Сирийците не били проблемни, северноафриканците – да

МВР шефът с план: 7 цели за бежанците, изпълнени за 6 месаца
Обновена: 4 ное 2013 19:04 | 4 ное 2013 16:52, Веселина Йорданова
94
Сирийците не били проблемни, северноафриканците – да
Цветлин Йовчев представи днес мерки за справяне на кризата с бежанците. Снимка: БТА

Постоянно полицейско присъствие и специализирани операции в местата с концентрация на бежанци обеща вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който представи проект на национален план с решения на проблема със засиления миграционен натиск.

По думите му всички, които нямат основание да искат закрила у нас, "ще бъдат събрани от улицата" и ще бъдат предприети мерки за принудителното им извеждане от България.

Йовчев заяви, че няма съществено покачване на престъпленията, извършени от чужденци.

"Почти няма извършени престъпления от сирийци, проблем има основно с идващите от Северна Африка", каза той.

Още по темата
Все още се издирва нападателят на 20-годишната Вики. Както Dnes.bg писа, продавачката в магазин на столичната улица "Пиротска" беше нападната с нож в петък срещу събота. Впоследствие стана ясно, че нападателят й е алжирец на 20 години.

"Знаем кой е извършителят, текат процесуални действия, надявам се в съвсем скоро време да успеем да го задържим", коментира Йовчев.

В края на миналата година младежът поискал закрила, но решение на Агенцията за бежанците още няма.

Нелегалните имигранти към момента са 8763, като много от тях са потърсили бежански статут. Към момента са настанени 5199 души, а на външни адреси още 3564. В арестите на ГД "Гранична полиция" се намират 692 лица, отчете МВР шефът.

Вицепремиерът постави като цел увеличаване три пъти на темпа на принудително извеждане на нелегални имигранти месечно и ограничаване на влизащите нелегални имигранти.

Планът, който ще бъде предложен на заседание на Министерския съвет, съдържа 7 основни цели и трябва да бъде изпълнен до 6 месеца. Йовчев не посочи необходимите средства с аргумента, че става дума за проект.

Целите са: намаляване на броя на нелегалните имигранти, гарантиране сигурността на българските граждани, ред, сигурност и хуманни условия за живот в местата за настаняване, самоиздържане на бежанците и принос към социалните системи, които ползват, осигуряване на допълнителни външни ресурси за решаване на бежанския проблем, ефективна комуникация с обществото.

Вицепремиерът съобщи, че търсещите закрила ще бъдат разделяни на три основни групи.

За тези, които видимо, по първоначални критерии нямат право да търсят статут на бежанци у нас Държавната агенция за бежанците ще се произнася до три дни. Те няма да напускат местата за настаняване от закрит тип и ще бъдат принудително отвеждани извън територията ни.

Ускорена процедура по произнасяне от ДАБ ще бъде задействана за семейства, в които има жени и деца.

Лица, за които не може достатъчно бързо да бъдат установени всички обстоятелства, ще бъдат настанявани в места от закрит тип и няма да могат да се движат свободно.

Управляващите разработват и политики за насърчаване на доброволното връщане на нелегални имигранти. Цветлин Йовчев посочи, че към момента не се предвижда финансиране за това, но може би в бъдеще при доброволно напускане ще се дава някаква малка сума пари.

Според вицепремиера е необходима единна общонационална опозиция, "да се обединим по начина, по който се отнасяме към тези хора".

Според него основните политически сили трябва да заявят ясно такава позиция.

"Ако ние допуснем зараждане на ксенофобия, раната, която ще се отвори в българското общество е много голяма, след това не може да зарасне с години", беше категоричен той.

Йовчев обясни, че работата по центъра в Телиш е временно спряна, докато се срещне с хората там и ги убеди, че сигурността им ще бъде гарантирана, което най-вероятно ще стане още утре.

Предвижда се там да бъде изградено място за настаняване от закрит тип, поясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
24
 
! Отговори
Bai-ALadin преди 10 години
ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ И ДОЛУ ИЗЛИШНИЯ ТОЛЕРАНС, КОЙТО ВОДИ САМО ДО ГИБЕЛ!Не бъдете твърде толерантни. Достатъчно им е, че ги търпиме. Не се подавайте на мозъчните промивки за прекомерна демократичност и търпимост, защото това е Българска земя и тя е на Българите, тя е ваш дом, бранете я, обичайте я.
30
0
 
9
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
VIJDA SE 4E MINISTYRA NEMOJE DA SE SPRAVI S BEJANCITE , AKO IMA MALKO MOZAK SHTE SI PODADE OSTAVKATA ZASHOTOTO POLOJENIETO SHTE STAVA MNOGO PO LOSHO S TEZI BEJANCI, SHTE VZEMAT DA PRAVIAT GOLEMI PROBLEMI
29
0
 
22
 
! Отговори
Bai-ALadin преди 10 години
България трябва да бъде етнически прочистена, защото някога тя беше относително чиста етнически. Сега по някога спокойните ни улици се ширят всякакви, които дори не се държат културно, а викат, крещят, все едно са си у тях! Аз не мога да разбера от къде им идва тоя нахакан маниер, кураж, да зяят и правят золуми в ЧУЖДА СТРАНА!!!
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ясно ли ви е, че никакъв Шенген не можем да бъдем с тази така гостоприемно подканяща разградена граница. Просто си представям Централния, Сливенския или който и да е затвор без огради, но пък с видеонаблюдение!!!!!
27
0
 
31
 
! Отговори
Марк преди 10 години
"По думите му всички, които нямат основание да искат закрила у нас, "ще бъдат събрани от улицата" и ще бъдат предприети мерки за принудителното им извеждане от България."Гн Йовчев, какво излиза, че вие представяте план как да започнете да спазвате закона!?!??!!Гн Йовчев , лицето , което се опита да убиу Вики е нелегален емигрант, алжирец, пресякъл нелегално границата преди 5 месеца!! Защо не е бил в затвора, а на свобода?!?За този гаф вие трябва незабавно да подадете ОСТАВКА!!!!
26
0
 
16
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
NEMOGA DA RAZBERA KAK GERMANIA I MNOGO DRUGI EVROPEISKI STRANI SLAGAT KVOTA ZA BEJANCI A NIE NE PUSKAME VSEKI DEN KOLKO SI ISKAT VLIZAT OT VSIAKADE
25
0
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
tova ne e istina za6to mal4i o6te tozi narod ,za6to bqgat ot referendum za siriicite,ot kogo gi e strax ot evropeiskiq saiuz ili ot xorata,koito ne iskat siriicite sled kato tqxniq jivot e zaxvarlen kato prazna butilka,nali naroda e tozi koito re6ava siguren sam 4e ako ima referendum 6te ima golqma aktivnost i nai malko 80%6te glasuvat za izpajdaneto na tezi *** siguren sam
24
0
 
29
 
! Отговори
Мирко преди 10 години
Йовчев, ако продължава така след 10 години новородените сирийчета в България ще са повече от новородените българчета. Сирийките са като машини за разплод, повечето от тях раждат по 10 и повече деца.БСП, ДПС. ГЕРБ и Реформаторския блок са ЗА приемане на още нелегални емигранти. Защо хората гласуват основно за тях? Ми защото тях показват националните медии. Има хора патриоти на които никой не дава гласност и това е целенасочено. Националните телевизии са инструнти за реклама на БСП, ДПС и ГЕРБ.
23
2
 
24
 
! Отговори
срс мен преди 10 години
Сега като се замисля, сякаш предпочитам да ми подслушват телефона - отколкото да бъда заклан от някой бежанец...
22
0
 
25
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Браво на министър П*тка. Направил е план със 7 цели и нито една идея как да се постигнат те.
21
0
 
26
 
! Отговори
Иво преди 10 години
А можело значи. Да се начертаят дествията на хартияде, не че нещо още са свършили. Йовчев, мърда такава, трябва ли някой да загине за да си размърдате задниците и да вземете някакви мерки? Това гнусно правителство и лично Йовчев са отговорни за всякаквата *** влизаща в държавата. Не мога да повярвам как някакви си *** минават границата като че ли е разходка в мола и никой не ги спира/стреля предупредително и връща отдето са дошли. Това граница ли е или битпазар? Оставка червени ***.
20
3
 
23
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
Правителството очевадно не може да се справи с бежанския проблем и той се задълбочава . Странно ( всъщност не чак толкова ) защо, псевдонационалистите не поискат вот на недоверие по този повод. Сидерчо и глутницата му само лаят, а действия не предприемат никакви. Изглежда далаверата с коалиционните партньори е по-ценна от сигурността на страната. Чудно, как изобщо останаха хора, които да им се връзват на празните приказки.
19
1
 
23
 
! Отговори
7 преди 10 години
Съвсем скоро, в Русия незаконно пребиваващ мъж уби руснак и последствията за всички незаконно пребиваващи в града където се е случило бяха страшни. А тук какво следва... "специализирани полицейски акции" - честно ли бе, Цветлине???
18
1
 
22
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
този който подписа спогодбата за бежанците да си ги прибере у тях сигурно има много имоти с големи дворове ще стигнат за всички но българите да страдат няма да стане на оръжие братя да ги вънем на палмите от където слезнаха
17
1
 
18
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
този който подписа спогодбата за бежанците да си ги прибере у тях сигурно има много имоти с големи дворове ще стигнат за всички но българите да страдат няма да стане на оръжие братя да ги вънем на палмите от където слезнаха
16
1
 
22
 
! Отговори
един съвет... преди 10 години
Моя съвет е - събирайте си бежанците и "коалиционните партньори", палете си летящата чиния и се изстрелвайте някъде много далеч от България!!!
15
11
 
4
 
! Отговори
Волен С. преди 10 години
Ей живи да са сирийците, че ако не бяха те, рейтинга ми щеше да удари 0 %, а сега пак въврви нагоре. Дерзайте атакисчета вече сме на 3% , още едно две изпълнения от страна на правителството и пак съм в играта с изборите, че иначе лошо, извън парламента ше бъде господин НИКОЙ.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, какво стана с братя Галеви?
13
0
 
24
 
! Отговори
bolka преди 10 години
"В края на миналата година младежът поискал закрила, но решение на Агенцията за бежанците още няма."Нещо не разбирам. Щом все още няма решение, то тогава следва този човек да бъде изведен извън страната ни, т.е. той пребивава нелегално у нас. По-лошото е, че това е известно на съответните органи и нституции, а ще се окаже, че такива като него никак не са малко.Не може и не трябва чужденец без документи и разрешение да пребивава у нас, най-малкото с какви доходи живее тук, освен с престъпления.
12
0
 
20
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Както пееше Веско Маринов:А родната полиция ни ГАЗИ!Да си българин в родината стана срамно и страшно.Кой каквото можа, предаде и вече няма държдава, колко жалко...Поне спрете на МВР заплатите, за какво ли им плащаме?