От РЗС четат лекция на тема: "Първи стъпки към импийчмънт"

Плевнелиев: Президентството не е място за предизборна агитация
Обновена: 9 апр 2013 11:49 | 9 апр 2013 11:49,
53
От РЗС четат лекция на тема: "Първи стъпки към импийчмънт"
Лидерът на РЗС Яне Янев. Снимка: Булфото, архив

Ние от РЗС имаме много добре подготвени юристи, които възнамеряват да изнесат паралелни на президентските курсове. Те са: "Първи стъпки към импийчмънт". Това каза лидерът на РЗС Яне Янев, който заедно с юристи от партията входира в президентството молби за провеждане на уроци по конституционно право.

Яне Янев беше категоричен, че президентът не би трябвало да има никакви гафове, а всеки негов ход трябва да е в полза на държавата. Той припомни разкритията си за декларациите на служебните министри, които били входирани от президентството с входящ номер, и добави гаф с името при издаването на указа за назначаването на служебния премиер.

„На 13 март, когато беше назначен служебният министър-председател, в указа, който е диктуван по телефона, е сбъркана поредността на неговите имена. Първият указ, който е издаден, е бил за Марин Николов Райков, а името на министър-председателят е Марин Райков Николов, тоест е бил назначен друг човек", каза още лидерът на РЗС.

Още по темата

"Това е недопустимо и абсурдно", възмути се Янев и заяви, че не може президентството да бъде училище за полуграмотни юристи, защото президентството е най-висшата институция в републиката и би следвало да има изключително подготвени и можещи хора”. Според него президентът е човек, който няма право на гафове.

Относно молбите за курсове по конституционно право Янев призова президента да си спази обещанието, иначе се получавал странен парадокс - лявата ръка не знае какво прави дясната.

Припомняме, че цялата драма с "училището по право" започна, когато Яне Янев обвини президента, че под натиск на олигарси и шефове на ЕРП-та се готви да наложи вето върху Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

След като обаче законът беше обнародван в Държавен вестник, от партията на Янев заявиха, че са “спечелила битката“, защото президентът е издал указ и законът е обнародван "под натиск на РЗС".

По този повод администрацията на президента уточни, че указът за обнародването е издаден още преди изказванията на Яне Янев за съмнения, че се готви вето. От президентството дори предложиха съкратени курсове по конституционно право за политици и кандидат-депутати.

В крайна сметка вчера от пресцентъра на партията обявиха, че ще се възползват от поканата на президентската администрация и тази сутрин Яне Янев и юристите на партията се оказаха в президентството.

"Да имаш претенции да обучаваш, значи трябва да имаш необходимата подготовка, квалификация, опит. Затова сме тук, да видим какъв е експертният потенциал на президентството”, заяви днес Янев, цитиран от "Фокус".

Лидерът на РЗС допълни обаче, че ако изявлението, което е направено за курса на обучение, е само хрумване на някой от пиарите на президента, подобно на хрумването за новогодишното обръщение, то трябва да се потърси отгворност на този човек.

Президентът Росен Плевнелиев не остана длъжен на Яне Янев и бързо го контрира, заявявайки пред медиите, че президентската институция не е място за предизборна агитация и предизборни упражнения на една или друга политическа сила.

„Много моля тези политически лидери на България – обърнете се към българския народ и кажете какво трябва да направим, какво вие поемате като ангажимент да свършите в тази тежка за народа ситуация. Това е позитивното и отговорното поведение пред българския народ”, посочи още президентът. „Това, с тези пушилки, народът много добре разбира за какво става въпрос. Лично аз всеки ден ще посочвам проблемите и ще търся решения”, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янето се опитва да го играе опозиция, затова захапва Плевнелиев.А Буда - чист като сълза!
5
2
 
4
 
! Отговори
Заря преди 11 години
"...цялата драма с "училището по право" започна, когато Яне Янев обвини президента, че под натиск на олигарси и шефове на ЕРП-та се готви да наложи вето върху Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности." Що и президентът заряза работата си и взе да се занимава с Яне Янев.... Ама така трябва, хора като Яне трябват, за да се разровят тези корупционни схеми. Нека Плевнелиев си гледа президентските дела и то добре, нали за това е избран, а не да прави курсове....
4
2
 
3
 
! Отговори
смилен преди 11 години
До Дядо Ставри: дядко я по-добре ходи си вземи пенсията и спри да се мъчиш да пишеш, че така или иначе нещо не ти се отдава много!
3
4
 
4
 
! Отговори
Касандра преди 11 години
До Дядо СтавриЯвно теб самият те интересуват коментарите за Яне Янев, щом така стриктно ги следиш. Не знам що за човек трябва да бъдеш, за да пишеш постове, които целят да обидят някого. Не мисля, че Яне Янев е нещастен, още по-малко, че кампаниите му остават незабелязани. Освен това за твое сведение има достатъчно поддръжници, които адмирират постъпките му.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е Янев !
1
6
 
4
 
! Отговори
Дядо Ставри преди 11 години
Яне , чедо македонско ,нямаш никави коментари !Защо бе момче , толкова ли никой не го интересува какво мислиш , какво казваш !О нещастен момко ,така е за тоя който ближе *** на Бойко и да се обърне после ,все тая!!!