Езикът на експерта или езика на интригата и улицата

Как говориха политиците по време на предизборната кампания
Обновена: 17 май 2013 20:01 | 17 май 2013 20:00,
139
Езикът на експерта или езика на интригата и улицата
Борисов по време на предизборната кампания. Снимка: Булфото

Политическото предизборно говорене премина в двете крайности - обиди към опонента или безкрайно общо говорене.

Това заяви Владислав Миланов - преподавател по съвременен български език и езикова култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който представи в Националния пресклуб на БТА изследване на преподаватели и студенти от СУ за речта на политиците в предизборната кампания.

Реално нямаше предизборно говорене, нямаше убеждаване и противопоставяне на мнения, а диалогът се изгуби във всеобщото говорене, обобщи Миланов.

Според него всички политици трябва да са дадат сметка, че участваха в предизборна кампания, в която езикът на агресията, езикът на некоректния тон бяха водещи - задаваха моделите на речево поведение.

Езиковите стратегии и речевото поведение на българските политици в предизборната кампания надхвърлиха сериозно границите на доброто общуване, наблюдавахме истинско незачитане на словото, истинско неумение да се изслушва събеседника, което доведе до усещането, че всички политици говорят в един тон, коментира Миланов. Според него това е бил тонът на агресията и на обидата.

Анкета сред студенти от четири специалности в СУ е показала, че 88 процента от запитаните категорично не са одобрили начините, по които чрез речта, политиците са представили себе си и своите политически партии в предизборната кампания.

Надежда Сталянова - преподавател по български език в СУ, обясни, че в изследванията на преподавателите от висшето училище политическото говорене в предизборната кампания е разделено в три типа.

Първият тип е "езикът на експерта", при който политиците говорят неутрално, наукообразно, като речта им е наситена с абстрактна лексика. Този тип говорене не достигна до избирателите. От всички политици чувахме: "България трябва да постигне финансова стабилност...", "Трябва да генерираме потенциал...". Това говорене е в сферата на  пожеланията и се отнася за някакво неясно бъдеще, коментира Сталянова.

Тя отбеляза, че на другия полюс е "езикът на интригата", който беше актуален за цялата предизборна кампания. Този политически език включваше нападки и обиди към опонентите, и провокации с реплики, посочи Надежда Сталянова.

Третият тип политическо говорене беше "езикът на улицата", при който се използваха ниските стилови употреби, разговорността, битовата и разговорната лексика в политическата реч, обясни езиковедът.

Българският политик все още не владее изкуството на словото така, че да е еднозначен, категоричен и безспорен, и много често в политическата реч има отклонения от книжовноезиковите норми, заяви Надежда Сталянова. 

Преподавателите от СУ дадоха примери за неуспешни опити за образност, използвани от политици в предизборната кампания. Сред тях е и употребата на умалителни форми с експресивна функция - "Цветанов съм го гледал в очичките" /Бойко Борисов/, "Всеки преди да пусне бюлетинката" /Стефан Данаилов/, "Тази бедна
държавица" /Волен Сидеров/.

Езиковедите представиха и примери за отклонения от книжовните норми в речта на политиците. Диалектна редукция на "е" в "и" се използва от Татяна Дончева - "все ощи", "данъцити", от Десислав Чуколов - "дикември", "след осимдисет и дивета година".

Проблеми с променливото "я" преподавателите в СУ са установили отново при Татяна Дончева - "тяхните началници", и при Бойко Борисов - "щеха, са се сляли".

Друга неправилна книжовна употреба е замяната на окончанието "- ох" с "-ъх/-ах/ при глаголи от минало несвършено време" - "Хората се възмутиха и не излязаха да гласуват", "Написах, подписах и отнесах". Тези
примери са от изказвания на Мая Манолова.

Преподавателите дадоха и примери за неправилна употреба на бройната форма - "ЦИК има 21 члена. Комисия с 9 члена" при Михаил Константинов, "30 кмета" - Цветан Цветанов, "200 депутата" - Цецка Цачева.

Владислав Миланов коментира, че 38 процента от българските политици не могат коректно да произнесат думата "министър-председател", когато трябва да бъде членувана. Това са правоговорни норми, които учителите изискват от учениците в средното училище, посочи езиковедът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
1
 
! Отговори
Картоффофф преди 10 години
На КАРТОФИТЕ-БОКО! На картофите! Ти ще ги садиш този път! Ние ще ги берем! Както правеше с ЕРП-тата,както лапаше от МИТНИЦИТЕ,както взимаше от фирмите! Сади картофи,че много имаш да връщаш!
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спешно в парламента да започне обучение по риторика, правопис и правоговор. Но курсистите да плащат този път от джоба си. Избирателите не са виновни за ниската им езикова и ниската им говорна култура.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко са политиците (и журналистите), които произнасят правилно думата "структура". Според правоговора тя трябва да се произнася с ударение на втората сричка: структУра. Подобно на култура, манифактура, дресура и т.н.Абсолютно недопустими са формите "ходиме, пишеме, правиме". Излагация! Редно е: ходим, пишем, правим.Политиците са нашите представителни лица, затова задължително да си препрочетат старите учебници. Излагат не само себе си, но и нас. Щом сме ги избрали.
87
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Защо да се срамувам,че не съм гласувал за Герб.Според Б.Борисов аз човека на 50 години съм *** и *** в сравнение с днешните вишисти по на 25-30 г.Бях на 27 години когато дойде демокрацията,образованието си го получих в тоталитарния строй,но повярвайте ми по беше сто пъти по добро от сегашното,имах и имам добра кариера и на всичко отгоре някакъв човек с безпардонен език,ще ме определя дали съм *** или умен и то защо защото не съм гласувал за неговата партия -егаси ***.
86
2
 
2
 
! Отговори
значи, преди 10 години
от години стилното изразяване не е приоритет за "великите" водещи на страната ни. Какво бихме искали от посредствени люде ,които езика си не владеят,но парите на народа грабят ?НАРОДЕ !!!!!
85
9
 
11
 
! Отговори
Феникс преди 10 години
Каква е тази нова мода-30 процента от народаплатени гарги днес да хулят,с червени краски да се пулят?От Белене милиард се крадна, но на Цветанов чест се паднада бъде съден, че подслушвакак БСП ще ни пресушва!
84
7
 
15
 
! Отговори
Нов преди 10 години
За ГЕРБ има новина - казват, че била добра: И в софийския затвор има футболен отбор!Бойко ще е капитан,Цецко също ще е тами ще има и аероплан.Ляля Цецка с очилата,влачи кофата с метлата.
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а къде пуопуснахте поуитическиа скакауец от уевата партия михауил миков, уобиуащ за уеви уефоуми?
82
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички изглежда че искате дави оградят със телени мрежи отново,подъряйте мафиотите от бсп и дсп,отново щеви затрият,после ще ревете но щее късно.В БГ нямали касиране на изборите няма живот,със нашите пари вижте какво ни вършат Станишев иДоган,а гн Цацаров въобще не иска и да чуе за демокрацията в БГ а ТЯ Е СЪС герб.София нее нито турска нито украйна или киев така че мафиотите от бсп и дпс ще дойдат в народното събрание.Няма да излезнат някой ден от там.
81
6
 
6
 
! Отговори
just me преди 10 години
До Анонимен 106Сега очакваме Доган да вземе 10-на милиона комисионна за консултантски услуги по проекта Белене подновен от Станишев :-D. Като окрадат парите с комисонни и ни спрат субсиидите пак *** ще го употребяваш и ще си мечтаеш за Костов, Бойко или дори за Волен.....
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кого му трябват експерти? 95% от населението в България са чалгаризирани ***, които трайно ще се комплексират, ако ги управлява някой по-умен от тях. Те за това си гласуват за другарите от бкп и дс.
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВОЯТ НА УМРЯЛО НА УМИРАЩАТА В АДСКИ МЪКИ ГЕРБЕРАСТКА КУЧKA , Е ПЕСЕН ЗА УШИТЕ МИ !!! СЕГА KУЧKATA ГЕРБ ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКВО СА ЧУВСТВЛИ ОНЕЗИ БЪЛГАРИ КОИТО СЕ ЗАМОЗАПАЛИХА .ЗА ТАХ НИТО ВИЗАНТИЙСКО ,НИТО ТУРСКО РОБСТВО НИНО ДОРИ СMЪРТА СА ПО СТРАШНИ ОТ РЕЖИМ НА ГЕРБ
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EKSPESRT E NASHETO MOMCHE.DA, NO EKSPERT E PO SURCE. EKSPETRTNO TOI PARITE NI OKRADEKRADE ZDRAVO OT SURCE.SEGA GO 4AKA TUMNATA KILIQLELE, LELE, KAKVI SA GADNI TIQ.ISKAT VUV ZATVORA DA GO TURNATKARUU4KATA MU DA PREOBURNAT.V ZATVORA 6TE E TIHO I OMAINO,S CECKO 4ESTNIQ 6TE SI HORTUVAT TAINO6TE SI SKUBQT TE PLE6IVITE GLAVI4KI,EH, KAKVI SA GADNI VSI4KI.NARODA NA BOKLUKA GO IZRITA,ZAEDNO SU CELATA MU SVITADETO LUGA, KRADE I ZAMAZVAVSI4KO DDA E V NEGOVATA PAZVA.I NARODA 6TE OTDUHNE TIHO
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
gledam toz umnik na snimkata, narekul se ekspert i si kazvam, neka zalagame, kolko dni mu ostavat na sdvoboda, do arestuvaneto mu. az kazavm 30 dni a vie?
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
novanews.bg/news/view/2013/05/18/50423/%D1%81%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%81-%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D1%89%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както и да се говори, народът е безпросветен и глух за послания. просто никой не слуша, а и да слуша не разбира.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и тез *** и те с мнение. кой как говорил. гледайте кой какво върши
73
2
 
5
 
! Отговори
от 99/продължение/ преди 10 години
а представителите на АТАКА, звучат така все едно се карат на народа, все едно всичко което биха направили би било ...на инат...вероятно това е една от причините да не им вярват доста хора и политиците да гледат на "коалиция с АТАКА - само в краен случай"...не само лексиката е важна в общуването, тона също е от голяма значение, една дума казана с различен тон..може да е ...мила, иронична, обидна,тона е важен,а това, че много от нашите родни журналисти са тотално необразовани..няма да коментирам;)
72
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето коментари изглеждат написани от хора, които едва ли не имат най-добрата лексика и начин на изказ.На мен ми направи впечатление, че доста/повечето от политиците на БСП, говорят много, но не казват нищо.Иначе правилно изговарят думите ..но какво от това)Представителите на ГЕРБ се доближават най-много /по изказ/ със средностатистическия българин, казват нещата с истинските думи и народа ги разбира добре.ДПС - там звучи ..мазно, завоалирано...българина се отвращава само като чуе интонацията
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 98, TOCHNO TAKA, NEOBRAZOVANI, NAHALNI I NEZNAESHTI, NO SA IMALI VAZMOJNOST DA SI KUPIAT DIPLOMITE I SEGA SERVILNICHAT NA BSP I TIAHNITE LAKEI.