Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!

Няма евросертификат за управляващите в Скопие, налагат омраза към България
Обновена: 31 окт 2012 14:51 | 31 окт 2012 12:32, Елка Василева
131
 Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!
Президентът Плевнелиев се срещна с еврокомисаря Щефан Фюле. Снимка: БТА

Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, който днес е на посещение в България.

Плевнелиев заяви, че властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство.

Още по темата

Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови, каза българският държавен глава. Той посочи, че стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.

Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти, каза президентът Плевнелиев и допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

Държавният глава отново подчерта, че България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Плевнелиев посочи, че европейската интеграция е гарант за сигурността,стабилността и просперитета на региона и тя няма алтернатива. Президентът обаче заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, един от най-важните, от които е за добросъседските отношения.

Във връзка с пакета по разширяването на ЕС, съдържащ стратегически преглед и доклад за напредъка на Македония, Плевнелиев каза, че страната ни не може да се съгласи с някой формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония, посочи президентът.

За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.

Президентът посочи, че България споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства.

България е много толерантна и търпелива, ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът Плевнелиев.

"Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма", каза еврокомисар Щефан Фюле, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
16
 
11
 
! Отговори
хляб и зрелища преди 11 години
Защо не се изрепчи на други съседни нам страни?За генерал Делов се скри като въшка.И кой ли му обръща внимание в Македония:)Прави се на мъж на "патриот" за да отклони вниманието на българите от тоталния геноцид над който са подложени.Циркаджии
37
12
 
15
 
! Отговори
смешници!! преди 11 години
всички, които се плюете ГЕРБ, Бойко Борисов и г-н Плевнелиев вие всички сте едни нещстастници и долно *** !! Нищо не става от вас !!! Мълчете там в дън земя ГЕРБ са на власт а вие ще го духате на ДОган и Станишев !! *** !
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 38От километри си личи, че си гербераз. Само там си говорите на малко име... Колко важен въпрос е? Това е тема, която се използва за вдигане на рейтинг и много добре го знаете. А факта, че си цъкаш плюсчета и постваш коментари от 10 различни самоличности е показателно за безизходицата, в която се намираш.
35
10
 
13
 
! Отговори
Стига..... преди 11 години
Като българин с македонско потекло ще заява...писна ми от тази Македония ! Стига сме се занимавали с тази държавица.Нека да погледнем на какъв хал ни докараха ченгета, комунисти, безкрупулни новобогаташи и обикновени престъпници. Дори и тези наглед патриотични слова на бившия член на ДКМС -сега твърдо западно ориентиран президент Плевналиев- са с една единствена цел: да забравим увеличението на тока, унижението на което сме подложени, глада и немотията.....
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаме си ЛилиПут
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македончето дето рови български форуми Дедите ви гроба в гроба ще се обърнат като ви слушат глупостите бе! И мен ако питаш злобни *** като вас хич не ни трябват! Ама ако рецитираш "Аз съм Българче" и помолите за прошка може и да ви вземем! Ама македонския е много лесен бе..примерно предпочиташ е предпочитуваш и готово :)))
32
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как събрахте две взаймно изключващи се неща в едно изречение?Плевнелиев = твърд ?Аве каде е ти е президеншата г-н ТВЪРД Президент?
31
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ой Луно Луно..земльо македонска ! И да довърша предния си пост - лична карта само като ги препитат по Българска история, като изрецетират "Аз съм българче" и като препикаят сръбското знаме! Това е бракя, имате избор ! Дека ще одите кога ви подпукат албанците бракя ? Ще се сетите, че сте българи ? :)))
30
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!"А ГЕРБ? Кога?
29
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ме интересува коя партия е на власт или президента от коя партия е! Интересува ме какво правят! За това като нещо е похвално какво да каже човек освен едно голямо Браво Росене! Наи-после твърда позиция по важен въпрос! Колкото до бракята ни - като спрете да плювате, като спрете да тормозите Българи в Македония, като научите историята преди да я крадете - ете тогава за вас бугарски лични карти и Европя бракя! Дотогава един голям кукиш ***! Разбитувате ли или не разбурувате ? :)
28
0
 
29
 
! Отговори
Я не се правете на.. преди 11 години
До orce лицемерник си и ти както вашите политици.До сега като България не беше поставяла въпроса за антибългарското ви поведение пред никой,а се опитвахме да се разберем човешки с вас какво направихте вие за да промените отношението си че сега се надувате и сърдите?С вас трябва само твърд и безкомпромисен тон да се говори иначе от нормална приказка не разбирате.Македония няма да продължи да съществува много дълго ако продължава да следва политиката на просръбски настроения ви премиер.
27
28
 
7
 
! Отговори
Beni преди 11 години
Плевнелиев е блюдолизец веднага ще обърне приказките си като му се скара месията и го напляска я жена му я *** от Турция . Той е нещо като анти външният ни министър дето чертае червени линии но само на теория иначе винаги е със смъкнати *** и в стойка Г . Македония няма место в ЕС с тези проблемни шиптари да не говорим за българите по затворите и ! Сърбия в този и вид също не е за приемане Турция е пълен абсурд да кажем ДА за нея още повече че скоро ще бъде в финансов колапс
26
0
 
9
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
До 1_bulgarin Не само ръка ще целуват приятелю.За всичко си прав на сто процента.
25
0
 
17
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Вчера ураганът "Сенди" нанесе сериозни разрушения по територията на някои македонски области...
24
3
 
8
 
! Отговори
26 преди 11 години
26, Поне да беше написал България с главна буква, българино :)
23
15
 
9
 
! Отговори
ХРИСТО СТОЯНИДИС преди 11 години
МАКЕДОНИА Е ОБЛАСТ В ГЪРЦИЯ,,,СКОПИА-ФИРОМ Е ИМЕТО НА ТЕРИТОРИАТА В ООН.
22
4
 
34
 
! Отговори
1_bulgarin преди 11 години
Сто години след Балканската война палачинката се обръща. Нашите душмани си получават заслуженото. Сърбия я биха по канчето от НАТО , взеха и Косово и сега подсмърча фалирала пред вратите на ЕС. Гърците виждаме какво става и какво ще ги постигне.Но най весело е с античните смешници. Собственоръчно ще съборят коня на центъра на Скопие и ще целуват ръка......Ще видите.
21
2
 
32
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Ееее, най-после да им тропне...
20
0
 
39
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Оти ни требат тия айдуци....Ти го пуснеш в одаята он се качи на миндера !!! Редят се на опашки за Български паспорти и с*ат после по Държавата дето им ги дава !!!
19
8
 
30
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Мачкай Роско!