България с дим! Решава съвестта на депутатите

Спас Панчев: Забраната за пушене влиза скоро в НС
Обновена: 10 дек 2013 09:31 | 10 дек 2013 09:30,
130
България с дим! Решава съвестта на депутатите
Снимка: архив, Булфото

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Още по темата
През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

"Ние пък постоянно получаваме обаждания от бранша, които ни казват: Искаме да спазваме закона, ама като се нарушава в съседното заведение, ние губим. Затова очакваме от народните представители да създадат конкуренцията и силата на закона да се спазва навсякъде", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
Остави ги ***! 1. Забрана няма да мине защото: 1.Забрана няма да мине в НС, защото това е номер на станишев хем да вземе парите на ***, хем да ги излъже че парламента е решил друго. 2. Ако се приеме същите тези ресторантьори ще им скъсат д..пето от неустойки туристите от Запада 3. Кой върви назад рано или късно го вкарват в правия път. Тъжно е само че т.нар наши политици за един долар в повече са готови на всичко---гнусно и тъжно....Дано когато боледуват от рак си спомнят
50
8
 
38
 
! Отговори
CA преди 10 години
Забраната за пушене и задължителното каране с влкючени светлини бяха двете единственни мъдри решения които някога в новата история на България са гласувани. Единственните две неща които на практика са спасили човешки животи - всичко друго по един или друг начин е носело нещастие, мизерия или смърт на народа така че мога да кажа само едно - МАМИЧКАТА ВИ *** КОМУНИСТИ
49
3
 
15
 
! Отговори
49 преди 10 години
Ти си въшкар смотан ***. Вредно не вредно все ми е тая ама в пробитата ти кръчма смърди на *на. Дай и да с*е по масите щото е демократично а. А когато заведението е приятно оставям много пари ама на *** като тебе и 3лв им е много. Ай фалирай и се фащай да бачкаш вместо да нареждаш на 5-души какво да правят.
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този ***/Спас Панчев/ трябва да бъде убит публично!
47
3
 
14
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Вярно, ние сме помийната яма на Европа. Не знам защо се сърдиха преди време политиците когато България беше представена като ***...
46
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе големи европейци станахте беее...Гробищата са пълни с вегетарианци и непушачи......Те от какво си отидоха? Писна ми некви киеци дето 4 часа преметат една салата от моркови и мин. вода за 3 лв. ,да искат да им слугува 5 души персонал.Традицията е в кръчмите да се яде,пие и пуши.Точка! Има сладкарници,МОЛове и поляни за непушачи.И бензина е вреден,ама НЕпушачите си траят.Що ме тровите бе,мишоци? Искам референдум,искам и всички непушачи да слязат от колите си!Нали сте много ЕКО бе,въшкари!
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До всички по-долу изказали възмущение. Като ви е срам, ядосани сте, възмутени сте и т.н., какво правите пред компютрите. Нека излезем 500 000 на пложада, като в Киев и да изринем тези прогнили пошли хора от властта.
44
2
 
22
 
! Отговори
до huqvei преди 10 години
Смотан си, ама като си от село е така. Ами то и колата ми е частна собственост и ме кефи да карам с 250км ама е забранено защото е опасно за околните нали?? Да скоча че не е демократично. Криво разбирате демокрацията, тука в БГ искате свободия, всички да спазват законите, но всеки лично ако мвоже да е тарикатче и да ги заобикаля. Толко сте ограничени че само собствения си интерес глидате, а това че тази забрана ще помогне за 2-3г. да се намали броя на започващите да пушат, като вече не е модерно
43
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
'Баси държавата, 'баси законите, вместо да затегнат контрола и увеличат глобите те ще гласуват за отмяна. Мисленето им е упадъчно и деградивно.
42
3
 
27
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Истината е, че въздух без тютюнев дим трябва да има навсякъде, където има свободен публичен достъп, независимо дали собствеността на мястото е частна или не. Човек трябва да е доста ***, за да вади като аргумент, че заведенията били частни и парво на собсвеника било дали да се пуши или да не се пуши там. Има частни и детски ясли, детски градини, училища, болници, клиники, магазините,... и заведенията, но за всеки нормален човек това не е аргумент, че там може да се пуши,
41
4
 
20
 
! Отговори
Отказал с воля и ум преди 10 години
Зала за пушене в ресторант,е като място за пикане в плувен басейн !
40
0
 
1
 
! Отговори
titi преди 10 години
vijdam 4e do tam se stiga , po normalen na4in ne moje da se napravi ni6to zaradi politi4eski intrigi , a kato bade postignato kakvoto i da bade makar i malko ot Borisov , vsi4ki ska4at da go konsumirat i da polzvat ot negovo ime i posle go opliuvat savsem 4istisarde4no , Toi i zatova e prav 4e se distancira ot tezi igri i savsem sam se opitva kakvoto moje da pravi .
39
3
 
15
 
! Отговори
Скотове преди 10 години
Дойде на власт нехигиенична коалиция ДПС/БКП/ЮРУШ и е нормално да гласуват нехигиенични закони! Отново ще се тровим безплатно! Единственият бонус е, че даже и ще воним на скотове! Затова тези мърляци, които подкрепят закона могат да са доволни. Отново ще чувстват мръсотията по кожата си! Честито.....
38
2
 
15
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Истината е, че около 40% от пълнолетните българи са пушачите в България, като голяма част от тях също не искат да се пуши в заведенията. По принцип би трябвало да се спазва правилото, че свободата на единия, завършва там, където започва да нарушава свободата на другите. В случая това означав, че свободата на един да пуши, трябва да свършва там, където дима от цигарата му, започне да достига до другите. С други думи казано, трябва хората да имат свободата да дишат въздух без тютюнев дим.
37
25
 
11
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
Колкото и да рипат разни непушачКи, тази забрана е недемократична - кръчмите са частни заведения и трябва да имат избор дали да се пуши вътре или не, също и хората трябва да имат избор - зали за пушачи и зали за непушачи, всичко останало са талибански истории..Иначе непушачКите - комунистите им е ясно, че ще останете да лаете само по форумите - те държавата сринаха пред очите ни, пък за едно пушене ли...Затова, марш у дупката, а иначе то и сега си има заведения, където си пуша спокойно
36
5
 
18
 
! Отговори
Icaka преди 10 години
Не е вярно че със забраната се нарушават правата на пушачите. Аз спрях цигарите, но винаги гледах да не пуша около хората. Веднъж ходих на едно заведение 'BeSo', което след 22:00 заприлича на кръчма всички викат и пушат усилено вътре. Управителката остана учудена, че излизам на вън тогава и ме пита защо излизам? Аз й казах, че такъв е закона.
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква Европа, какви 5 лв.дърпаме само назад с това управление.Всичко е пари и интереси - никой не мисли за здравето на хората и здравето на децата ни.Нека децата на г-н Панчев ходят по заведения с тютюнев дим и да му се върне за това което иска да направи... Тогава ще го питам как ще мисли.. Г-н Панчев - някой гледа отгоре само това да знаете...
34
10
 
33
 
! Отговори
georgi ishkitiev преди 10 години
само простаците пушат на закрито !
33
8
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Вижда се кой контролира контрабандата с цигари- управляващите БСП и ДПС! Затова искат да премахнат забраната и техният електорат -*** да продават цигари на женския пазар, а хората да пушат на воля в заведенията!
32
7
 
28
 
! Отговори
123 преди 10 години
А къде е правото на избор които работят в тези заведения? На работно място не се пуши!