Ролан Гарос – авиаторът, когото мнозина бъркат с тенис шампион

Откъде идва името на Откритото първенство на Франция по тенис
15 май 2017 15:00, Красимир Ангелов
11

Снимка: Reuters

Само след седмица в Париж ще бъде даден старт на един от най-очакваните тенис турнира в света за годината – Откритото първенство на Франция, по-известно просто като "Ролан Гарос".

От 22 май започват квалификациите за турнира, а същинската битка стартира няколко дни по-късно, за да стигне до своята кулминация на 10 и 11 юни, когато са финалите при жените и мъжете.

А ако си истински любител на тениса, все още може да спечелиш 2 билета за турнира благодарение на играта на Mastercard® и Dnes.bg. Как може да стане това може да откриеш тук.

И докато чакаме истинските битки на корта да започнат, е време за кратко да се върнем в миналото. И да си припомним защо Откритото първенство на Франция носи точно името на Ролан Гарос.

Всъщност, Ролан Гарос не е тенисист в истинския смисъл на думата, макар да е обичал този спорт и да е играл, докато е учил в Париж. Той обаче остава в историята не със спорта, а като пилот, участвал и в Първата световна война.

Еужен Адриен Ролан Гарос е роден на 6 октомври 1888 година, а своята авиационна кариера започва на 21 години, през 1909 г. 2 години по-късно той започва да участва в различни авиационни инициативи на ентусиасти, като огромна известност в страната му носи прелитането над Средиземно море между френския град Фрежу и Бизерта, Тунис през 1913 година.

Гарос прави и друго невероятно за времето си постижение – на 4 септември 1911 г. той поставя рекорд за височина на полета, като лети на 3950 метра над Земята. Малко по-късно, след като рекорда му е подобрен, той издига самолета си и на 5 610 метра височина.

Първата световна война обаче пламва през 1914 година и Гарос влиза в армията на своята страна. Естествено като военен пилот. А историята му по време на войната е изключително интересна.

На 3 август 1914 година Гарос посреща със самолета си германски цепелин, който навлиза във въздушното пространство на Франция. Пилотът унищожава самолета и убива двамата души екипаж в него. Мнозина историци считат този момент за първата въздушна битка в световната история.

През април 1915 г. на Гарос се налага принудително да кацне на германска територия и попада в плен. През февруари 1918 г. той успява да избяга от лагер за френски военнопленници и въпреки горчивия опит повторно се включва във войната, като дори печели 2 въздушни битки.

На 5 октомври същата година, само месец преди края на войната, и само ден преди неговия 30-ти рожден ден, неговият самолет попада под вражески огън и Ролан Гарос загива в близост до град Вузие, Франция. Посмъртно е награден с орден и провъзгласен за офицер на Легиона на честта. И макар историята тук да не е съвсем категорична в негова полза, за французите той завинаги остава в историята като първия въздушен ас.

След смъртта му, в негова чест, на негово име е наречен комплекс за игра на тенис в Париж, където самият Гарос играе редовно, докато учи в Париж.

На мястото на центъра няколко години по-късно е построена арената, където се провежда Откритото първенство на Франция по тенис и до днес.

Заради това, а и в чест на военния пилот, близо век по-късно първенството продължава да носи името на Ролан Гарос. И да събира десетки хиляди фенове на тениса от цял свят всяка година. А ти също може да си там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
men преди 6 години
типична вренска миджетурга - убил двама германци в мирно пъртно превозно средство, после избегал като *** да не носи последствията и накрая го гътнали малко преди края. типичен френски войник, на майки и деца гоуем го вади, ама германеца като го напъна и веднага автомата на земята и 5-та задна на танка. малко е това което скоро ще ви се случи а този макронаджията ще напише на плочата c'est fini
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И емблемата на Ферари - кончето е посветено на италиански ас от ПСВ. Конче е, защото преди тива е бил в кавалерията.
6
2
 
37
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Браво Днесбеге, най-накрая да започнете да пускате и нормални и интересни статии, а не само за чалгазвезди, некадърни спортисти и политици.Не знаех нищо за Ролан Гарос и благодаря за интересната статия
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека се е бил и умрял за Франция.За тях той си е герой, и ние също трябва да го уважаваме.Друг е въпроса,че много наши подобни на него герои,незаслужено сме ги забравили,и нищичко на тях не сме кръстили!
4
5
 
13
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Анонимен 3 - колко си елементарен. Не случайно сме в задния двор на Европа - завистливи, нелицеприятни ***. Когато Григор печели се скъсвате да хвалите и лижете. Сега - плюете. Интересно, от коя чаршия? На собствените си постижения? А SS направо е диагноза. Некъв пионер в авиацията? *** е по велик от всички авиации взети заедно. Това с праза е потресаващо. Абе с две думи провинцията си е провинция. Не прощава.
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех историята му, интересно. Но това не променя факта, че Гришко ще отпадне още в първи кръг и повече няма да го следим и тоз турнир!
2
8
 
10
 
! Отговори
Веригата преди 6 години
СС няма да е случайно. При всички положения си кухо парче.
1
25
 
4
 
! Отговори
SS преди 6 години
Голям праз наистина ...