Нова дрешка и хоп... Скоро в коша: Вижда ли се краят на бързата мода?

85% от текстила отива на сметищата всяка година
15 фев 2024 16:20, Красимир Ангелов
38

85% от целия текстил отива на сметищата всяка година. Три пети от всички дрехи завършват на сметища, показват данни на Асоциацията по текстилно рециклиране. Простите сметки показват, че при подобна тенденция 134 милиона тона текстилни отпадъци годишно заплашват околната среда до 2030 г.

"Необходимо е да се приеме стабилна законодателна рамка, която да казва на всички заинтересовани страни какви ангажименти имат. Поколението Z има изключително екологично съзнание, така че то иска да живее по-устойчиво и по-качествено. Устойчивото пазаруване е контрапункт на така наречената бърза мода, която има за цел в рамките на 15 дни да изкара една дреха от етап на проектиране до директна продажба на крайния клиент", заяви консултантът на Асоциацията за текстилно рециклиране адвокат Надя Съботинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите й устойчивото пазаруване е пазаруване със смисъл, така че ние, когато си купим една дреха, тя да бъде използвана по-дълго време, да бъде качествена и произведена по безопасен начин, без опасни вещества вътре в нея. "Шивашката и текстилната промишленост използват над 1900 химикала в производствата", коментира експертът.

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че Европейската комисия се е заела сериозно с различни похвати. Съботинова отбеляза, че в стратегията за кръгов текстил, която излезе миналата година, са заложени основните параметри, които трябва да се постигнат както на законодателно, така и на политическо ниво.

До 2030 г. ние трябва да можем да си купуваме по-устойчиви дрехи и по-устойчив текстил, по възможност да е рециклируем и да има рециклирани материали.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължение: дори "хазяинът" ни на морето ме призна за много добра във втората употреба. Трябваше да си обнови хотела и парите с а адски много, а приходите му адски малко за едно лято. Казах му - виж какво, виж вторатамупптреба в района и прецени а какво да подмениш. Никой не очаква в малко хотелче всичко да е часто ново, просто трябва да е по-ново от сега както е. Трябва да е удобно и приятно. Миналата година като ходихме - човека ми каза - приятна почивка и ако имаш още идеи - кажи ми.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От години пазарувам дрехи, мебели и всичко втора употреба. Имам уникални неща като нови на 1/3-та от цената им и по-малко. Хората с претенции купуват нови обувки за децата си от магазина за 100 лв. А аз купувам три чифта като нови на синът си за 100 лв. И да, сините ми е като малка пепеляшка. Има много обувки и дрехи и винаги е доволен от това, което има. А като ходим в мола - обиколим го, пробва и все нещо не ми харесва. Рядко успява да си купи един чифт обувки от цял мол, независимо парите
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Младите неопитни майки трябва да разберат, че не може да перат и мият с белина. Това е силна химия, която не само не става з бебета, ами и за пода трябва да я разредиш.Бебешки дрешки може да се перат на 40 градуса с бебешки препарати и това е предостатъчно. Казвам го защото най-много ново дрехи използват бебетата, защото им умаляват твърде бързо. И защото моя приятелка на която услужих с като нови дрехи ми ги върна на петна от белина и накрая всичко беше изпрала с белина. Трябваше да ги хвърля
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като дойдат земетресенията, пожарите и сушата, като дойде моментът да няма какво да ядете, много, ама много бързо ще й се види краят, както и на всички други съвременни порочни практики и "ценности"
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 28, предпочитам мебел Луи 14 за 2500 лв, отколкото ПДЧ от Кроношпан за същите пари :) Дрехи втора употреба си е гадно, но за мебелите... наистина нямам нужда от регали, които се огъват когато сложиш 5 книги! И тъй като не мога да намеря обзавеждане за стая-библиотека прибягвам до "направи си сам". Иначе с удоволствие бих платила десетки хиляди левове за библиотека. В България просто НЯМА нищо качествено!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наскоро имаше репортаж по телевизията, в който възторжено обясняваха как втората употреба дрехи идвали много екологични. Някакъвтип пък казваше как българите свикнали вече с употребяваните уреди, мебели и коли, така че е време да изостави предразсъдъците си към ползваното съвсем. Аз пък виждам как за 30-ина години ни направиха на боклучарника на Европа и света, а парцалите секънд хенд са на всяко кьоше. Дразни ме, че не стига това, а сега ни рекламират сбирщините си и като много "зелени".
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 26, свиват се, защото са направени от петролни продукти. С други думи продават пластмаса!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 25 Брат, изгоря ми наистина снощи крушката в кухнята. Аз през нощта да я ползвам 5 минути максимум. Та какво ще ме посъветваш? Каква крушка да си взема? От енергоспестяващите за 3 лева или за 1.50 от 60 вата?
25
2
 
3
 
! Отговори
Крушки за осветление преди 2 месеца
Сега на Осрам са пуснали светодиодни крушки от рециклирано стъкло и ще дам малко цени за сравнение: Халогенна крушка Осрам 72 вата (= 92 вата от крушка с нажежаема жичка) - около 2.50 лева с приятна за окото светлина; светодиодна крушка Осрам 11 вата ? (= 100 вата от крушка с нажежаема жичка) - 14.99 лв.; светодиодна крушка от рециклирано стъкло Осрам 11 вата ? (=100 вата от крушка с нажежаема жичка) - около 21 лв.
24
2
 
2
 
! Отговори
Крушки за осветление преди 2 месеца
След като в ЕС забраниха крушките с нажежаема жичка, защото хабила много ток, въведоха халогенните, която свети уж като нея, но хаби да речем 10-15% по-малко ток. Хубаво, трябва да си призная, че светлината от халогеннте крушки е много хубава, поне за мен (още имам малко от тях). Сега вече халогенните крушки (поне цокъл е27) също са забранени и са въведени светодиодните, които са още по-енергоспестяващи. например 11 вата трябва да светят като за 100, но светлината им не ми харесва.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 23, къде видя твърдение, че си купуват такива дрехи? Ти четене с разбиране владееш ли? Я се опитай и да помислиш над написаното и ела пак да коментираш. Явно ти липсва доста образование, че да си позволяваш да пишеш така на непознати. Поредния *** лоумник без грам мозък си и нищо повече! Видял си ти дреха за повече от 5 лв. СмЕЕШНИКК!
22
8
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 2 месеца
Ми не си купувай тениски по 5 лева парчето от интернет, бе брачед/ке. Лесно е. Ако искаш качество, вадиш кинти, това е. Комунизма не работи, хората не са равни и няма как да бъдат. Дрехите също, 5 лева парцала става на гъзз след две пранета. Точка. Това трябва да го знаеш.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е какво очаквате като след 3тото пране то вече не прилича на дреха? Т.нар. "бърза мода" става само за дрехи вкъщи. То нито кройка има, нито плат, нито конци. Единствено има цветове. Ама и цветовете се променят след третото пране.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дарявайте за рускините. Преди няколко месеца гледах едно клипче, няколко рускини се изтърваха и си признаха, че вече не могат да си позволят нови дрехи. Да им помогнем, и на тях не им е лесно с ония джуджета де са се окопали в Кремъл.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тук е малко трудно. Хвърлих 3 чувала стари дрехи и веднага ги взеха. Предполагам ще се ползват.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Двата кифльока във видеото са много дразнещи, честно.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите обичат да се гъзареят. Масово те оглеждат и обсъждат ако примерно имаш само 1 чанта или нямаш 20 чифта обувки за работа или не дай боже носиш едно сако 2 пъти в една седмица. Това ми правеше впечатление като работих там. Аз съм минималист човек, не обичам да имам много парцали и дрънкулки. Мога да си позволя много дори дизайнерски неща, но за мен това е безсмислено. Малко и качествено, не задължително скъпо е начина.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то България се е превърнала на сметище за текстил втора употреба. Обаче ако започнете да произвеждате маркови дрешки от изкуствени /рециклирани/ материали, като ви отеснеят, ще трябва да си ги горите сами, там в ЕС-ето.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рециклираните материали не излизат по-евтино, а напротив. Нужни са енергия и транспорт за да бъдат рециклирани, и отново същите разходи за да бъдат произведени. Нямам наблюдения в магазините да излизат по-евтино. Даже всеки надпис гарантира, че цената е надута. Нали сега е модерно да сте еко и загрижени към природата? Рекламата за това също струва енергия и пари за да бъда създадена и разпространявана. Вие сте извор от неприложими идеи със смисъл.
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На битака има дрехи колкото искаш. И хубави гуменки по 20 лева. Вземам си само евтини анцузи внос от Турция, много здрави по 50-60 лева един екип. Нямат късане! С 2 нови екипа изкарвам цяла година хем се перат всяка седмица и ги сменям. Старите като се поотъркат ги ползвам за работни. Новите за официални. Друго освен анцуг вече не мога да нося. Пристрастен съм към удобството. Имам зимни анцузи, летни анцузи, и официални и работни. Дънки обувам много рядко. Имам и няколко от скъпите.