2011: BG пенсионерите се увеличават

Към декември тази година те са 2 194 274-ма души
Обновена: 21 дек 2010 14:04 | 21 дек 2010 14:03,
140
2011: BG пенсионерите се увеличават
Снимка: Булфото

"Очаква се един малко увеличен брой на пенсионерите през следващата година", заяви управителят на НОИ Христина Митрева.

Данните на статистиката сочат, че към декември тази година пенсионерите са 2 194 274-ма, като те са се увеличили с близо 5000 в сравнение с декември 2009 година.

"От една страна, част от работодателите, поради икономическите фактори, освобождават хората в пенсионна възраст, а, от друга страна, хората вероятно ще се пенсионират, но ще продължат да работят", предположи тя.

По думите й до 6 декември с около 19% е нараснал броят за лицата, които са подали заявление за получаване на пенсия в сравнение със същия период за миналата година.

"Това, че хората подават заявления, не означава, че те отговарят на необходимите условия", уточни Митрева.

Според нея много по-малко от 10 000 са хората, чиито права ще са нарушени от отпадането на точковата система.

Към 6 ноември до 240 лева се осигуряват 16% от всички лица, работещи на трудов договор. 37,3% от хората се осигуряват на сума от 240 лева до 420 лева. Общо 53% от всички хора на трудов договор се осигуряват до 420 лева.

Още по темата

"Именно това показва, че работещите в частния сектор променят възнаграждението си, за да могат да получават повече средства, а в много случаи при връщането на жените на работа от майчинство те започват да получават много по-ниски заплати", коментира Митрева.

"От март до сега броят на изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се намали много рязко, което означава, че и работодателите затегнаха контрола", изтъкна управителката на НОИ.

Към ноември броят на болничните е с 428 400 по-малко спрямо ноември 2009 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
47Я по-спокойно бе ***:) "*** дъртаци"Това, че майкат ти и бащати са били толкова ***, че да те създадат, не е проблем на форума:)А това, че си пропуснал курса на лечение е проблем на държавата вече:)
53
3
 
7
 
! Отговори
До 48 и 49 и други преди 13 години
Номер 48 и 49, (ако не си един и същ човек) ,не ви ли е неудобно да пишете на Маймуница при условие,че всички пишат на Кирилица.Не мислете ,че някой ще сенапряга а ви чете Йероглифите.Толкова ли ви е сложно да пишете на Български език???
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изберете си още веднъж виденов или гея и ще си останете сами тука да си гладувате!
51
2
 
12
 
! Отговори
2050 преди 13 години
Това е бъдещето на България - пенсионери, *** и турци, а после - само *** и турци. Червените *** унищожиха страната ни !
50
1
 
9
 
! Отговори
Зелен лимон преди 13 години
А какво ще кажете за инвалидните пенсии? Цели *** квартали са населени от семейства, в които всички членове са пенсионери по "болест"!!! А болестта им се нарича мързел, а тази на лекарите, дето са ги пенсионирали, корупция!
49
1
 
8
 
! Отговори
men преди 13 години
С тази политика все повече ще се увеличават, защото държавата насила изгони младите хора вишисти владеещи по няколко езика защото тук никой не осигурява заетост за тях и всеки се спасява всички виждаме че нещата са много прости смуче се кръвчицата на хората със сламка и дали се осигуряваш или не като идеш на лекар си те таксуват като отче наш...
48
3
 
4
 
! Отговори
chach преди 13 години
az jiveia v chujbina. moga da si vkarvam parite v bg banki no im niamam doverie moga da si postroia goliama ka6ta v bg no 6te ia ukradat,moga da si karam otpuskata v bg no me e strax.za 15 dena tazi godinakat me spira3 pati i mi iskat ro6vet za nespazvane na pravelnika za ddijenie bez da imam vina.s cuujda registrasia mi e kolata.e kak da jiveia v bg a mi se iska da se prebera veche.po dobre da sam emigramt .tuka ima pravila koito se spazvat ot vsichki.ot bedni i ot bogati .
47
5
 
2
 
! Отговори
absulute преди 13 години
dqdo mi vzima nad 700 leva pensiq i dava pari samo na men vnuka ako mu poiskam ama as si imam i za sq nemi sa nalaga da mi dava vapreki 4e e idval i mi e daval po 50-100leva da si kupq ne6to e taka za kef kat ma vidi s nqkoq macka vinagi idva da mi dava pari vinagi mu kazvam 4e si imam :) ama negi otkazvam de :>
46
2
 
1
 
! Отговори
mnogo sme преди 13 години
silni sme...bkp...bsp...abv...uraaaa
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами първо гласуват за Виденов, после за Гея и после - ама защо няма пенсии. Защото няма икономика, защото избирате ДС на кормилото 20 г. Ей затова ще гладувате *** дъртаци!
44
1
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Пич не си ме разбрал. И аз вкъщи имам двама, които ако разчитаха само на пенсията си, досега да ги няма. А на темата за балерините, сам казваш като се пенсионира. да, ама по сегашните закони, тя трябва да танцува на сцена докато навърши годините. Е, не всички са Мая Плиседская.
43
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели, Пари и за пенсии има, но!1. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат по Четири пенсионни системи, както е у нас, Солидарна, Капиталова лична (но защо частна), Професионална и Капиталова обща (държавен Сребърн фонд) 2. Пак от работещите гражданите и то Противоконституционно, се събира данък Обществено осигуряване, който е Конституционното зъдължение на Държавата (Чл.51 от К-ята)! Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана по равно от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, образованието, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Обща взаимноподпомагаща капитарова система с индивидуални партиди2. Държавата поема изцяло Конституционните си Социалните задължения! - Днес:1. Парите за "втора" и "професионалните" пенсии, се крадат от олигархията, собственик на частните фондове, която ги налива в собствените си предприятия, а сега искат да прилапат и Сребърния фонд. - Липсата на евтин кредит превръща неолигархическите фирми в Сива икономика, които заради скъпите кредити, за да оцелеят, не плащащат социалните си задължения (ето това се нарича Параграф 22)2. Парите за "втора" пенсия, "професионалните пенсии и Сребърния фонд", Трябва да се управляват от НОИ, като Обща взаимноосигурителна капиталова сметка и да се инвестират в икономиката, чрез ББР при лихви 5-6%, а не за поддръжка на бюджета в БНБ с лихва 0.35%..., тя да ги раздава на банките, а банките да дерат кожи на живо от икономиката и гражданите!!! 2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, от социални системи се крият над 1 милиард лева, а от Девидентите (облагани с ДОД от 5%) и недекларирани доходи от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво, а на всичко отгоре се приспадат и от данък печалба.4. Повече от 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здравно, макар че получаващите ги се лекуват и получават пенсии Защо, Защо?И накрая: - Ако някой бизнисмен днес има големи доходи, утре може да ги загуби..., та нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата криза.По Конституция ужким всички сме равни, но явно както и при Комунизма, богатите са По-равни
42
0
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
до 37Статията за килотите е малко по- вляво. Иначе си прав.
41
0
 
11
 
! Отговори
ranarsa преди 13 години
Не може така приятел!Индивидуално пенсионно осигуряване!А от къде ще крадат държавните служители?А от къде ще изплащаме обещетение 30 бона на Христинчето,догодина като се пенсионира?
40
4
 
9
 
! Отговори
СИЛИСТРЕНЕЦ преди 13 години
Към декември тази година те са 2 194 274-*** душиНАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ!АКО СЕ ОБЕДИНЯТ И РЕШАТ ЩЕ ВЗЕМАТ ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ!ЖАЛКО, ЧЕ ХОРА С ТОЛКОВА ГОЛЯМ ЖИЗНЕН ОПИТ НЕ СА СЕ СЕТИЛИ ДОСЕГА ДА СИ НАПРАВЯТ СОБСТВЕНА ПАРТИЯ!
39
5
 
1
 
! Отговори
do 31 преди 13 години
lain..r, i 100 evro vi e mnogo, duhaite kiseloto mlqko
38
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,- Генералният директор на МВФ,Каза урегулиране на възрастта за пенсиониране съобразно средната продължителност на живота и категорията труд", уточнявайки, че възраст 60г. за пенсиониране "не е догма".- Средната продължителност на живот в България е 72г. и е на последното 110 място, от 110 изследвани страни Как тогава пенсионната възраст за цяла Европа да е еднаква 65 години ???.Трябва да има равенство - Да живеем еднакво дълго с пенсии и като пенсионери Защото първите 18 и последните десетина години, не могат да се регулират със закон, а демокрацията е преди всичко Равенство, включително между мъжете и жените!!! Защо не приемем Общоевропейски стандарт за пенсионната възраст, но действащ индивидуално за всяка страна, защото условията за труд и живот са различни...Примерно:1. За работещите предимно умствен труд трета категория, пенсионна възраст да е със 7г. под средната продължителност на живота за страната (72г.) и поне 35 години осигуряване.2. За работещите предимно физически труд втора категория труд и приравнена на нея, пенсионна възраст с 12г. под средната и поне 30 години осигуряване.3. За приравнените на първа категория труд, пенсионна възраст със 17г. и поне 25 години осигуряване4. За работещите свръх тежък труд, при свръх тежки условия, пенсионна възраст с 27г. (подземни миньори, водолози, пилоти) и поне 20 години осигуряване.- Приравняването е детска игра И не на последно място:- За всяко от първите три деца, възрастта за пенсиониране на майките да се намалява с по една година.За България, Европейската възраст за пенсиониране ще изглежда така: - 65г.; 60г.; 55г.; 45г. и кой каквато пенсия си е изработилЗа Франция, при средна продължителност на живота от 82 години, Европейската пенсионна възраст ще е:- 75г.; 70г.; 65г.; 55г. (сега за най-лекия труд е 60 за мъже и 55 за жени, но както и в Гърция, може да се получава пенсия и само с 10г. трудов стаж)Ето така и ние ще дадем нещо на Европаи ще си мерим с единен Европейски аршин Социалната политика...
37
2
 
7
 
! Отговори
gte преди 13 години
Електората на БКП и клиентите на телефонните измамници се увеличават. Същото се отнася и за електората на ДПС. Нищо хубаво не я очаква майка България.
36
3
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Тотьо е Манипулатор откъдето и да го погледнеш1. Показателя Безработица има стойност при икономически подем и отразява оставащия до 100% натоварване трудов потенциал на държавата. Тя включва - Безработни лица са лицата на 15 74 навършени години2. Показателя Заетост е важен в години на кризи и депресия, в каквато сме в момента Той отразява Реалната икономическа активност, а от там и данъчното и социалното състояние на държавата и населението За последната година Заетостта е НАМАЛЯЛА със 100 000 души, което е спад от 5%Населението ни между 15 и 74 години е 6.45 милиона или излиза, че заетостта (2 милиона) е 31%... от трудоспособното население!!!Ще кажете, че децата учат поне до 18 години, а пенсионната възраст е 60 години и моите твърдения също не са верни Така е, но точно затова Ви казвам, че Тотьо Младенов е Манипулаторче отвсякъде!!!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези пейзажи / с гащите /, мислех, че ги има само у нас и около нас, защото в западна европа, и в цивилизованите страни дрехи по терасите няма.