450 хил. българи не опират да внесат даже лев за здраве

Общо 2 млн. са здравнонеосигурените, пресметнаха от НЗОК
Обновена: 25 сеп 2013 13:52 | 25 сеп 2013 13:52,
51
450 хил. българи не опират да внесат даже лев за здраве
Снимка: архив, Булфото

Два милиона българи са здравнонеосигурени. Около 450 хиляди от тях не са в състояние да си плащат вноската, която е 8%, пресметна управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

На пресконференция тя обяви, че Касата е анкетирала 720 пациенти от 12 регионални центъра, за да разберат защо хората не са използвали дадените им от личните лекари направления.

Резултатите:

45.5% са отговорили, че нямат средства да пътуват до болница;
13.5% - нямат близък, който да ги придружи;
6.5% - самото лице се грижи за болен член от семейството и не може да се грижи за себе си;
5.5% са с прекъснати здравноосигурителни права.

Още по темата
"Тревожен е процентът от 45.5%", отчете Тодорова.

"Направих още една справка. Тъй като няма подписан Национален рамков договор (НРД), обемите и цените са приети с постановление на Министерския съвет. Преразходът за болнична помощ е 14% още към 30 юни. НЗОК или спира надлимитните дейности и болниците започват да трупат дългове, или Касата плаща и разчита на оперативния резерв в края на годината", каза тя.

Според нея очакваният дефицит в здравноосигурителните плащания е 416 млн. лв. В болничната помощ дефицитът пък се очертава да е около 375 млн. лв.

Тодорова припомни, че едва 269 млн. лева е резервът, който Надзорният съвет отблокира преди ден на 100%.

"Дефицит се очертава в болничната помощ – тук влизат клиничната пътеки, лекарствата на онкоболните и медицинските изделия за болнична помощ. Високи технологии без пари в здравеопазването не се правят", заключи шефката на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До безличенабсолютно ! оня ден бях в центъра (кирков , Халите , шератон и т.н.) ами аз видях повече *** ,турци и чужденци (туристи) от българи ( еле пък софиянец -такова животно въобще нЕма вече ,но това е друга тема). язък ни за историята и природата ...
48
0
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
От 15 години внасям вноски-последната година около 80 лева месечно...и какво?-Поискаха ми 1000 лева за счупен глезен в Пирогов/ цитат-"Ако немаш мангизи-разкарай се, че ми губиш интереса"/, а на баща ми му поискаха 1500 лева за лещи за перде на очите-плащай и....ЧЕСТИТО! дА И Е....МАМАТА НА ДЪРЖАВАТА!
47
1
 
2
 
! Отговори
коци преди 10 години
Вноските -ИНДИВИДУАЛНИ ! Та да видим какво ще стане ?? И то ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !! И НАСЛЕДЯЕМИ !!
46
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Изобщо не плащайтеИначе ще ви търсят да додадете
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Късмет няма как да има, докторите които работят със Здр. каса и дават безплатни направления за изследвания от сорта на скенер-150лв. ЯМР-280 лв. и т.н. са готови за рушветче от половината стойност на изследването да го дадат на друг- е има някои, които искат и 80% ама хората се навиват понеже все си на кирия, а иначе ако искаш да се пробваш дали ще ти дадат ако седиш тихо на опашката, по-добре играйте лотария- може и да ви се усмихне... портрета ( а отдоле стихче от опечалените)
44
0
 
3
 
! Отговори
е как да стигнат преди 10 години
Депутати от Синята коалиция обявиха в сряда, че управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) *** Нешева и подуправителят Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 000 лева.15.02.2012г
43
1
 
4
 
! Отговори
Roki преди 10 години
Ne triabva da se plasta nisto
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИЕ ГИ ВНАСЯМЕ ЗА ЗДРАВЕ ,А ТЕ ЗАМИНАВАТ ЗА ЕКСТРИ!КАКТО ИСКАТ ОТ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ДА СЕ ОСИГУРЯВА ТАКА ДА СЕ УДЪРЖА СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ.ДА НЕ СА БОГОИЗБРАНИ, ЧЕ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА!
41
0
 
9
 
! Отговори
tarikat преди 10 години
***.ата им мр.сна! Само пари искат. Наложи се да дойда на лечение в чужбина и платих 1000Е с всички отстъпки за 1 ден престой и операцията. Тези нашите дори болничен не ми дадоха, а нямам една неплатена вноска, откакто съм на 18 години! Пак за пари реват
40
0
 
12
 
! Отговори
ран-ът преди 10 години
До спецДонякъде си прав, обаче: Много скъпото лечение, касата така или иначе не го плаща! - с малки изключения. За бога, дори за кръвопреливане, трябва да си търсим сами донори. Скоро лежах в болница, до моето легло имаше смръдлив ***.....да продължавам ли с разсъжденията?
39
6
 
3
 
! Отговори
спец преди 10 години
Виждам, че има доста хора, които казват, че не искат да плащат здравни осигуровки, защото предпочитат или да си плащат в кеш на лекарите и болниците или да си имат застраховка. Това не е много умно от ваша страна и ще ви кажа защо. Да предположим, че се разболеете от тежко хронично заболяване, за което лечението ви струва месечно няколко хиляди лева. Има доста скъпи диагнози, които се заплащат изцяло от НЗОК, т.е. ако сте осигурен лечението ви ще бъде поето и най-много да ви се наложи да доплащате неголеми суми. Но ако не сте осигурен няма как да си позволите да се ръсите всеки месец по 5-10 х
38
0
 
11
 
! Отговори
осигурен преди 10 години
В тази бройка се включват и хората, които се осигуряват в ЕС и в други държави. Представете реалната бройка и кои са сегментите от обществото, които обхваща в най-голяма степен. Например военни, държавни служители, роми и т.н. Дефицита може да бъде обхванат в статистика и да се реши проблема. АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ГО РЕШИ ИЗОБЩО.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз неискам да плащам но всеки месец ми ги одържат :( а когато се наложи да ползвам услугите им се държат зле и не си правят труда да те излекуват. Ми няма да им плащам вече.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я докторка искала пари , бре бре , отиваш в печатницата на БНБ на пазача му казваш паролата " Бай Уи* *** праща" пазача ти снема биометричните данни от **** пускате при началник смяна Пешо Спиртомера , казваш му трябват ми едни половин милард лева за текущи разходи , той ти отръща "ти луда ли си *** , дантъ клатил пазача" ....
35
2
 
10
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Докога ще се търпи безобразното положение държавните служители да не плащат здравни вноски и вместо това се натоварва бюджетът с десетки милиони левове.
34
0
 
15
 
! Отговори
katiaph преди 10 години
Как да има пари в НЗОК , като се източва от личните лекари до директори на болници ?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e kak da vnese bezrabotniq pari posle shte doide danuchniq i shte go popita ot kude gi e vzel tezi pari sled kato e bezraboten
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и аз не искам да плащам... ама счетоводителката ми ги взима
31
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 10 години
До КеренскиЗа парите преди 1999г/годината, от която започнаха да се плащат здравни осигуровки/питайте господата комунисти т.е.социалисти, а можете да ги попитате, къде отиде и пенсионният фонд, които съществуваше до началото на 90-те години.
30
3
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Ама нали мисленето е на българина е ...бал сам му майката аз ще съм вечно здрав, ракийка да има, като ми дойде ще му мисля , верно корумпирана е държавата , политиците крадат , докторите и те , но все пак има някакви наченки...не е съвсем като в Индия-държавата там не поема никакви социални плащания, пример само