Всеки втори гражданин от ЕС подкрепя присъединяването ни към ЕС

Най-положително настроени към българското членство са поляците, а най-отрицателно - австрийците
12 сеп 2005 18:57,
Всеки втори гражданин от ЕС подкрепя присъединяването ни към ЕС
Всеки втори гражданин в страните-членки на Европейския съюз подкрепя присъединяването на България към ЕС сочат данните от публикувания днес Евробарометър - Пролет 2005.  Изследването представя мнението на гражданите на 25-те държави-членки на ЕС, на присъединяващите се страни и на страните-кандидатки по актуалните въпроси в дебата за евроинтеграцията. Към него са включени и допълнителни въпроси за Конституцията и за разширяването на ЕС. Интервютата за изследването са проведени между 17 и 31 май т.г.

Евробарометър отчита, че високата подкрепа за българското членство се дължи преди всичко на положителните настроения в новите държави-членки (70 процента). Най-положително настроени към българското членство са поляците (75 процента), а най-отрицателно - австрийците (21 на сто от тях са "за", а 68 на сто - "против").

Резултатите за България и Румъния показват, че така както Румъния подкрепя най-силно България за бъдещото членство (80 процента), така и България води списъка на страните, които са положително настроени към предстоящото румънско членство (75 процента).

Настоящият Евробарометър регистрира, че българите подкрепят повече отколкото гражданите на ЕС бъдещето на своите балкански съседи в ЕС. Тяхната подкрепа за бъдещо членство на Турция (45 на сто) е с 10 пункта по-висока от средната за ЕС (35 на сто) и по-ниска от тази в новите държави-членки (48 на сто). Подкрепа за бъдещи разширявания на ЕС към Македония са декларирали 64 на сто от българите, към Хърватия- 61 на сто, към Босна и Херцеговина- 55 на сто, както и към Сърбия и Черна Гора- 60 на сто.

Според изследването българите продължават да свързват ЕС най-вече с положителни понятия - с възможността да пътуват, да се учат и да работят навсякъде в ЕС (45 на сто), с икономическо благоденствие (38 на сто), мир (34 на сто) и социална закрила (29 на сто).

Данните на изследването показват, че в сравнение с предишния изследван период недоверието на българите в Народното събрание е нараснало с 10 пункта (81 процента); в политческите партии - с шест пункта (83 процента); със седем пункта - недоверието в правителството (70 процента). Докато в ЕС всеки втори гражданин заявява, че има доверие в съдебната система, в България доверието към нея е най-ниско (20 процента) от всички страни, които са включени в изследванията на Евробарометър.

Доверието към ЕС в България (56 на сто) остава по-високо, отколкото средното за ЕС (44 на сто) и от регистрираните стойности в повечето от страните-членки.

Запазва се убеждението, че ЕС играе положителна роля за решаването на проблемите, пред които е изправена България. Близо четири от 10 анкетирани българи считат, че ЕС може да помогне в борбата с безработицата и почти половината- за подобряването на икономическата ситуация. 65 на сто от анкетираните считат, че ЕС играе положителна роля в борбата с тероризма, 63 на сто - с престъпността, а 52 на сто - за отбраната и външната политика на страната.

Изследването отчита, че информацията за ЕС в българските медии е по-скоро твърде позитивна, отколкото обективна. Общата оценка на анкетираните е, че телевизията, радиото и пресата в България предоставят достатъчно новини за ЕС, но в по-малка степен, отколкото в страните от ЕС.

Само около една трета от българите считат, че медиите ги информират обективно за ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание