Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!

Няма евросертификат за управляващите в Скопие, налагат омраза към България
Обновена: 31 окт 2012 14:51 | 31 окт 2012 12:32, Елка Василева
131
 Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!
Президентът Плевнелиев се срещна с еврокомисаря Щефан Фюле. Снимка: БТА

Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, който днес е на посещение в България.

Плевнелиев заяви, че властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство.

Още по темата

Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови, каза българският държавен глава. Той посочи, че стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.

Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти, каза президентът Плевнелиев и допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

Държавният глава отново подчерта, че България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Плевнелиев посочи, че европейската интеграция е гарант за сигурността,стабилността и просперитета на региона и тя няма алтернатива. Президентът обаче заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, един от най-важните, от които е за добросъседските отношения.

Във връзка с пакета по разширяването на ЕС, съдържащ стратегически преглед и доклад за напредъка на Македония, Плевнелиев каза, че страната ни не може да се съгласи с някой формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония, посочи президентът.

За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.

Президентът посочи, че България споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства.

България е много толерантна и търпелива, ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът Плевнелиев.

"Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма", каза еврокомисар Щефан Фюле, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
20
 
! Отговори
Opa преди 11 години
Македонците са пропднал народ.... Хилава сбирщина от всички балкнаските народи събрани в на една шепа земя. Много са жалки милите, хцелич сеят им се подиграва.
17
10
 
7
 
! Отговори
Почна се :) преди 11 години
42 фирми, които с техника и работници, които изграждат магистралите Марица и Тракия спряха работа, тъй като не са получили около 5 млн. лв., съобщи Дарик.Месеци наред не са им били изплащани фактурираните средства, твърдят те и са категорични, че ще сезират и европейските институции, ако не получат парите си.Финансова пирамида" - така собственици и работници от 34 фирми, които работят по лот 2 на магистрала Марица" и още 8 фирми от лот 4 на Тракия" определиха ситуацията. Месеци наред те фактурират изработеното по магистралите, но пари няма. Затова те упълномощиха свои представители, които да сезират институциите за проблема и започнаха протест, докато представители на АПИ и сдружението "Марица Хайуей", в което участва "ПСТ Холдинг" АД, заседаваха в комплекс край трасето на бъдещата магистрала Марица".
16
2
 
38
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Да прав си Македония е провинция на България и винаги ще бъдеНо да допълняАз като Българин се срамувам че има толкова западнала провинцияв България - живееща в 18 век Плюс това отричаща произхода си и мразеща България Абсурд е толкова необразован и злобен народ като Македонския да бъдеприет в Европа - единствено кражби и зулуми може да се очаква от тях ида се представят за Българи - Вникакъв случей Македония в ЕвросъюзаБраво Плевенлиев - Гордея се с думите Ти
15
2
 
22
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Bravo Rosene!Vsichki rechi na Purvankata sa za kosha s tazi tvurdost na Plevneliev.Za puuurvi put sme direktni i tvurdi protiv pumiite na uprayavlyavashtite v Makedonia,koito bezsuvestno hvurlyaha protiv ceeeelia bulgarski narod!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тоя Щефан Фюле,върти-сучи,върти-сучи и си знае неговата.А би големи инати са тия шваби.Като си наумят нещо и- като коне с капаци , дървени глави,по-дървени и от македонските.Ще престанат да дават непрекъснато акъл и да се опитват да водят политика на налагане и превъзходство.Да се обърнат малко назад и да видят отново грешките си и последствията от тях.ДА НЕ СТАНЕ ПАК ,КАТО МИНАЛИЯ ПЪТ!
13
4
 
38
 
! Отговори
Нормален преди 11 години
Браво на нашия президент! Нямам спомен досега за последните 20 години някой президент, премиер или министър, да е заемал такава категорична позиция спрямо Македония и отврътителните и действия.
12
31
 
3
 
! Отговори
orce преди 11 години
Takva losa i evidentno neprijatelska izjava vo nikoj slucaj ne ocekuvav.No dobro e barem da znaeme so koj si imame rabota.Neviden cinizam demek BUGARIJA ne podrzuvala za vlez vo EU i NATO,I ZATOA OD SEGA AJDE VECE NE NI POMAGAJTE GLEDAJTE SI JA RABOTATA A NIE PAK NASATA.sO VAS BRACA nikogas I DOBRO ZAPAMTETE STO ZBORUVATE NEMOJ PAK DA ZABORAVITE sto ste napravile kako sto zaboravivte deka vo VSVbevte i fasisti i okupatori
11
1
 
39
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Тия макетата за колко малко години им промиха мозъците, чак кофти ми става....
10
3
 
48
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Браво на Президента напълно правилна позиция.
9
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 5Да, много по-добре е да имаме президент- платен комсомолски секретар, *** и хомосексуалист, нали ?
8
2
 
56
 
! Отговори
1_bulgarin преди 11 години
Перфектно казано. Античните сега още повече ще плют. Хубаво да им лъсне сърбоманския ***.
7
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевел твърдxaxaXA
6
3
 
52
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Македония е провинция на България и винаги ще бИде!
5
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Роска така те искам добре че вече не е президент агента на ДС с псевдоним "Гоце"Трипера-педофил щеше да се мазни на еврокомисаря Щефан Фюлеи да се съгласи със всичко- мазника селски от Срищиник Ето и моето мнение - Македония не е дорасла за Европа - и твърд 100% отказ за приемането и
4
3
 
46
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
"някой формулировки' !? Редактора...спиЖ :)Никакъв ЕС на македоно-сръбските урунгели!
3
10
 
33
 
! Отговори
:) преди 11 години
Търсим си "враг" за сплотяване на електората, а и да се понаправим на Президенти :) Макетата с нас и без нас са пълни нещастници. На умрело куче нож вади :)
2
7
 
63
 
! Отговори
L. преди 11 години
Евала, много точно казано от президента Плевналиев. Подкрепям напълно!
1
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Росица Плевнелиева била твърда ,да бе да...