Редовен кабинет и разрив в отношенията с Русия: Кое бе най-важното през 2023 година?

Читателите на Dnes.bg подредиха най-важните събития у нас за изминалит 365 дни
31 дек 2023 15:00, Красимир Ангелов
128
Редовен кабинет и разрив в отношенията с Русия: Кое бе най-важното през 2023 година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постоянни политически скандали, редовен кабинет, нови кметове, охлаждане на отношения с Русия, природни бедствия и спортни успехи белязаха отминаващата си 2023 година у нас. Трудна година, според едни успешна за България, а според други – катастрофална.

Кое обаче бе най-важното събитие в страната за отминаващите 365 дни?
Dnes.bg попита своите читатели в своята традиционна в края на всяка година анкета. В нея гласуваха точно 1497 души.

На първо място сред събитията нашите читатели са поставили това, че след няколко служебни правителства, през 2023-та година България най-после се сдоби с редовен кабинет - правителството Денков-Габриел. Това е събитие №1 за 18% от гласувалите.

Демонтирането на Паметника на съветската армия
е най-важното събитие за други 15% от анкетираните и заема второто място. След дълги години спорове, монументът, известен и като МОЧА, се раздели с фигурите си, които бяха закарани в склад за съхранение. Скандалите по темата продължават, включително и споровете дали той е демонтиран, преместен или ще се ремонтира по някакъв начин през следващата година.

Също с 15% от гласовете третото най-важно събитие за нашата страна е една определено чудесна новина, която ни зарадва в края на ноември - българките станаха новите шахматни кралици на Европа. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева показаха изключителен разум и хладнокръвие и не оставиха шансове на конкурентките си, като записаха изключителен успех за родния шахмат, при това в момент, в който в самия спорт имаше сериозно разделение.

Четвъртото място сред най-важните събития за България заема и влошаването на отношенията ни с Русия и затварянето на Руската църква – може би най-големият спор в оста София – Москва през изминалите 365 дни. Това е най-важното събитие за 13% от читателите ни.

Останалите предложени от редакцията събития събират под 10% от всички гласове.

За 7% от читателите ни най-важното събитие е мястото в България в Шенген – Мисията (не)възможна. Въпросът продължава да е актуален и в момента, но вече стана ясно, че страната ни ще влезе в шенгенското пространство през март, но на  първо време само по въздух и вода. 6% от хората пък поставят като най-важното събитие жестоките наводнения по Южното Черноморие, които за съжаление взеха и човешки жертви в началото на септември и създадоха огромни трудности пред Община Царево.

С по 4% от гласовете нататък се нареждат 3 събития – убийството на Алексей Петров, предоставянето от страна на България на военна помощ за Украйна, както и кървавият протест срещу БФС през ноември, довел до оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов. Какво ще се случи с футболния съюз също е отворена тема, чието развитие ще стане ясно през месец март 2024 година.

Драмите в Сглобката – обича ме, не ме обича са най-основното за 3% от хората, а местните избори и резултатите от тях – за 2%.

Донякъде изненадващо, фактът, че за първи път бе освободен главен прокурор предсрочно, е най-важното събитие едва за 2% от гласувалите. За също толкова основното е още един голям спортен успех – Александър Везенков стана едва вторият българин, който си спечели мястото да бъде част от най-големия баскетболен шампионат на планетата – НБА.

На фона на всички по-горни събития, драмите с машинното гласуване преди местния вот, оставката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и фалшивите слухове за замърсяване в Черно море, които на много места провалиха началото на летния сезон, събраха едва по 1% от анкетираните.

И сега, преди да се сбогуваме с 2023 година, ни остава да си пожелаем новата 2024-та да бъде по-успешна и обединена за страната ни, лошото да остава на заден план, добрите новини да са повече, за да може след 366 дни да направим много по-добра и положителна равносметка.

За много години!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е ся на мястото на паметника да направят джамия за новите мюсюлмани от Европа дето ще ни ги върнат
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия е държавата с най голямо бяло население а Китай и Индия с най голямо население въобще . Това означава че те знаят как да се справят със западните мошеници . Ще ги изчакат да се насубсидират и наинвестират и като затънат в дълг ще инвестират те . Така че нещата ще се оправят само не трябва да бързат сега . Русия и ЕС водят война на изтощение в която Русия е с по добри карти . Трябва да задържат до разпада на ЕС ту и после да видим кой може да инвестира и субсидира повече .
14
12
 
10
 
! Отговори
Русия ли? преди 4 месеца
Чия Русия? На отрудения обикновен руснак, на олигарсите или на Путин? Руският народ е един изстрадал народ и вместо да се съсредоточи в увеличаване на благосъстоянието на хората нейният елит я тика към войни! Войни от които няма нищо да спечели, защото нищо не става с груба сила и принуда, или ако стане няма да е трайно. Обикновените Българи изпитват симпатия към обикновените руснаци и в същото време осъвдат тази позорна война в Украйна! И се питат Това ли е Русия?
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ядохте
12
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
АКО ИМАШЕ ОТГОВОР, ЧЕ ФАЛШИВ ПУТИН Е УМРЯЛ ПРЕЗ 2024-ТА ТОЙ ЩЕШЕ ДА СПЕЧЕЛИ!
11
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Трудна, но на осъзнаване беше тази година. На осъзнаване, че високи постове не бива да се заемат от корумпирани и некомпетентни хора, а и нагли. Е, в сглобката има такива, но никой не е вечен в управлението.
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следваща година украинците ще са в 5звездните хотели, афганистанците - в 4звездните.
9
6
 
15
 
! Отговори
Ceci_ преди 4 месеца
Много скоро ще видим колко добре ще заживее българина след като изтърпя този унизителен цирк
8
7
 
22
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 4 месеца
Вън наглите окраинци!
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
догодина ще празнуваме новата година с хиляди нови арабски приятели!
6
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За тридесет години никои кмет не се справи с М ОЧ А. И отчасти с Шенген. Браво на правителството
5
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ей русофилите - къде сте всичките 80% ве? Май сте нещо между 0-13% ако съдим по тази статистика. И пак сте много. Факт е, че един добър политик го играе така, че никой да не му се сърди, всички знаем, че нашите са дъно, ама се радвам, че русофилите не сте толкова, колкото ви се иска. Твари
4
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Час по-скоро да се въведе еврото!!! Тогава всичко ще е наред!
3
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-важното е, че М. О. ЧА. е унищожен.
2
13
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Евроинтеграцията.
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най важното предстои кога докарат авганистанци и сирийците от Европа ще разберете