Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай

Разследва се и саморазправата с Енимехмедов
21 яну 2013 21:42, Елка Василева
85
Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай
Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността да бъде повдигнато по-тежко обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, съобщи БНТ.

Решаваща за това ще бъде комплексната експертиза на газовия пистолет, както и изследването на двата ножа, които бяха намерени в него. Към момента 25-годишният нападател е обвинен в хулиганство и закана за убийство.

Три допълнителни експертизи ще бъдат назначени по случая - разширена съдебно-психологическа и психиатрична, която ще изяснява както моментното състояние на нападателя, така и особеностите на неговата личност. Графологична експертиза ще провери почерка на намереното в квартирата на Октай Енимехмедов писмо.

Комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза обаче ще бъде ключова при прецизирането на обвиненията. "Трябва да даде категоричен отговор на въпроса дали с оръжие с такива характеристики и дали с боеприпаси с такива характеристикики - стана ясно, че става въпрос за газово оръжие, два сигнални патрона и още един патрон с газово вещество, могат да бъдат причинени поражения по човешкото тяло при стрелба от близко разстояние, такова, каквото беше опитано", поясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма данни Енимехмедов да е имал съучастници или подбудители. Прокуратурата обаче не спира да търси. Първият обвинител отказа да коментира искането на ДПС за международно разследване и увери, че по случая се работи изключително активно. Освен експертизите предстоят разпити на десетки свидетели и участници в инцидента. Все още не е разпитан лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Ще следва да се разсъждава със сигурност върху това какви са причините за формиране на това решение - личностни, но и лица, които биха били съпричастни към формирането и изпълнението на това решение", допълни Цацаров.

Разследва се и поведението на делегатите и саморазправата с Енимехмедов. "Аз мога да кажа, че е твърде неприятно в най-меката форма на този израз. Предстои събиране на доказателства и в тази посока, и преценка на прокуратурата дали са налице основания за ангажиране на тяхната наказателна отговорност", коментира саморазправата главният прокурор.

Прокуратурата е амбицирана да изясни не само механизма на нападението, но и какво е довело до него. Проверяват се всички факти около организацията на конгреса, охраната и всичко, което е помогнало на извършителя да стигне до официалната трибуна. От днес делото е поето от екип от следователи в Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ преди 11 години
НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСНА С ВАС ОКТАЙ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДКРЕПИ.ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЖАТ .НЕ МОЖЕ ХОРА КОИТО ИЗПЪЛНЯВАТ ТАКИВА ДЛЪЖНОСТИ ДА БИЯТ И ДА РИТАТ МОМЧЕТО ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ . ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ
62
0
 
1
 
! Отговори
ПОДКРЕПЕТЕ ОКТАЙ преди 11 години
Събота, 26.01.2012 - 12'00 пред Народното събраниеПротест срещу публичния линч на Октай Енимехмедов.Ако има закони, прилагани без милост за хора като него, те трябва да важат и за чичовците в лъскави костюми и остри шпицарки, които го ритаха настървено пред обективите на камерите вече безпомощен и обезоръжен...Нека те важат за всички престъпници, вместо да ги пускат зад граница с милионите им или да ни се посмихват от подиуми и тв екрани.Да защитим това смело момче, което никому не навреди.
61
0
 
0
 
! Отговори
Митов преди 11 години
Г-н Главен Прокурор, много важен за Вас ще бъде прощъпалникът Ви на тази високоотговорна длъжност. Като гражданин на Р България искам да видя на тази длъжност човек честен, мъдър и независим. Пожелавам Ви от все сърце да бъдете такъв. A propos, пост 69 повдига интересен въпрос.
60
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 11 години
значи едното е саморазправа,а другото ще го изкарат не хулиганство а едва ли не убииство.,какво ще кажеш за стотиците издевателства на *** над пенсионери и слаби хора.Прокуратурата е съсипала не една и две съдби със необосновано дълги присъди над хора които нито са убили нито са наранили някого.Пожелавам ти да дойде ден да погледнеш от другата страна на решетката.Пак сте се навели господа прокурори.То не остана човек в тази държава не осъден.
59
0
 
1
 
! Отговори
Registriran преди 11 години
Господин главен прокурор, ако смятате да включите и някакви два ножа. що не го обвините и в опит за изнасилване, де ви намират такива некъдърници бе, имал нож, и каво от това не го е показал, някакъв с бяла блуза бръкна някъде и го извади, дали не го пробута? а сега търсим в каво да го обвиним, аман от калинки.
58
0
 
2
 
! Отговори
александър преди 11 години
Г-н Цацаров,охранил сте се като *** за коледа,и не виждате по далеч от носа си. Не момчето е за по-тежка присъда , онеци биячите.Той не нарани никой , а тумбата от помаци го размаза.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EI TOZI SE HAQL MNOGO VI6TE KAKVA GU6A IMA NOSENI SA 4ATI SAS PETLI ,PRASENCA ,LI4I MU
56
0
 
4
 
! Отговори
стефан преди 11 години
Г-н Цацаров, сега ще проличи дали сте гл. прокурор на Р. България и ли сте партиен такъв .
55
0
 
3
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
Преди седмица в центъра на Пловдив син на месарски бос простреля с газов пистолет шофьор,който му е одраскал колата ,същото месарче беше пуснато под гаранция срещу 3000лв,пострадалия беше настанен в болница случая с доган е много по-лек .Да видим каква ще е развръзката и в двата аналогични случая
54
0
 
3
 
! Отговори
марко преди 11 години
Още не започнал и-грешка
53
0
 
3
 
! Отговори
а ритащите преди 11 години
А стокилограмовите нерези,които ритаха,блъскаха,събуваха гащите на падналото момче какво ще ги правиш? Те са такава илюстрация на политиците от ДПС,че хората повръщат от отвращение За тях няма ли наказание,затвор,присъди? Или те са над българските закони,над човешките норми на поведение,те са недосегаемите и властимащите,яхнали народеца
52
0
 
5
 
! Отговори
Съдия преди 11 години
Ти дебелако корумпиран , повдигни обвинения срещу разпищолилият се башибозук , който преди несъпротивляващ се обезвреден ,,нападател"
51
0
 
7
 
! Отговори
УХААА преди 11 години
Ба*хта у шопаря на снимката!!! Мазен , дебел наклан и преял шопарник.....каква гуша само е отпрал......и тоя ще ни 4ете морала Хахахаха Грух Грух.....груууух
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Коментатор ами я разкажи за немитите кюрди дето ви разпраха дупетата на тебе на жена ти на дъщеря ти на сестрите ти по време на голямата ви екскурзия и сещаш ли се какво ви чака пак ако ви направим втора екскурзийка до Анадола ама този път с еднопосочни билети че немитите кюрди по дълго да ви уважават и ся кво ще кажеш отворко май само като чуеш за кюрдите и дупето почва да те боли а.......
49
0
 
0
 
! Отговори
kiki преди 11 години
kolko li pari sa my obe6tali na tozi oktai za tova prestavleni e koeto napravi vie mai ni misli te za balaci tolkova o4evidno se vidq celiq tozi teatar gospodin prokyror ako dogan nebe6e depotat dali 6tqx te da obarnete tolkova vnimani e ne iskam odgovor za6toto to se znae kolko ste spravedlivi vie depytati i visestoq6ti povdiga mi se ot va6te korympirani deistviq
48
0
 
2
 
! Отговори
alis преди 11 години
Ами Доган,няма кой да го накаже,за злото,което е нанасъл на цяла една нация, жалко,че този не го е наказал, както се полага!
47
0
 
5
 
! Отговори
един преди 11 години
Прокуратурата да постъпи достойно се надявам и да поиска отговорност за варварското поведение на делегатите.Гледката обиколи света и беше потресаващо отвратителна в сравнение с нападението срещу политически лидер .
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган ви се подиграва и ви плюе в очите, г-н гл. прокурор , и на вас, и на правителаството , и на всички българи!Препоръчвам ви да прочетете прословутия му прощален доклад, за да ви просветне що за *** е Доган и башибозука му от ДПС!
45
0
 
1
 
! Отговори
Joro преди 11 години
Tezi *** ni oreziliha pred celiq svqt,tova sa edni orientalski divaci,ujas po gnusno neshto ne bqh vijdal .A nashte opravnici sa takiva mekoteli,i prodajnici 4e ve4e mi se povrushta da gi gledam !!
44
0
 
4
 
! Отговори
до Вои преди 11 години
ей циганино , да го духа *** , то се видя че турците са примитивни хора , но се видя и че новият главен прокурор , не става и *** за зеле от него , дебела мазна мижитурка е.