Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента

Глоба от 50 лв., ако не махнем стикерите от колите
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 11:40,
104
Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента
Снимка: Архив Булфото

Мнозинство на ГЕРБ подготвя промяна в Кодекса за застраховането, която предвижда от стъклата на автомобилите да се махнат стикерите за кражба и автокаско.

Шофьорите, които не отлепят застрахователните стикери, ще бъдат глобявани с 50 лв.

Промяната беше одобрена на първо четене от парламента. За да стане факт, депутатите трябва да я одобрят още веднъж.

Измененията забраняват на застрахователя да иска допълнителна сума при маркирането на автомобила.   

От опозицията предложиха промените да не се гласуват, защото при писането им не били защитени интересите на шофьорите.

„Такъв текст унижава парламента. Тук определено става въпрос за интересите на двама души – на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е автор на тази идея. От другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. МВР поема борба с някои застрахователи”, коментира смисъла на промяната левият депутат Петър Димитров.

Според депутата твърде вероятно е след махането на стикерите кражбите на автомобили да скочат. „Пада една задръжка за крадците”, подчерта още Димитров. „Като ги махнем, кой ще пречи тези автомобили да се крадат? Държавата – е това е въпросът. Държавата е във ваши ръце, действайте и управлявайте”, обърна се към колегите си от ГЕРБ червеният депутат.

Още по темата

От десницата също изразиха мнение, че част от промените са спорни. „Автомобилите със застрахователни стикери се крадат по-малко”, коментира съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров.

Синият лидер изрази мнение, че махането на стикерите може да доведе до противоположния резултат – да скочи процентът на кражбите.

„Ако има застрахователни дружества извън закона, с тези мерки проблемът няма да бъде решен”, подчерта Мартин Димитров. И предложи най-късно след година парламентът да провери какъв ще бъде ефектът от тази мярка.

Управляващите защитиха промяната, като обясниха, че тя е навременна и правилна. Гласуването в залата показа следния резултат -  75 „за”, 8 „против ”, 10 въздържали се. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
стикер преди 12 години
Добре де нали като махнете стикера ще си сложа лепенка на таблото или ароматизатор на огледалото. Друга е идеята и тя не тази която се афишира. Само *** може да си мисли, че само със стикер може да се обозначи дадена кола. А защо и маркировката да се махне. На нея не пише номер на застраховател. Така ще се стигне само до едно вдигане на риска на ЗК от кражби-разфасоване-продажба на части и оскъпяване на застраховката. Това ще е резултата. И ще кажат ако се маркираш по-нисък риск по-ниска заст
98
3
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
Жоро, сливо, поинтересувай се къде колко коли се застраховат и тогава се изказвай "компетентно" за това кой за какава слива го бръснат. Това, че ти си застраховаш таратайката 10 години подред в дзи защото там е най-евтино не означава, че имаш представа за разпределението на застрахователния пазар, особено през последните две години.
97
1
 
10
 
! Отговори
възмутен гражданин преди 12 години
Какво да направим за да сезираме "умните" глави в парламента и за останалите стикери по автомобила, които за разлика от застрахователните дори ни застрашават по силата на закона за движение по пътищата? Там е казано, че нямаме право да нарушаваме/ограничаваме видимостта на предните стъкла по никакъв начин. На мен лично ми е писнало да лепя като *** какви ли не винетки, граждански и прегледи и постоянно да съм в стрес дали нещо не е за подмяна. Защо държавата постоянно ни прави нарушители???
96
3
 
9
 
! Отговори
защо преди 12 години
Защо така плачкат другарите против махането на стикерите? Сигурно още им е мило за лепенките на СИК и ВИС... И тогава стикираните коли не се крадяха.... Гадни фурнаджийски лопати, плачкайте.
95
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо има неравнопоставеност през закона? Защо не махнем и стикерите за "винетка", за "Гражданска Отговорност", за ГТП, защо не задължат МВР да си махне стикирите 'МВР" от джамовете на цивилните си коли, защо не уволняват от МВР чингьовци които лепят лепенки МВР на личните си коли? Държавата ни се превърна в МУТРА - едно време мутрите лепяха лепенка при кои си я застраховал, сега държавата лепи минимум 3!
94
2
 
10
 
! Отговори
botsos преди 12 години
Добре, съгласен съм да се забранят стикерите, НО!!!! Защо ще ме глобяват?! Този стикер, така или иначе, ще му изтече срока. Ако не се преиздава, няма да се лепи нов. И още нещо - ако не ми маркират колата (прозорците), през 2 дена ще съм при застрахователите да ми изплащат я фар, я стоп, я задно стъкло... Автоморги - колкото искаш. Купуваш счупено стъкло за 10 лева, при застрахователите и ново за 200. Доста хора ще навъртят доста парички така...
93
3
 
11
 
! Отговори
Транспортьор преди 12 години
Аз едно не мога да разбера- за какво са ви тези автомобили, след като непрекъснато сте пияни и/или дрогирани.
92
2
 
9
 
! Отговори
Жоро павето преди 12 години
до 92Булстрад и Дженерали нямат стикери и маркировка. Всички останали имат онзи стикер на Кеит с червено-бели букви, за който ти самия спомена. Алианц никой нормален човек не ги брои за слива. И не е необходимо да ме наричаш "***" защото никъде не съм показал, че бъркам стикера за ГО с този за каско.
91
1
 
19
 
! Отговори
До 82 преди 12 години
Мисленето ти е в правилната посока -гласували са точно 93 депутати от 240 хрантутници.Това обаче не е половината -около 60% от депутатите са отсъствали.Прав е Янето ,че депутатите не трябва да са повече от 100
90
1
 
4
 
! Отговори
до Жоро павето преди 12 години
бре еднакви - чудя се как да се почеша по главата за тази глупост - Булстрат - костенурка, Алианц - син стикер със знаме, Бул инс червен стикер с дати, Джнерали техен си дизайн, аз ли си въобразявам или разлика наистина има ? Или пък си толкова ***, че неможеш да разбереш, че се говори за Каско стикерите а не за ГО. ОТделно кому е нужно всяка година да ти взимат пари за маркиране? Те цуфрите са едни и същи
89
9
 
6
 
! Отговори
plesnicata преди 12 години
Цецко,На къв ми се правиш ти?На пич ли?!Ще те разкъсам като мечка гризли...
88
3
 
6
 
! Отговори
85 преди 12 години
е то това, дето са си го гласували ако не е рекет какво е ? махайте, или ше плащате - чиста проба рекет си е
87
6
 
8
 
! Отговори
Жоро павето преди 12 години
аре стига сте се правили на утрепани. Всички стикери за каско са еднакви и не може по тях да се разбере къде е застрахована колата.
86
1
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Е малко квалификация :) и с готови - пълна глпост е това - евтин китайски смартфон + студент 1ви курс за програмка + обчуение на "персонала" да се въведе номера на автомобила и да се провери = 1000 лева максимум :)пак се имитира БОРБЪ... БКП театри...
85
4
 
5
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
KRADCITE VINAGI SA SI IMALI LOBI V PARLAMENTA.POREDNOTO DOKAZATELSTVO E 4E SDS I BSP STOQT ZAD TQH.KOGATO NE SE KRADAT KOLI SAS STIKERI E QSNO 4E E RABOTA NA ZASTRAHOVATELITE KATO FIRMITE NA ALEKSEI PETROV.
84
1
 
3
 
! Отговори
Тарикат преди 12 години
Значи сега ГО пак ше може да си е на изплащане, обаче който нема пари да я плаща енократно ще тегли кредит, за да я плати еднократно, а после ще изплаща кредита. Егаси якото!
83
4
 
10
 
! Отговори
KARTOFF2 преди 12 години
Лидерът на СДС Мартин Димитров и тези от БСП, явно подкрепят рекета със стикерите, и го правят толкова явно и нагло само :) естествено че не трябва да има стикери или какво, да подкрепим компаниите водещи се за борчески или с ударни групи за кражби на коли както явно иска Мартин Димитров, няма такива политически ***
82
0
 
16
 
! Отговори
до Дядо 130 преди 12 години
по повод електронното досие ... сега по празниците показаха едно филмче за електронното правителство в Естония - да Естония, страна на прехода, като нас! Направо ми се дорева, бе хора! Само с носител на информация в личната карта и електронна обработка и проверка правят цялото си административно обслужване и самообслужване. Така е и с проверките по пътищата. Казаха хората, че на 100% е изчезнала корупцията. Тук едва ли ще го направят! 1000 закончета и институции и нямат връзка помежду си .......
81
5
 
4
 
! Отговори
vdachev преди 12 години
Добре, защо просто не уеднаквят стикерите за всички застрахователи, за да е ясно и на крадците, и на КАТаджиите, и на застрахователите, че автомобилът е застрахован, но да не става ясно от стикера къде?
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласуването в залата показа следния резултат - 75 за, 8 против , 10 въздържали се. Да разбираме ли, че повече от половината депутати не са били на работа?