Банкомати закриват бюрата "CHANGE"

Лимитът за еднократна обмяна обаче е закован на 2000 лева
30 апр 2012 09:00,
70
Банкомати закриват бюрата "CHANGE"
Снимка: архив Булфото

Обмен на валута вече ще може да се извършва и чрез специални автомати. Това предвижда изменение на Наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра, подготвено от финансовото министерство.

Неотдавна финансовият министър Симеон Дянков коментира, че подобна система за обмен на валута, която е на принципа на банкоматите, вече е тествана и ще се превърне в добра алтернатива на бюрата.

Банковите офиси и чейндж бюрата ще могат да инсталират машините навсякъде. Освен традиционните валути като долари и евро в автоматите може да има и банкноти от други държави. Какви точно валути ще предлага банкоматът, ще решават самите търговци, пише в. "Монитор".

Предвижда се на екрана на устройството предварително да се изписва курсът на съответната валута и равностойността на желаната за обмяна сума. Преди приключването на сделката ще излиза и цялата информация на екрана на машината. За всяка обмяна автоматът ще издава и касова бележка.

Финансовото министерство обаче предвижда лимит на сумите, които могат да се обменят. Горната граница е до 2000 лв. или равностойността им в чуждестранни банкноти.

Очаква се чрез тези устройства обмяната на валута да става по-бързо и да гарантира качество на банкнотите. Освен това чрез тях се намалява възможността за заблуждаване на клиенти при сменяне на чужди с български банкноти, както и облекчаване на контролната дейност, е посочено в мотивите към проекта на наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
До 64 Пловдив преди 11 години
И вместо да приветстваме този проект,който ще спре измамите при обмяна на валута,българите вече протриват ръце,как щели да намерят цаката и на тези банкомати.Не сме за Европа,ама изобщо не сме за там.
46
0
 
1
 
! Отговори
до Ъ преди 11 години
Сите бръзаме за гробището...
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се отказахте да пишете покъртителни заглавия. То още се предвижда пък вие вече го представяте като прието...
44
0
 
11
 
! Отговори
Ъ преди 11 години
по-бързи колипо-бърза храна(обикновено пластмасова )по-бърз интернетпо-бързи компютрипо-бързи GSM-ипо-бързи маратонкипо-бързо отслабванепо-бързо пазаруванеПоне да ми бяха казали за къде трябва да бързам , за да побързам още повече ?
43
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 11 години
Не знам дали ще просъществуват. Аз докато не пипна парите и не видя бележката при обмяната не правя нищо. А тук как ще се проверяват парите и какво ще излезе от автомата не се знае...
42
1
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 11 години
Това е добро за имиджа на България,дано секнат измамите с найвни чужденци,който си мислят,че са в добрата стара Европа.Побойща,скандали и грозни гледки,който представят страната ни като изостала.Работните места,ще се заемат от хора,който ще подържат тези апарати.Парите генерирани в тях ще изсветлеят.Браво!Не съм фен на ГЕРБ,но вкарват някой добри практики,което ще доближи България до Европа,бавно,малко по-малко може и да станем нормална, бяла и уважавана страна.Нормално е този"бизнес"да се опъва
41
2
 
13
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Сарафските бюра ще трябва да дават по-изгодни курсове, ако искат да оцелеят - това е добре!
40
1
 
2
 
! Отговори
миро преди 11 години
по тази логика да не теглим пари и от банкомата????!!!!
39
4
 
22
 
! Отговори
Сладур преди 11 години
Сарафите пред фалит!Нека вииимного хора изгоряхте мошеници.
38
1
 
3
 
! Отговори
за 6 преди 11 години
Ходил съм ходииил!И съм внасял в автомат пари!Ама ти ако си мислиш че като знаеш МИТОЛОГЕМА и това те прави много печен - бъркаш!Така ще си плюеш винаги и ще гледаш къде има далавера да се облажиш!И за разлика от тебе сигурно - в партиен клуб не съм влизал никога!
37
6
 
14
 
! Отговори
Петко преди 11 години
От банкоматите се краде повече от чейндж бюрата, заради копираните карти и чипове.
36
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
провинциален необразован многознайко със самочувствие, тъй като си либерално настроен виждам от коментари ти, тогава ти пожелавам *** да си обмени последните спестявания в ей това чейндж-бюро горе от снимката (пред варненската опера) понеже си много отворен и разбирач къде държавата да регулира пазара и къде - не. Айде образовай се първо, доколкото е възможно в провинцията, където живееш, и тогава давай квалификации на другите. Смешен си, честно.
35
0
 
12
 
! Отговори
попа преди 11 години
Хубав замисъл, ама полза - никаква. 1. Чейнжд-бюрата няма да изчезнат, т.е. пак повечето ще мамят най-вече чуждите туристи и ще са партньори на джебчиите и крадците по улиците. 2. И на машина да теглиш, като не догледаш умело прикрития с ненужна информация много по-нисък курс, смениш ли валутата - край, няма връщане, за разлика от чеиндж-бюрото. 3. Държавата абсурд да измисли елементарната схема да върже тия машини с НАП, че да отчитат сделките и сумите. А на бас, че ще се сетят за това след 10г
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лимитът трябва да е 20 хиляди лева, защото левът доста се обезцени от високата инфлация.
33
1
 
5
 
! Отговори
хех преди 11 години
Освен традиционните валути като долари и евро в автоматите може да има и банкноти от други държави. Какви точно валути ще предлага банкоматът, ще решават самите търговци, пише в. "Монитор". Само този цитат по-горе ми е достатъчен, за да си мисдля че чейндж бюрата няма съвсем да изчезнат.
32
1
 
3
 
! Отговори
хъх преди 11 години
" Освен традиционните валути като долари и евро в автоматите може да има и банкноти от други държави. Какви точно валути ще предлага банкоматът, ще решават самите търговци, пише в. "Монитор"." - само този цитат ми е достатъчен, за да си мисля че чейндж бюрата няма съсвсем да изчезнат.
31
2
 
13
 
! Отговори
eмигрант преди 11 години
Мдаа сарафите умират.Измамите също,ся ко праим.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак има нещо недомислено, защо чейнчаджията ще решава каква валута да има вътре, може да натъпчат тия машини с индийски рупии и щем не щем пак ще ходим да обменяме в бюрото.Tия хора не могат ли едно нещо да измислят като хората.
29
1
 
23
 
! Отговори
Йосиф преди 11 години
Тези чейндж бюра са предимно на измамници!Чисти мошеници.
28
2
 
16
 
! Отговори
ДО 43 преди 11 години
Това ли е пазарната икономика - Отвън на таблото курса 1.95 -купува а вътре в чейнчбюрото зад гърба ти 1.59 -ти би ли си продал 1 евро за 1.59 лева за това става въпрос