Демографска криза: Семейството е пренебрегнато, скъпо е да имаш дете

Това е лично решение, но държавата може да направи така, че то да е по-лесно
319

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза. Какви са решенията?

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
3
 
14
 
! Отговори
една жена преди 4 месеца
Демографските кризи не се решават с конкретни мерки. Всички мерки, които подобряват качеството на живота в една страна, решават и този проблем. При ниска безработица и добро заплащане семействата сами взимат решението да имат деца, не им трябват детски надбавки и други целенасочени плащания.
225
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 235 преди 4 месеца
Еднакъв стандарт за обучение и здравеопазване никога не е имало. И през соца за елитните гимназии имаше квоти. За дечицата на някои се грижеха неслучайни доктори и при нужда им се изписваха церове, каквито по нашите аптеки нямаше. Затова, по-реалистично е да изискваме от държавата да осигури за всички деца добро качество и на обучението, и на здравеопазването, а който има много пари, нека да записва неговите в свръхскъпи училища и да си ги води на лекар където ще.
224
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата дали заслужава да и подарявам нови данъкоплатци, според мен не и според вас защо в САЩ няма ДДС а в ЕС яко рекетират?
223
5
 
9
 
! Отговори
Права на жените .. преди 4 месеца
Правата на жените засягат защитата на телесна цялост и автономия на жената, жените да бъдат освободени от сексуално насилие, жените да могат гласуват, да заемат публична длъжност, да сключват правни договори, да имат равни права в семейното право, да им се позволява да работят, до получават справедливи заплати и равно заплащане, да имат репродуктивни права, да имат право на собственост, да имат право на образование!
222
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как така в Африка, където хората са в много пъти по-бедни от нас имат по 4-5 деца, а германеца едвам едно дете създава например!? Дали става дума за липса на пари или за мързел? Днес хората свикнаха да живеят безотговорно и егоистично, те предпочитат предпочитат да си купят скъпи телефони, коли, да пръскат пари по екзотични почивки, да пазаруват скъпи дрешки от мола и т.н., но не и да създадат семейство и деца.
221
7
 
2
 
! Отговори
До Адвокат220 преди 4 месеца
Ако наистина си адвокат, значи си учил предмета "История на държавата и правото" и знаеш, че във всяка епоха жените са имали предостатъчно права, които да гарантират сигурността им. За претенциите на суфражетките се пише и говори повече, защото хронологично са по-близо до нашето време и за тяхното движение се знаят повече подробности, което пък дава тематиката на някои художествени творби. Цялата гюрултия около феминизма е малко пресилена. Нормалната жена винаги е имала претенции спрямо мъжа.
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Семейството са хората, които обичаме и от които желаем да имаме деца. Най добре е държавата да се меси дотолкова, жените да се чувстват защитени от насилие и посегателства, а децата да са защитени от неравенство! Защитата от неравенство не се състои единствено в изплащане на детски, а в налагане на еднакъв стандарт за обучение и здравеопазване по цялата територия.
219
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички трудни въпроси на БГ се решават от жени! Даже и за събарянето на МОЧ,А не се намери мъж! И този въпрос го реши млада и смела българка!! Браво!!
218
8
 
11
 
! Отговори
До 227 преди 4 месеца
Много ми е интересно как точно така нарачените права на жените, са довели до прогрес в Европа - как стана това? Аз виждам само регрес, тежка демографска катастрофа, което пък води след себе си тежки икономически, социални и политически кризи.
217
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И все пак да отбележа, че България има трето най-високата раждаемост в ЕС. И не, не се дължи само на малцинства. За мен лично трябва отделно от социални и парични мерки да се привличат Българи от Украйна, Сърбия и Молдова с допълнителни стимули. Но това с правителство което пита за разрешение в ЕС и САЩ няма да го бъде.
216
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да има раждаемост като при арабите, мъжът трябва да може да осигурява децата си и жена си задължително, да осигури къща за смейството си! А българските мъже чакат жените им да ги осигуряват! Трябва да живеят при проклети свекърви! Е ми, няма как да стане!
215
9
 
1
 
! Отговори
Ей, дървени философи преди 4 месеца
Дращите тук повече от два часа коментари по темата. Явно това е свободното ви време. Давате акъл, но поне един от вас направи ли опит в рамките на тези два часа да забремени някое момиче? Пет пари не струват писанията ви, ако не сте използвали това време и с такава цел!
214
3
 
9
 
! Отговори
една жена преди 4 месеца
Демографската криза в България започва през 60-те години на 20-ти век и опитът на партията да я реши с конкретни мерки доведе само до прекомерно увеличаване на ... едни български граждани, които не са българи. Финансовите проблеми бяха причина още през 90-те години, когато започна емиграцията и много българи станаха чужди граждани, както и децата, и внуците им за 30 години. Тях сега с пари няма да ги върнем. Можем само да се опитаме да спрем продължаващата емиграция на млади хора.
213
2
 
7
 
! Отговори
Kobrata преди 4 месеца
Абе кво ви пука за семейството ,важно е да облъчвате децата ни от училище още на джендърско мислене и *** цености ,,,да нама думата Майка а родител 1 и 2,, двама *** да отглеждат деца осиновени.и тн майната му на семейството
212
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
214 има право да иска повече права за жените! Техните заплати са по-ниски което ги поставя в неизгодната позиция да са зависими от мъжете защото именно жените се грижат за домакинството и децата което са си ужасно големи разходи. И ако партньорът е неадерталец тогава какво става? И историята е категорична че именно правата на жените са тези довели до прогреса на Европа, но какво да ги правим неадерталците знаят си тяхното ..
211
6
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Младите вече не искат да раждат нови роби. Голяма трагедия......БРАВО НА МЛАДИТЕ. Никакви семейства и никакви деца не трябва да се правят. Колкото по бързо се затрие тоя народ толкова по добре.
210
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да има стабилна демография трябва да се установят патриархални ценности, това е доказано исторически. Семейството трябва да е основна ценност, а жените да бъдат майки, а не да си играят на кариеристки. Когато едно общество е в условията на тежка криза, такова нещо като личен избор губи тежест! Създаването на деца е дълг и задължение за всеки един съвестен гражданин.
209
9
 
8
 
! Отговори
Forever преди 4 месеца
Имам един познат ерген на 45, още щрака по телефона и жена търси, а всичките които изпусна вече са семейни, обаче лее негативизъм и осъжда семейните с деца. Липсата и желанието за отговорност е на първо място, след това са доходите.
208
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз имам 2 деца и трето не си взимам защото не мога да си позволя по-голям апартамент в София въпреки че взимам доста прилична заплата. Причините ми са чисто финансови, затова едно еднократно данъчно облекчение за РАБОТЕЩИ, примерно в размер на 35к евро както е в Унгария, също няма да навреди. Стимул и за 2 и за 3 деца трябва да има, както и контрол разни тарикати (бели и кафяви) да не се възползват с фиктивен стаж/договори.
207
9
 
4
 
! Отговори
До 214 преди 4 месеца
Историята е категорична, откакто на жените им се дадоха права и започнаха да ламтят за власт, европейската цивилизация бавно, но сигурно загива. Няма по-деградантска секта от феминизма, това е перфектния план за унищожаването на един народ. А благодарение на неадерталците имаш всички удобства и сигурност която ти предоставя свременния свят, без тях няма да оцелееш и месец.