8
 
! Отговори
Пловдив преди 4 месеца
Само ограничени,умствено хора,могат да си помислят,че Русия,ще е завладее или раздели някой.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най важното е че покриха христо бисеров и са в коалиция с другарите му престъпници и той сега си живее разкошен живот
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 22... в случаина нужда само на русия може да разчитаме не ми цитираите клишетата знам гимир и дружба това е спасението.))) Ние разчитахме на нея и при Съединението от 1885г,и при войната със Сърбия, и преди 2та Балканска война, но Русия винаги заставаше на страната на нашите врагове.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сладка хапка е лоста ми за жена ти и щерка ти.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най важното е легитимацията на престъпници на политическата сцена всички знаем за кои и кой става въпрос .
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До15. Много фантазираш. Русия е сладка хапка на Китай и Индия заради големата и бензиностанция . От която сега черпят евтино . И никога Русия няма да е в предишния си формат. А иначе българите не ни интересува за Русия. Ограбваше ни сега се отделяме от нея
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-важното е, че скъсахме с Кремъл. Не с руската култура и обикновените руснаци, а с Кремъл.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дълго време някои депутати се застъпваха да не се маха ПСА.Замислете се дали някога някакви наши депутати са се застъпвали така за някой българин?Например за медиците ни в Либия така ли се застъпиха? Не се сещам тогава да е имало протести на наши депутати пред либийското посолство!
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Винаги сме били добре, когато сме против Русия. Справка - управлението на Стамболов, и териториалните придобивки по времето на двете световни войни.
22
11
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
вписването на българия в неприятелския списък това е фатално за нас в случаина нужда само на русия може да разчитаме не ми цитираите клишетата знам гимир и дружба това е спасението
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече няма Русия !!! Подготвя се ,до една година разделянето на държавти kochina, на пет независими държави ...... Русосифилистиците ,могат да емигрират ,в някоя от тях ,докато е време ...
20
3
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 4 месеца
След демонтажа на паметника имам чувството че ще пукна отново.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Охлаждане" е твърде меко казано!
18
11
 
12
 
! Отговори
До Русия ли преди 4 месеца
Не си блъскай главата с неща които не те засягат.Гледай по добре нас ,че стигнахме дъното и копаем надолу.Пак сме на грешната страна.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кой знае какво са подписвали тайно мишката и жирафката...лъжи лъжи,корупция и предателство до безкрай.