България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?

Вижте улесненията, които ще имаме при пътуване
31 мар 2024 07:55, Красимир Ангелов
156
България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?
Снимка: БГНЕС

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

По този повод Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: летище СофияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
14
 
! Отговори
Айша от Сливен преди 1 месец
Че ме скинат от смех с тоя Шенген. Наште ора са там от десетилетия...без никакви проблеми
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес пътувах в самолет от България за Шенген и ми разрешиха по време на полет да Дишам - тоест да мога да летя, но на летището ми взеха бутилката с вода, понеже трабвало да си купя вода за пиене и от там разбрах, че Шенген е само по въздуха, понеже имаш все още безплатно дишане, а по вода не може - трябва да си палатиш за да пътуваш по вода! И сега не знам как да се върна обратно по вода в България, ми то трябва минимум месец да плувам по дунава. Ще си купя топъл костюм за плуване!
100
10
 
5
 
! Отговори
а преди 1 месец
въпрос на време, догодина приемаме еврото и така. а русофилите скубят ли скубят коси.
99
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 месец
Белото, бежанците,,, и др. нелегални стоки, ще си преминават свободно вече.
98
1
 
13
 
! Отговори
Не е по вода! преди 1 месец
Доколкото разбрах, е само по море, не по вода. Ако идете до Виена с туристически кораб по Дунав, ще ви искат паспорт или лична карта.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 10 август 1915г. България започва самолетостроене. Асен Йорданов добавя второ крило на самолет за стабилност при правенето на завой по-големи от 45 градуса. Създателят на първия български самолет има впечатляваща история. През 1921г. Американски аероклуб обявява конкурс за обикаляне на планетата, състезанието дава награда един милион долара. Българинът Асен Йорданов, придружаван от своя колега Гаврил Стоянов, поучава парична помощ от правителствствоо и заминава сза САЩ.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо птиците са по-мъдри от хората? Птиците има крила и свободно високо лятет в простора и с радост сергюнят върху човешките глави! Докато човекът за да лети, трябва да работи, да изкара пари. Да плати и да си купи Билетза самолет. Като лети отива до тоалетната да се изсергюни и учудващо наблюдава от стъклото, дали изпражненията му падат върху живеещи по земята хора, за да може той - този който лети да е Горд като Птица.
95
1
 
6
 
! Отговори
пътничка преди 1 месец
Живот и здраве, след 3 месеца ще пътувам със самолет в Европа с непълнолетния ми син. И вече няма да ми се налага да се обяснявам с баща му къде, кога, как...... И няма да ми се налага да слушам глупости от типа - Аз не съм ходил, той/общия ни син/, ще ходи. Ами ходи бре, не съм те спряла, даже може и да не се връщаш. Обаче пуста ограниченост и простотия.... Иначе въздушно--капковия шенген е ала-бала. СУХОПЪТНИЯ Е ВАЖЕН !!!
94
2
 
8
 
! Отговори
Хохо преди 1 месец
A под земя? Утре Илон Мъск ще дойде да инвестира в нов хайпер тунел, нали сме тигърът на Балканите, трябва да мислим в перспектива.
93
3
 
8
 
! Отговори
Троян преди 1 месец
Връщане на всички граници. Със кльонове и стрелба на месо. Преминаване само през КПП. Тия акъла няма да им дойде не България и Румъния са ви виновни, че големите ви градове приличат на смеска от субсахарска Африка, близкия изток и определени части от полуостров Индустан.
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофили, русофоби.... Оказва се, че само при пристигащи от шенген има разлика. Няма да преминават паспортен контрол. Заминаващите така или иначе ще преминат паспортен контрол. Пробвайте да минете "проверка за сигурност" или да си чекирате багажа БЕЗ лична карта, и ще разберете, че цялата работа е пунта мара. Относно митницата - Всички (без значение от къде и за къде пътуват) може да бъдат проверени "избирателно" от служителите на митницата. Ако не ми вярвате - Вземете "под мишница" 3 стека цига
91
4
 
6
 
! Отговори
д-р Фройдовски преди 1 месец
Другари русофили,наистина не разбирам напълно твърде обърканите ви реакции:ако сте привърженици на Путин,значи сте против ,,колективния Запад",вкл. ЕС.Следователно всяка несполука на ЕС за вас трябва да е повод за радост.От вашите коментари разбирам,че ЕС се е изложил с този половинчат българо-румънски Шенген.Значи, трябва да се радвате.От друга страна, вие сте недоволни,че не сме влезли още сега и в сухопътния Шенген.Но това ще е добре за ЕС,т. е.,вие сте поддръжници на ЕС.Кои сте вие всъщност?
90
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако слушкате до края на годината ще помислиме да ви вкараме и във речният Шенген!
89
2
 
4
 
! Отговори
СС преди 1 месец
До аз В шестък на 32-ри!
88
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пътувал съм и преди да има ЕС, все ми е тая дори е крайно нужно да има дори по-изчерпателни проверки защото има доста хора опасни за България които не трябва да се пускат.
87
6
 
17
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Какво го прикадвате това, все едно някакъв грандиозен успех е постигнат. Това реално е пълна подигравка. Проблемът не е пътуванетъ със самолен, дари ще ти проверят паспорта да 2-3 мин, или не няма никакво значение. Проблемът е в сухопътния шенген /нарочно е с малка буква, показва личното ми отношение/, защото камионите ни по границите чакат с дни. А шенгенските преминават веднага. Ето това е проблема и затова този шенген си е чиста проба подигравка. А те тук се радват, за какво, че ни унижават!
86
11
 
9
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Стига мрънкахте като русофили Все сте недоволни
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей сега тръгнах
84
1
 
8
 
! Отговори
Болни мозъци преди 1 месец
Абе става дума за Шенген сиреч Европа и проблема е сухоземните граници.Иче ни цакат яко Европа го прави. Какво само някой хора вият за Путин и Русия, Какво общо имат те ли ни спират за Шенген. И що не се говори за американските визи,нали сме приятели уж....
83
2
 
9
 
! Отговори
До Niki13 преди 1 месец
Ще ти искат и още как! Защото Дунав не влизал във въздушно-капковия Шенген :) Сега разбра ли каква гавра е всичко?