Подземно хранилище за ядрени отпадъци у нас ще има

Българинът е по-склонен да поеме рисковете с цел просперитет
6 фев 2024 19:00, Анисия Иванова
138
Подземно хранилище за ядрени отпадъци у нас ще има
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подземно хранилище за ядрени отпадъци със сигурност ще бъде изградено у нас. Въпрос на време е, но при избора на локация трябва задължително да се получи одобрението на местната общност чрез местен референдум, както и да се предложат адекватни икономически стимули за общността, за да се съгласят това да се случи "в техния двор". Това каза Петър Бонев, Съвет за икономически анализи в рубриката "Европа в развитие", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова. Гостът коментира публикувания от Съвета за икономически анализи четвърти доклад, който се фокусира върху радиоактивните отпадъци и приемането им в обществото.

"В момента в Европа има различни модели за съхранението на радиоактивни отпадъци, различни програми, които вече са стартирани. Двата модела, които са най-напреднали, са на Швеция и на Финландия. Там е взето под внимание съгласието на обществото за това къде трябва да се строи едно хранилище за ядрени отпадъци. Всички програми в ЕС, както и по света, предвиждат в един момента да се построи хранилище за ядрените отпадъци на 400 до 600 метра под земята, в земната кора, където те да се съхраняват".

Вариантът, който ние предлагаме, е при избора на локация да се вземе под внимание съгласието на обществото под формата на местен референдум, като това бъде съчетано с икономически стимули.

Техническите принципи за избор на локация касаят сеизмичната активност на района, както и ред други фактори, като пропускливост на скалите и др. Не е желателно и да се строи в зони с активен туризъм, както и където има усилени аграрни дейности, обясни гостът. "Няма абсолютно идеално хранилище, но то трябва да се построи някъде".

"В Козлодуй проблемът с приемането на индустрията от обществото не съществува, защото хората са свикнали с наличието на ядрената централа, но такова постоянно хранилище не може да се построи там. Сега се вкарват много средства в местна инфраструктура -- в около 2 млн. годишно от фонд, изграден с такива цели. Те идват от приходите от електроенергия и това е пример как може да се подходи при избора на локация. Трябва да се осигурят стимули - инвестиции в инфраструктура, данъчни облекчения и др., за това да се съгласи местната общност да приеме изграждането на подземно съоръжение за ядрени отпадъци".

На въпроса какво коства временните решения да се превърнат в постоянни, гостът сподели, че "временните решения са скъпи - изискват постоянен надзор". "Има т. нар. мокри хранилища - басейни с вода, която пречи на радиацията. Но те трябва да бъдат под 24-часов надзор, който се извършва със сложна апаратура и човешка намеса. А постоянните хранилища не изискват постоянен надзор. Подземно хранилище на половин километър под земята е оптимално най-безопасния за населението вариант и това е най-важното за научната общност и институциите в Европа и в света".

"Германците и австрийците са настроени по-скептично към ядрената енергия, докато българинът е по-склонен да поеме рисковете с цел икономически просперитет, сочат данните от проучването. Но недоверието към институциите, които ще изграждат съоръженията, е важен и решаващ проблем при изграждането на нови реактори и на хранилища за радиоактивни отпадъци. В момента, в който започне да се строи едно хранилище, се създава местна опозиция и е много вероятно тази съпротива да е толкова силна, че инициативата да бъде провалена. Например протестите в Свищов и околностите замразяват проекта "Белене" по времето на правителството на Луканов".

Необходимо е да се повиши прозрачността и информираността на обществото, подчерта Бонев. Трябва да са ясни плюсовете и минусите на това да се изгради и да не се изгради хранилище. Трябва да има възможност за местен референдум, за вето, да се подготвят икономически стимули. Само когато населението бъде въвлечено в проекта и доверието бъде спечелено, тогава тези проекти ще имат успех, категоричен бе гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
3
 
! Отговори
Никола Тесла преди 3 месеца
***, финландците от 20 години са построили огромно подземно хранилище за такива отпадъци в Лапландия и приемат срещу заплащане от други страни. Просто оставете дУпетатите без заплати, да работят на ползу роду, намалете и броя и заплатите на държавните и общински *** и с тези пари пращайте радиоактивните отпадъци там!
120
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
Евроатлантическите *** съсипват България Русия си вземаше отработеното ядрено гориво А сега американците ще ни го вкарат
119
0
 
7
 
! Отговори
Аз съм z преди 3 месеца
България стана боклукчийското кошче на Европа . Ето това е Европа на две скорости . Юнкер добре го измисли , да ни ползва за *** . Сега ще търсим и къде да препродаваме руското ядрено гориво , прекупени от американци и продадено на България . Спете спокойно , има кабелна , интернет , банани и чипсове . 🤣
118
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
В космоса от ядрените отпадъци може да се създаде слънце.
117
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Еврото е обезпечено с облигации и акции на европейската банка демек инвестиционни бонове, а лева със злато за което заливате хората и природата в държавата за да го има в концесия. Каква *** сделка пак ще измислите ако ни бяха приели с първите в евро зоната сега външния дълг нямаше да го има така платихме един път еврото с курс 2:1 и сега втори път . Това означава та ти вземат 2 трезора на БНБ и нищо да няма ти връщат. Будали ли са Българските граждани или си просите гражданска война!!!!Земляни
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО Е НА РАЗРУШЕНИЯТ ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ - ТЪКМО ВСИЧКИ ШОПИ В РАДИУС ОТ КИЛОМЕТЪР ЩЕ СВЕТЯТ КАТО ФОТОВОЛТАИЦИ И НАПРЕД НАУКАТА ЩЕ БЪДЕ СЛЪНЦЕ!!!...
115
0
 
1
 
! Отговори
А ако преди 3 месеца
Не бяхме с ХИТРИТЕ АМЕРИКАНЦИ,КОИТО КУПУВАТ ЯДРЕНО ГОРИВО ОТ РУСИЯ И ГО ПРОДАВАТ НА НАС НЯМАШЕ ДА СТАНЕМ ЯДРЕН *** НА ЕВРОПА!!! ХЕМ ПО СКЪПО,ХЕМ СИ ОСТАВА ПРИ НАС!!ДОЛНА КРАВАРСКА ВЛАСТ У.РЕТЕ!!!
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В София да е заслужават си го всички беди от София идат
113
1
 
2
 
! Отговори
Учителят преди 3 месеца
Преди да правите депа за ядрени отпадъци , отидете при създателят на българския валутен борд проф. Стив Ханке да ви научи какви атомни централи се строят в Италия и как тези средни по големина атомни централи използват за гориво отработеното вече от големите атомни централи гориво . Това гориво , което вие искате да закопаете в земята за следващите 1000 ( хиляда ) години по новата технология се използва пак и отпадакът е безвреден .
112
2
 
0
 
! Отговори
аецов преди 3 месеца
До АнонименРуската федерация получава пари за отработеното Ядрено гориво. Тя извлича по специален начин урана и дългоживущите нуклиди и остатъка ни го връща на нас като средноактивен радиоактивен ***, който ние ще си съхраняваме в НХРАО. Искам да кажа че безплатен обяд няма , без значение руски ли е или европейски.
111
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Започва тровенето с усилено усърдие.Не ни стигаха отровените храни ,а сега и ядрени отпадъци.Е отървахме се от Русия и СССР,и западът ни го слага на масата бързо и методично
110
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
пък не искам. Мен никой не ме е питал.
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз си мислех че едно шреме за АЕЦ гласувах да се строи, то за бунище било, тя главаната цел е цяла българия да се обърне на бунище и после наще управници с двойното гражданство кой от къде е...
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чудесни примери ми дават продажниците, Швеция и Финландия! Ама Швеция е четири пъти по-голяма от България, Финландия три пъти. И двете държави имат огромни пусти територии, далеч на север. Дали е едно и също, а ? Дали има причина Русия без проблем да прибира отработено гориво, а Люксембург да не ще?
107
0
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 3 месеца
Значи, някакъв *** казва, че ще има със сигурност ! НО ТРЯБВА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ, ДА БЪДЕ ГЛАСУВАНО, ДА СЕ ПРИЕМЕ И ДА ИМА АДЕКВАТНИ ИКОНОМИЧЕСКИ СТИМУЛИ ЗА ОБЩНОСТА
106
1
 
7
 
! Отговори
гссгхдгдгхд преди 3 месеца
ЕС забрани износ на отработено ядрено гориво по посока Русия, защото е потенциално ядрено гориво за бързи неутрони в бъдеще, затова стои в наши хранилища.
105
1
 
19
 
! Отговори
да предложа преди 3 месеца
Предлагам да ги копаме в мазетата на тагаренко и монката паси.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 96 Лесно щели да слезнат още 100 метра надолу? Измислици! Под София има огромна подземна кухина и в нея подземно езеро, с площ по-голяма от площта на града. Метрото грубо казано е прокарано в тавана на тази гигантска пещера. Затова е и толкова плитко. Дълбоко метро в София е невъзможно да се изгради, защото ще пропадне надолу в кухината, ако е твърде дълбоко.
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде и да внесат от цяла Европа и Турция всичките радиоактивни отпадъци и да ги изгорят в пещите ба ТЕЦовете. Откога чакаме да светнем
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупост!