543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП

Левицата настоява референдумът да се проведе в началото на 2013 г.
28 сеп 2012 17:30,
217
543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП
24% от събраните подписи се оказаха невалидни. Снимка: архив, Булфото

54З 000 валидни подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“ са събрани от БСП. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, която обяви, че проверката вече е приключила.

Левицата успя да покрие изискването за валидни 500 хил. подписа за насрочването на референдум, независимо че една четвърт от парафите са се оказали невалидни. 

Броят на проверените подписи е 717 021 . 24% от проверените данни са некоректни и не могат да бъдат приети за актуални - това са 173 382 събрани подписа.

От тях в малко над 137 000 има грешни данни - ЕГН-та, имена. Над 28 000 са подписите, които са събрани два или три пъти на един и същ човек, над 2200 са хората под 18 години, над 1300 са хората, които не са български граждани.

Почти 3000 души от включените в подписката на левицата за референдум за това да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" са починали.

Резултатите от проверката на ГРАО на подписката  вече са входирани в НС вчера, съобщи още Лиляна Павлова.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи , че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси и по регионална политика.

Това ще бъде първият референдум в България. Това е доказателство, че гласът на българските граждани тежи и се чува, зарадваха се от БСП. Левицата настоява до края на годината парламентът да вземе решение за референдума за АЕЦ "Белене".

Срокът за произнасяне на парламента е тримесечен, а след това президентът трябва да насрочи дата. Това дава възможност в началото на следващата година да бъде организиран референдума, коментира Янаки Стоилов.

„Има над 543 000 напълно редовни подписа, което е достатъчно да се изпълни изискването на закона за подкрепа на над половин милион пълнолетни български граждани за искането на национален референдум“, добави той.

Още по темата
Докато парламентът не приеме решение и президентът не насрочи датата за референдума, гражданската активност трябва да продължава, призоваха още от БСП.

„Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се взимат по прозрачен и демократичен път”, зарадва се и Сергей Станишев. 

Според него е видимо, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати.

„Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите –  че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него – не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда“, смята лидерът на БСП.

Преди два дни сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 215, Аз преценявам дали е по-добре да си дам парите срещу обещания или да ги вложа в нещо полезно, а не ти.
178
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"А защо аз трябва да построя АЕЦ заради някой, дето тока му е скъп? "Щото после ще е евтин и за тебе?
177
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Нарушенията са огромни.Такава подписка е неприемлива.
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само мога да ви кажа едно мислете, когато гласувате за да не се срамувате от избора си, простаците нямат място във власта, защото вие плащате за простотиите
175
0
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Анонимен 210,- Пропускаш един малък детайл - ЦЕНАТА...- Я КАЖИ - КАКВА ЦЕНА Е ПОДГОТВИЛО ТВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО...?30 - 50 - 70 СТОТИНКИ...???А, И КОЙ ЩЕ КУПУВА ТАЗИ СКЪПА ЕНЕРГИЯ...???
174
2
 
1
 
! Отговори
208 преди 11 години
ти си неграмотен
173
3
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ГЕРБ, АЕЦ-Белене И "КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ"...Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"...- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА... Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "СИГУРНО Е КИСЕЛО..." Та и от ГЕРБ...- ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво), АМА... ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО РАЗГОНЕНИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО (ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..."- ГА ОКРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПОДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И НЕЩО ДРУГО...
172
2
 
0
 
! Отговори
ББ означава преди 11 години
Без Бъдеще, а БББ не е ББ от Банкя, а Без Бъдеще за България.Да изритаме този *** от властта и неговите слуги
171
4
 
5
 
! Отговори
ББ означава преди 11 години
Без Бъдеще, а БББ Без Бъдеще за България.Да изритаме този *** от властта и неговите слуги
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I sa kvo stana BSP lapnaha komisionite Bat Boiko si poiska i toi parichki i Rusnacite mu vdignaha cenata a nii se karame vredna ili ne e Belene!
169
2
 
8
 
! Отговори
ДО 201 преди 11 години
ЧЕРНОБИЛ Е ЧОВЕШКА ГРЕШКА. ФАКТЪТ ,ЧЕ КОЗЛОДУЙ РАБОТИ 30 ГОДИНИ БЕЗАВАРИЙНО С РУСКИ РЕАКТОРИ Е НАЙ-ДОБРАТА АТЕСТАЦИЯ
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руските реактори били най-сигурните в света...Чернобил го доказа!(Советские больные - самые здоровые в мире!)
167
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще стане забавно. Понеже всеки тук разбира от всичко, а тия, дето на-много разбират, чакат да направят това, дето ще им го кажат вождевете, ще се получи БКП-йската мечта - атомна в Белене. Като гледам и за шистовия газ ще ни боядисват.Бат ви Бойко пък намерил хамериканци да правят централата... Толкова ли сме откачени? Не видяхте ли какво стана в Япония?! Не се ли запитахте защо Германия се отказа от атомните централи?Партиите да се забранят! Правят само глупости!
166
0
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Ако по закон референдумът е неизбежен ще стане интересно :)
165
2
 
2
 
! Отговори
До 196 преди 11 години
Духай супата бе *** нещастен
164
3
 
2
 
! Отговори
Аха преди 11 години
И аз,и ти сме се родили непушачи.Това е свещеното божие право на човека!Не тровете човешкия живот с тютюнев дим ! Заврете се във вашия дом /вашата крепост/ и осмардявайте и себе си и децата си колкото искате,без да пречите на останалите.
163
0
 
3
 
! Отговори
пак шоп преди 11 години
Они сега си броят електорато!!!
162
0
 
3
 
! Отговори
шопо преди 11 години
Е нема току комунисти за тие подписе?
161
1
 
1
 
! Отговори
До 190 преди 11 години
Говориш за ядрена война. Дано няма толкова изкукали политици, защото тя е равносилна на самоубийство. Няма печеливши. Лека нощ.
160
1
 
0
 
! Отговори
До 190 преди 11 години
Не ток, а оборудване