Демографска криза: Семейството е пренебрегнато, скъпо е да имаш дете

Това е лично решение, но държавата може да направи така, че то да е по-лесно
319

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза. Какви са решенията?

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
9
 
13
 
! Отговори
капитализмът преди 4 месеца
е жестока система.............. при капитализма не всеки оцелява, при капитализма важи максимата:Човек за човека е вълк!!!
265
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан дава 35 000 евро за второ дете .
264
7
 
17
 
! Отговори
България над всичко преди 4 месеца
България има много врагове..............вътрешни(продажни политици от почти всички партии) и външни( Западът- Англия, Франция, САЩ), съседни държави- Турция и Гърция...............шансовете да оцелеем не са много големи.............но докато има истински българи не губим надежда.............надеждата ще умре последна................освен това запомнете:Истинските българи няма да се дадем без бой!!!
263
7
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 месеца
не беше нито академик, нито професор, но командваше държавата 100 пъти по-добре от псевдо-академика Денков и политиците - корумпета от "некоалицията" сглобка-сатанисти.........ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС!!!!Дори и нови думи измислиха ***@@@ците(сглобка, некоалиция) за да може да ви комндват и манипулират!!!
262
8
 
13
 
! Отговори
при лошия комунизъм преди 4 месеца
и при "диктатора" Тодор Живков българите бяхме 9 милиона........................сега при хубавата демокрация и хубавия капитализъм сме 6 милиона..............тенденцията е да станем 4 милиона след около 15 години!!!Защо така, бе , селяни прости???Нали скачахте по площадите като маймуни и искахте демокрация???
261
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
80% не могат да свържат двата края. 500 000 са на минималка. И двете групи хора са такива без знания, умения или нещо ценно, което да им докарва нормални доходи! Нискоинтелигентните се множат безконтролно. За това и помощите са насочени към тях. Нали не се залъгвате, че на държавата й трябват критична маса мислещи индивиди? Не, трябва маса. Да чисти, да сервира, да охранява, да готви... изобщо да извършва еднотипни и скучни задачи. Толкова за бъдещето. идиотокрация е правилата думичка. Свиквайте
260
5
 
15
 
! Отговори
истината преди 4 месеца
е че хората нямат деца, защото са бедни, едно дете трябва не само да се направи, но и да се гледа, изучи и т.н.............да стане на 25 г. поне докато си намери пътя в живота............а сме бедни 80 % от българите, защото държасвата ни е предена и продадена от продажни политици от ГЕРБ,ПП (канадските шмекери)и турската партия ДПС , както и от тъ***пите СДС-ари и ДБ-та на оня тъ@@@пак Хр. Иванов!!
259
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До Анонимен/261 "Сатанистите от сглобката,които неистово работят за унищожаването на НАРОДА и РОДИНАТА ни" - Ц. евроинтегрират ви, точно каквото искахте на 2 Април, когато 85% гласувахте за ЕС и НАТО. Но сте про'с'таци да го вденете.
258
5
 
6
 
! Отговори
До Феминизма е зло преди 4 месеца
Абсолютно прав си................100 % подкрепям казаното от теб!!!
257
11
 
19
 
! Отговори
Феминизма е зло преди 4 месеца
Основния враг на феминизма не са мъжете, а жената - онази истинската жена, която е грижовна майка и любяща съпруга! На нея феминистките й се подиграват, че била кр.ава за разплод, че била роб на мъжа си и т.н. докато тя си живее щастливо, а те озлобени от самота, водещи празен безсмислен животец се чудят на кой да излеят насъбралата се в тях омраза. Да сте виждали доволна усмихната феминистка? Не, няма и да видите, това едни вечно недоволни, мразещи целия свят фригидни женички.
256
2
 
6
 
! Отговори
Денкоф, преди 4 месеца
Още не се притеснявай! Тез, дето са ви избиратели, при тях демографска криза няма! Почни да се притесняваш като ти мине през плиткия мозък, че вашите избиратели пари за бюджет НЕ ДАВАТ! САМО ВЗИМАТ! Притеснителните ми те!Абе ще трябва да ви притесним в най-скоро време, вашата
255
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сатанистите от сглобката,които неистово работят за унищожаването на НАРОДА и РОДИНАТА ни,щели да решават за демографската криза!? А всъщност кризата е зловеща демографска катастрофа! Най-бързо изчезващият народ сме в света в последните 33год.! Животът ни бе превърнат в ад! От криза ,в криза,деноминации,инфлации,приватизации,безработица,глад,мизерия,скъпо и лошо здравеопазване,съсипано образование,хаос ,безперспективност и безнадежност! А на дековците приоритет са украта,хайлазите и мигрантите!!!
254
2
 
14
 
! Отговори
Съгласен с преди 4 месеца
"Само за българите, които искат да се грижат добре за децата си. За шведите е евтино, тъй като българите им плащат ВСИЧКО."
253
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Например като вляза в хоммакс купувам спирателен кран и връзки на цената на килограм сирене. Да но той е отлят, обработен машинно, никелиран и сглобен. В момента ползваме залежали продукти от китайски складове. Неминуемо ще дойдат нови паритетни цени и живота ще поскъпне неимоверно. Как тогава ще се оправяме с тези доходи! Икономиката не работи, а кризата тепърва идва. Как ще правите демографска политика?
252
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям зор за деца, после няма кой да ги гледа.
251
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забраната на аборта засяга правата на човека! Изобщо това е право за което са се борили поколения жени! Тук поляците се използват религиозния аргумент че човека е божие творение! Но и благородниците са се ползвали с божествени права докато френската революция не ги помита като обикновени граждани. Въвеждането на презервативите изпълнява функция да предпази жените от нежелана бременност и още много други средства. Абортът изпълнява същата функция. И трябва ли да възстановим религиозния терор?
250
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами Денков, защо доходите непрекъснато намаляват, като това пречело на демографската политика?
249
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кво ви е скъпо бе, нали сте в "клуба на богатите" ахахаха
248
8
 
2
 
! Отговори
До адвоката 244: преди 4 месеца
Виж сега, има само две успешни демографски реформи в Европа. Първата е на Хитлер: понижаване на консентуалната възраст и тази за омъжването на 13 години и забрана на аборта. Втората е на чаушеску: женитба от 15 години и абсолютна забрана на аборти със задължителен месечен преглед на жените при гениколог. Тази на Бай Тошо със стимулите, която искат да повторят, не беше успешна. Дай да видим Путин със забрана на аборти в частни клиники дали ще успее. Изобщо, политиката сега спомага да няма деца.
247
8
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 4 месеца
До Анонимен 249 - Ти успя да формулираш исканията на мъжеподобията, каквито винаги е имало във всяко едно общество. Ако няма да е Светият дyx, нека да са някакви незнайни донори (но не можеш, ако злобничко не ги принизиш тези донори) и после жената сама да си гледа децата.Ти вечно да лежиш и пърдиш пред телевизора, пък когато ти одъртее г. и маминката ти вече я няма, тогава ще му мислиш коя наивница да подмамиш да дойде да те обгрижва само заради правото да сподели с теб 2-стайната ти панелка.