Остава разсроченото плащане на "Гражданската отговорност"

Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса за застраховането
Обновена: 7 сеп 2011 14:42 | 7 сеп 2011 14:41,
41
Остава разсроченото плащане на "Гражданската отговорност"
Снимка: архив Булфото

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет.

С тях правителството предлагаше да отпадне разсроченото плащане на премия по застраховка "Гражданска отговорност" и тя да се плаща накуп.

Освен това депутатите отхвърлиха и промяна, която налагаше да се забрани вписването на дата и час на сключване на застрахователния договор.

Така поне на този етап застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се плаща разсрочено.

В мотивите си правителството твърдеше, че съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска води до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при катастрофа.

Плащането на вноски водело и до объркване при изчисляването на обхвата на застраховката, който според европравилата не трябва да пада под 90% от автомобилите.

Според статистиката 80% от автомобилите у нас имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
женчо преди 12 години
до 8 е геизер
38
4
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
то бива наглост,бива,ама и толкова като българската не бива,само за българите да не е задължителна ГО,пък и да е евтина,имаш ли си на идея как е в Европа,че струва 400-500? за нормални не луксозни коли,и че може да се разсрочи само на 2 вноски и това за много хора е половин заплата,а при вас да не би да е половин заплата ГО,бе глезльовци,всички да плщат само за бай *** всичко е без пари да не говорим колко е евтин живота ви като цяло,как не ви е срам да хленчите,женчовци
37
2
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
УФ!Кат гледам колко са малко застрахователите....доплаква ми се!Да се помисли и за застраховка детска количка!Защо са забравени велосипедистите-ми те са граждански безотговорни!Мачкат хората наред,причиняват щети по паркове и алеи!
36
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
Не са всички! Има някой които ти перфорират стикерите до края на валидност! Добавъкътза вноските за ГО е еразделна част от полицата за разлика от Каското. На самата полица има точно отбелязани дати за следващите вноски. Друг е въпроса че може да ти се размине само със стикер и талон за ГФ без да представяш полица но това е друг въпрос!
35
1
 
8
 
! Отговори
29 преди 12 години
Всъщност това са глупости. Ако не си си платил премийте за втора, трета и т.н. вноски нямаш стикер и талон за гаранционния фонд, защото всички застрахователи ти издават такъв само за времето, за което си платил. Като отидеш да си платиш втората вноска ти дават нов за вторите три месеца.
34
3
 
4
 
! Отговори
22 преди 12 години
Какво може и какво не може да се плати не ме интересува. Нямам намерение аз да плащам луди премии около 350 лв. за моята кола, че да покриват щети на *** и пульо. Не мисля, че отговорността ми има връзка с възръстта, марката и кубатурата на колата ми. Имам книжка от 20 г., нямам ПТП-та, а случайте да ме спипат в нарушение са рядкост - за 20 г. я има 5-6 пъти, я няма. Да почнат да работят като в белите държави и да си изчисляват нормално риска, а не просто на калпак и по цена на колата
33
5
 
1
 
! Отговори
Гражданина преди 12 години
Пак бонуси за ... Цървулите !
32
1
 
1
 
! Отговори
кресльо преди 12 години
На следващият си автомобил ще си платя застраховката.
31
3
 
3
 
! Отговори
От 26 преди 12 години
Не ми трябва! Клиент съм на *** от дълги години и не можеш да ми предложиш условия по-добри от техните! Гарантирам ти!
30
1
 
0
 
! Отговори
ДО №26 преди 12 години
392,88 със отстъпка от 15 % за еднократно плащане и каско в А....Ц :)
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
За BMX X6 150 000 лв. щета??? Един човешки живот според застрахователите струва по-малко, в някои случаи и много по-малко от тази сума.. вие ми говорите за щети по колите. От горе на всичко и не плащат.. в момента делата по ГО са замразени вече втора година заради тълкувателно дело във ВКС, което много ясно че ще го бавят до дупка заради силното лоби на застрахователите.. така че ако някой водач те убие на пътя, близките ти няма да вземат и стотинка, дори и да е застрахован! Това е безумие!
28
0
 
12
 
! Отговори
RALLYE PILOT преди 12 години
А колко е просто- нямаш квитанция за2-ра... 3-та ..и т.н. вноска - значи НЯМАШ ВАЛИДНА гр. отговорност! Кой умник измисли - при повредено МПС и не спряно от движение в КАТ- плащаш задължително гр. му отговорност ??????? То си седи заключено в гаража - на кого и как ще причини вреда?Ако го карам на пътя - заповядайте глобата - но ако е в гаража да ме хванат за ......да му платя Г.О. ГЛУПОСТИ...ГЛУПОСТИ.... ????? С какви тъпизми се занимават родните ни депуттттати?! Акакви по важни неща има!
27
1
 
4
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди 12 години
Трябва вноската да е процент от стойността на автомобила!
26
2
 
0
 
! Отговори
От 4 до 23 преди 12 години
Компанията е *** ако имате съмнения може да проверите!Преди да бъда наплют: Не се оплаквам от сумата а от данък 5%ГФ - имам каско за къв *** ми е тази глупостЗелената карта миналата година беше безплатна сега е една камара пари!Всяка година само надуват цените
25
0
 
0
 
! Отговори
От 4 преди 12 години
БМВ Х5 3.О д
24
0
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
fsc.bg/2010-bg-636Тук е статистиката за 2010 година например. Комисията за финансов надзор публикува тази статистика от поне 6 години в интернет. Който е поискал, поинтересувал се е и е видял. Ще видиш колко премия е събпрана от застраховки и колко са платени за същата година. Само че имай предвид че срокът в който по ГО може да се предявяват претенции е 5 години, т.е. ако 2 години след като те удари кола, се появят усложнения и умреш, близките ти получават до 1 милион обезщетение.
23
3
 
1
 
! Отговори
Застраховател преди 12 години
Факт е, че повечето хора не си плащат вноските. Като не искате да плащате по 200-300 лв. еднократно, ще направим всяка вноска по толкова, но тогава пак съвестните ще са прецакани.
22
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
За каква кола?
21
3
 
3
 
! Отговори
СС преди 12 години
До 20 : И да ти покажат статистика все тая,но имай напредвид,че по улиците вече не се движат само Лади и Жигули и една тотална щета на едно ново БМВ Х 6 например е 150 000 лв - смятай ако можеш - на ден само в София стават по 300 леки и тежки ПТП които трябва да се обезщетят ! Смятай и с 150 лв как ще се плати една такава щета,а да не коментираме ако има и смъртен случай...
20
3
 
2
 
! Отговори
гаранционен фонд преди 12 години
Гаранционният фонд е най-излисленото нещо за което съще се плащат пари. Преди няколко седмици колата ми беше ударена на паркинг от неизвестен извършител. Каско нямам. Звъня в КАТ те ме напътиха към ГФ. Оттам тези смешници ми викат "Обади се в КАТ да дойдат на оглед и да почне разследване". Звъня в Кат и те ми казаха да отида на място да пусна жалба пък те щели да видят какво ще стане. Идеята ми е че само те прехвърлят насам-натам за да се откажеш! А сега има и някакъв Данък 5%?!?!?!?