Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите

Отпадането на пълната забрана пак ще се обсъжда от това НС
Обновена: 1 фев 2013 15:04 | 1 фев 2013 11:57,
102
Пушачите все още не могат да "пробият" депутатите
Снимка: архив, Булфото

Промените, които предвиждат облекчаване на режима на пушене на обществени места, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент, заяви председателят на здравната комисия в  НС Даниела Дариткова.

В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни тя.

Изявленията й идват на фона на поредния протест с искане на отмяна на пълната забрана за  пушене на обществени места, който ще се проведе днес пред Народното събрание. От СДС пък преди дни обявиха, че започват подписка за референдум за забраната на тютюнопушенето.

Темата за тютюнопушенето е надпартийна и по нея се чуха много различни мнения,  смята Дариткова.

Тя заяви, че се надява народните представители от мнозинството да се съобразят с мнението на премиера Бойко Борисов и да гласуват за оставането на забраната. От думите й обаче стана ясно, че има известни колебания дали всички народни представители ще се съгласят с оставането на забраната.

Още по темата
По думите на Дариткова, когато се обсъждат здравни теми, няма как да има пълен консенсус, но трябва да се взимат трудни решения. Председателят на здравната комисия допълни, че трябва да се има предвид, че страната ни държи челни места по заболявания, причиняващи се от тютюнопушене.

Дариткова беше категорична, че Министерството на здравеопазването и здравната комисия към НС са категорично против облекчаването на забраната.

„Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечносъдова смъртност, на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания, когато тази смъртност е особено честа при хората под 65 години, няма как като комисия по здравеопазване и национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословния начин на живот. Няма защо да повтаряме още веднъж, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", коментира още председателят на здравната комисия в парламента.

Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, коментира и друг депутат от мнозинството Диан Червенкондев.

Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема, заяви той.

Припомняме, че през декември икономическата комисия отхвърли промени, които предвиждаха либерализация на забраната за тютюнопушене. Според Червенкондев трябва да се  даде шанс на всяка една подобна  промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие.

По данните на Червенкондев, който явно е провел собствено проучване по заведенията, до момента забраната се спазва стриктно.

„Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
34
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
е как ще има прогрес, вместо да вървим напред, ще се връщаме на зад, либерализация на пушенето, няма как да стане, никакъв дим, дори и пушачите им е приято в не задимени заведения, ама пусти инат не си признават.
78
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пушачите са чалгаджии. *** с претенции.Пушат и плюят навсякъде.Вечно недоразбрани и тъжни.
77
8
 
35
 
! Отговори
555 преди 11 години
До Анонимен 22 Ами вие умници непушачи за какво протестирате нали има закон вече.Що не питате тези дето въведоха този закон защо в България има безработица,ниски заплати,клошари,намалена раждаемост,химикали в храните,лошо здравеопазване и мн. др. неща в наш ущърб,но няма закони и няма за какво да се захванете.
76
9
 
34
 
! Отговори
УМ ПАТКИ ПАСЕ преди 11 години
До категорична Ами дайте ни тази възможност де,но май за вас важи "Всичко или нищо". Ако ограниченият ти непушисти мозък знае какво значи това.
75
8
 
33
 
! Отговори
Зико преди 11 години
До Васо То за пушенето има закон и затова се заиграват с него,а за всико друго което си описал няма закони и няма причина да се прави нещо.
74
8
 
34
 
! Отговори
Сатаната преди 11 години
До вижте се какви сте!! То от там никой не се е върнал за да каже дали съществува. Но внимавай клетвите се връщат стократно и да не се срещнем някъде из ада.
73
8
 
35
 
! Отговори
Производител преди 11 години
До Geri а ти как ще се почувстваш,ако ти кажат"Вземай си чинията и излизай да хапваш навън,на чист въздух." Ейй пусто черво не се напълни.А знаеш ли в това дето хапваш колко химия има? Учила ли си Менделеевата таблица? Чувала ли си за Етата или за ГМО в храните?Тези неща са по-страшни от цигарите,но вие виждате и чувате само това, което ви внушават.
72
10
 
36
 
! Отговори
Zavov преди 11 години
koito iska u doma si da si pushi zigarite kolkoto si iska i da si usmardyava mekite mebeli /ako izobsto ima/, pokrivkite, zavesite, vazglavnitzite, drehite, kosite, kuhnite, banite, klozetite, garderobite, hranitelnite produkti....gadnata smradliva vonya ot izgoreli tutuni, oborski tor, narkotitzi i drugi upoivasti vestestva na publik mesta ne iskam da usestam...svobodata na vseki svarshva tam, otkadeto zapochva svobodata na drugite hora. pushachi - zamarsiteli na vazduha da imat visok danak!
71
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vsichki normalni darjavi sa protiv pusheneto na obshtestveni mesta dori i blizost do tqh.samo pak balgaria vmesto da zapochne da obsajda neshto drugo kam podobrqvane na polojenieto , si gubi vremeto v obsajdane na neshto napalno bezsmisleno kato otmqna i vrashtane na svoboda na tozi ujasen navik,ot koito umirat hora.absurdite krai nqmat.
70
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne!na vsichki vredni navici ,koito vseki den ubivat hora!kakvo e tova prerazglejdane na zakoni po dva tri pati ot zakonodatelnata vlast,sqkash sme v detskata gradina.zabrana na cigarite i tova e!kraino vreme e , chovekat da se sabudi i da pomisli ,che zdraveto mu e nai-vajno! .napravo trqbva da ima zabrana za samoto proizvodstvo na cigari vkliuchitelno i alkohol.poneje naroda zapochna da prekalqva i da prodaljava da se trovi i naranqva drugi hora.kolko katastrofi kolko chudo ot piqni
69
14
 
38
 
! Отговори
Шашо Матщон преди 11 години
само в *** страни може да се пуши на обществени места.всички домогвания за връщане на пушенето са нецивилизовани,егоистични,не здравословни, лицемерни,не европейски и са против развитието на обществото.
68
13
 
42
 
! Отговори
Родопи без филтър преди 11 години
Пушачите са болни хора и имат нужда от грижи и разбиране.Не бъдете груби с тях, по-дълго трябва да им се обяснява .Ако можеха да спрат да пушат щяха да го направят ! Но за това се иска ВОЛЯ !!!! По-лесно е да си намираш причини извън теб !!!Хората са слаби !Те и наркотиците трудно се отказват !!!
67
13
 
41
 
! Отговори
shopa преди 11 години
Защо непушачите не вземат по един вибратор и една гумена кукла. Така ще се прекратят венерическите болести
66
12
 
36
 
! Отговори
до Geri преди 11 години
Много мои познати си взеха по една електронна цигара и сега в заведенията си пушат с нея. Не значи, че са отказали напълно цигарите, напротив - още си пушат, когато сме навън. Така всички са доволни. :)================================================= Много мои познати си взеха по един вибратор и сега в къщи се оправят с него. Не значи, че са отказали напълно секса, напротив - още си правят, когато сме навън. Така всички са доволни. :) ??????
65
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 123На вас непушачите все пикливата Европа ви е в устата - пушил съм си спокойно цигарки и в заведения в центъра на Брюксел, и в сгради на евроинституциите. От 50 европейски държави, такава дивашка пълна забрана има най много в 5 - аз лично се сещам само за Македония, Гърция и Турция, която всъщност не е в Европа. Така че не ми излизай с общи приказки за еуропата- там пълна забрана НЯМА!
64
11
 
44
 
! Отговори
- преди 11 години
Колко агресивни хора има сред т.нар. "непушачи". Тия хора явно друга работа нямат - ходят по барове и ресторанти, че водят и децата си там. Наслаждават се, че няма пушачи.Защо не отидат на опера, на симфоничен концерт? На изложба? Да оставят простаци като нас, пушачите, да се тровим по кръчмите?! Или да си направят кръчми за тях си?
63
10
 
41
 
! Отговори
э преди 11 години
Сто пъти по-вредни са антените на мобилните оператори, които са средство за избиване на живеещите по високите етажи. В по-цивилизованите страни операторите правят специални кули, на които си слагат съоръженията. Нещо не се чуват гласове против тези средства за масово поражение, масово монтирани НЕЗАКОННО! Напротив, депутатите приеха закон, с който прокуратурата се лишава от правото да демонтира НЕЗАКОННИ строежи (едни от тях са антените).
62
9
 
35
 
! Отговори
123 преди 11 години
Do 67- Izvinqvam se no nqmam kirilica Dobre razbrahme za Bylgarskite nepusha4i, a kak vo da kajem za evropejskite dyrgavnici ? i te li sa tupi 4e pone ot 6-7 godini ve4e v Evropa ne se pushi a nie produljavame da duv4em vse edin i susti vupros kato 4e li nqma po-vajni nesta za reshavane?
61
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ,тия *** - катранджиите (търгашите и смукачите на сушени листа) няма да се примирят с факта ,че такива шушляци няма да се толерират в обществото ни !!! На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда! Потиснати и унизени, ставайте срещу врага! Нека без милост, без пощада, да сринем старий, гнилий строй! Светът на нас се днес надява, напред в решителния бой!
60
15
 
37
 
! Отговори
Geri преди 11 години
Непушачка съм от известно време и чак сега осъзнавам колко по-хубаво ми е да седна в заведение и да не мириша след това на тютюн. Още повече да седна в ресторант и да не ми димят, докато ям. В крайна сметка за всичко си има решение. Много мои познати си взеха по една електронна цигара и сега в заведенията си пушат с нея. Не значи, че са отказали напълно цигарите, напротив - още си пушат, когато сме навън. Така всички са доволни. :)