България с дим! Решава съвестта на депутатите

Спас Панчев: Забраната за пушене влиза скоро в НС
Обновена: 10 дек 2013 09:31 | 10 дек 2013 09:30,
130
България с дим! Решава съвестта на депутатите
Снимка: архив, Булфото

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Още по темата
През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

"Ние пък постоянно получаваме обаждания от бранша, които ни казват: Искаме да спазваме закона, ама като се нарушава в съседното заведение, ние губим. Затова очакваме от народните представители да създадат конкуренцията и силата на закона да се спазва навсякъде", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
13
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
"Ограниченията за стопаните на морски плажове, въведени преди около 6 месеца от ГЕРБ, ще отпаднат. Това предвиждат законови промени, предложени от БСП.Намалява се площта за свободно плажуване, увеличава се площта за поставяне на търговски обекти, отпада забраната за поставяне на преместваеми обекти в 100-метровата ивица от плажа към сушата т.нар. зона А."Какво ще кажете аааааа, както се казва всяко зло не идва само. Добре че не могат да изменят закона за гръцките и турските плажове, хахаха
70
5
 
13
 
! Отговори
Рак преди 10 години
Спас Панчев вероятно ще умре от рак на белия дроб
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хмм. Явно коалиционният партньор ДПС е натиснал сериозно, че да се връща тютюнопушенето в заведенията.
68
3
 
16
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
някой от БСП яко гледа уестърни, предлагам да върнем и огнестрелното оръжие и да раздадем тютюн за дъвчене, всички заведения с две люлеещи се врати, а да и джойнта. Абе ще стане веселко.И сетих се това е стратегически ход да увеличат смъртността в населението, че много пари за пенсии отиват. Мхммм, не ги упреквайте, те имат мисъл и стратегия хахахах
67
6
 
11
 
! Отговори
63-santa simplicitas преди 10 години
С такива мъдрости, както и на 62, 58, 49 и особено КАРУЦАРЯТ-ГОЛЯМ МЪЖ - 57 с аристократичното пич_а им ленина(явно има предвид маминатаси и е някакъв кривокрак, атрофичен, туберкулирал, вонящ ДРЪГЛЬО, защото само ФИЗИЧЕСКИ НЕПЪЛНОЦЕННИ МЪЖЕ говорят така вулгарно), привържeниците на тютюнопушенето показвате дълбоката си НЕГРАМОТНОСТ, ПРОСТОТИЯ И ПРОСТАЩИНА.
66
0
 
16
 
! Отговори
Ели преди 10 години
А дали наистина ще гласуват по съвест-съмнявам се.
65
2
 
21
 
! Отговори
ер преди 10 години
помня времената, когато заведенията се бяха превърнали в кутийки, едните горе другите долу, смрааааадддд, Заведението 10 квадрата и като го разделят на 2 се блъскаш по масите, като в лунапарк, абе простотия. Туристите много ще ни харесат заведенията, и най много ще "спечели" зимния туризъм.
64
0
 
14
 
! Отговори
му преди 10 години
Новата тройна коалиция като гледам върви на правилен път: взима кредити и раздава по 20 кинта на майките, 50 на пенсионерите, опитва да назначава мутри, за да се справят "демократично" с Бойко, вкарва дима в заведенията, хич и не забелязва че някакви протестират отвън или ги забелязва когато поиска да ги понабие, хората отново си получават високи сметки за тока, активни са в разчистване на сметки с опозицията, но не и в нещо съществено, и се питам в тази държава, само пенсионери и *** ли има
63
6
 
22
 
! Отговори
do 56 преди 10 години
Да ама после душевните вегитарианци ще ти плащат операциите в ракова болница. Като пушите ще си плащате по-високи здравни осигуровки.
62
6
 
37
 
! Отговори
kuku преди 10 години
Едно от малкото цивилизовани неща, които направихме, вкл. за да пазим малките от цигареният дим в заведенията, и някой ***, решава да си мери оная работа, ей така напук, за да покаже колко е велик.Който иска да пуши си пуши, излиза пред заведението и запалва. И не съм видял някой да мрънка. Сега си представям отново как хора с изцъклени погледи и пожълтели пръсти, на чаша вода и пълен пепелник, ше бистрят политика сред облаци дим и жълти тавани в миризливи заведения. Блааааааааааааа
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвест??? Където играят парите съвестта липсва!!
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвестта на депутатите?! Та те нямат такава. Ако имаха нямаше да са депутати. Сега ще се види, кой поне има рудименти. ДА ВРЪШАШ ОТРОВАТА, ВМЕСТО ДА ЗАБРАНИШ ПУШЕНЕТО И ПО СПИРКИТЕ, И ПО УЛИЦИТЕ, А ПУШЕНЕТО В ЖИЛИЩАТА ДА СТАВА САМО, АКО ТАМ ИМА АСПИРАТОР!!! Мислите ли, че епризнак на съвест съзнателно, за печалба да тровиш и разболяваш деца и възрастни?! Както и да гласуваш за идиотското заробващо саниране, обезобразило фасадите на София и осигурило здравословни плесени, мухъл, астма и алергии на живеещите.
59
2
 
20
 
! Отговори
Мони преди 10 години
Предлагам този Спасчо да го запалим и изпушим всички заедно.
58
1
 
25
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Каква съвест? Решават лобистките инереси на БСП и ДПС...
57
26
 
7
 
! Отговори
Просто и ясно! преди 10 години
Който е ПРОТИВ пушенето, значи е ЗА Бойко Борисов!Който е ЗА пушенето, значи е ПРОТИВ Бойко Борисов!Това е, друго няма! На никой не му пука нито за рестотантьорите, нито за непушачите!
56
1
 
28
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Панчев,кой трябва да спазва един закон да заработи ефективно ?Искам да отида в заведение да ми е приятно и като изляза от там да не ми се налага ползването на пералня или химическо чистене.Защото тази воня без препарат не се измирисва.За здравето не искам да говоря-за 23 г.доказано-здравето на българина не е приоритет!
55
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите също." ... А непушачите нямат ли право на избор??????
54
47
 
14
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Хайде стига позьорства. Преди, когато имаше зали за непушачи...стояха почти винаги празни, а непушачите бяха при пушачите на една маса. Нали много вредно било, ама е самотно в залите за непушачи. И спрете с аргументите за здравето. Ядете ***, ГМО-та, не ходите на периодичните си прегледи...ама...много сте загрижени за здравето си. Аман.
53
1
 
27
 
! Отговори
До 48 преди 10 години
Само с излизане няма да стане. ТРЯБВАТ ТОЯГИ. Ние излизаме, те вътре се хилят. И крадат пич_а им ленина.
52
3
 
8
 
! Отговори
ss преди 10 години
Ако си мислите,че на някой му пука дали ще пушите или не много се бъркате. Просто ей такива като "България без дим" ще има да връщат доста парички по проекти ! Искахме демокрация ама тя без капитализма не идва и сега НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА ДАЛИ ЩЕ УМРЕТЕ ОТ РАК ИЛИ ОТ ЦИРОЗА номера е да ви се вземат парите ! грозно,жалко но е истината !