България с дим! Решава съвестта на депутатите

Спас Панчев: Забраната за пушене влиза скоро в НС
Обновена: 10 дек 2013 09:31 | 10 дек 2013 09:30,
130
България с дим! Решава съвестта на депутатите
Снимка: архив, Булфото

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Още по темата
През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

"Ние пък постоянно получаваме обаждания от бранша, които ни казват: Искаме да спазваме закона, ама като се нарушава в съседното заведение, ние губим. Затова очакваме от народните представители да създадат конкуренцията и силата на закона да се спазва навсякъде", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
21
 
! Отговори
.... преди 10 години
До сега не съм забелязал депутатите да гласуват по съвест, че сега ли ?И кое налага да се променя закона за здравето? Да не би да сме станали за 6 месеца по-здрава нация ? Депутатите и правителството всеки ден се оплакват как няма пари за болниците. И вместо да се загрижат как нацията да е по-здрава те се грижат как по-бързо да се разболеят още хора.
90
1
 
14
 
! Отговори
спиндер преди 10 години
на спасчо му желая да си завъди раче на бялото дробче... мишле малко бездарно.фдроба ***
89
4
 
17
 
! Отговори
redimag преди 10 години
За каква съвест , за какво мнозинство , за какви браншове говорите , червенокожи приятели !? Всеки ден делите народа по различни критерии . Само че това са " Пирови победи " ! Разберете , хората искат Европа , напредък , признание , самочувствие и вие не сте тези които ги водят натам , дори в този случай . Цяла Европа каза не на тютюна на закрито . Не заблуждавайте бедните , защото преди всичко те пушат ! Срамота е че "помагате с демагогия "!
88
0
 
19
 
! Отговори
.... преди 10 години
Ега ти простите депутати ! Нищо позитивно няма в това което правят. Народа тъкмо посвикна да не дими в заведенията и хайде обратно в блатото. Колко ли са му платили на тоя ,че така упорито натиска да променя закона за ЗДРАВЕТО!
87
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има едни места- пише "Жени" Там влизат само жени ,като по тоя начин нарушават правото и дискриминират двугият пол. Няма забрана мъже да влизат там, няма и закон. Но досега не съм чул някой мъж да се е оплакал ,че в помещението за "Жени" му мирише на пу.ка.........Вярвям ,че няма да има НЕпушач ,който да се оплаче ,че в помещението за "ПУШАЧИ" му мирише на дим !!!!!!
86
6
 
27
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Сега е чисто и приятно в заведенията,защо да не бъдем модерна европейска държава поне в това отношение а мазните ресторантьори и продажните депутати искат да ни върнат назад към Афганистан и да пушим навсякъде.
85
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много е просто заведения за пушачи и такива за непушачи и точка на спора кои където си иска да влиза
84
7
 
27
 
! Отговори
Gosh преди 10 години
Ей , искам демокрация и по пътищата бе! Искам да карам навсякъде с над 160км/ч, защо ми ограничавате това право ?
83
2
 
4
 
! Отговори
pushach преди 10 години
saglasen sam da nese pushi ama da se spazva a ne golqmite zavedeniq da gi preduprejdavat che idvat na proverka i da priberat pepelnicite.imam zavedenie i petak i sabota sa nai slabite dni zashtoto ne se pushi a golemite se scepvat.idiota koito misli che zakona raboti sigorno ne e stapval v zavedenie kato BAN pravi prouchvane dali se pushi na zakrito a triqbvashe da proverqt kolko choveka karat ski prez avgust
82
2
 
23
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Сега ще стане ясно кой от депутатите получава кеш, за да е лобист на пушенето.
81
6
 
31
 
! Отговори
Румен преди 10 години
Това е ЯВЕН ход, показващ политици обслужващи интересите на определени бизнеси в ощърб дори на здравето на хората. За каква съвест става дума. Трагедия и явен упадък на политиците в България. Скоро могат и публично да почнат да взимат подкупи. То манй нама смисъл да се крият. Плащаш Х и получаваш закон У.
80
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какава съвест говорим...България не е в крак със света и шепа хора, които са там искат това да е така. Връщаето на пушенето е не само крачка назад, това ни отдалечава от света още повече. Това, че си депутат трябва да те кара да мислиш глобално, а не само за собственотоси АЗ и личният ти интерес и навик.
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A nali i kam tazi diskusia vi prizovavam bre tapanari NE pu6a4i Za6to tezata si protiv tutunopu6eneto e za6titavate sas ZAKON a ne na bazata na konkurentnata sreda ( koqto e NAI DEMOKRATI$NOTO na4alo ) Ne zabravqite 4e zabranata na ALKOHOLA v Amerika sas ZAKON e donesla dosta zlini za edni i mnogo pe4albi za drugi Izvoda - OTMQNA NA ZAKONA FAKT Istori4eski i ikonomi4eski
78
2
 
35
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
АМАН ОТ ЛОБИСТИ И ДУПЕДАВЦИ! ДА ИЗРИНЕМ ТАЗИ КРАДЛИВА ***!
77
30
 
25
 
! Отговори
Бивш пушач преди 10 години
Не пуша от почти девет месеца, но съм твърдо за отпадането на забраната. Пушачите и ресторантьорите ТРЯБВА да имат избор!
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Lelele, koi vi promi taka mozuchetata, be, ili vie izobshto nqmate takiva??? Dobre, che 2- 3 komentara sa adekvatni, che ina4e suvsem 6tqh da se otchaqm ot veseliq i svobodomislesh bulgarski narod!!! Dobre che se razkarah ot tazi skuchna durjava, pulna s ***!!!!
75
10
 
36
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
До Анонимния Айнщайн преди мен. Аз съм пушач, но ще ходя в заведения за непушачи. Сигурен съм, че оставям повече пари на вечер, отколкото ти за месец. А заведения в които се пуши и ми умирисват дрехите ми, няма да видят парите ми. А ти ходи в хоремага и ако искаш и яж фасовете си. Пуша по 15 цигари на ден и мога да издържа неудобството да не пуша 2 часа или да изляза навън за 5 мин ако са повече. За сметка на това в заведението ще бъда със сина си който е на 6. Айде плямпай колкото си искаш
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е интересно сега всички които се кланят на путин като Алаах и които вярват, че бкп работи за русия какво ще кажат, при условие, че именно путин забрани пушенето на обществени места в русия :D
73
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abre tapanari komentira6ti NE pu6a4i Kato vi e tolkoz silno LOBITO parlamentarno i izvanparlamentarno , za6to bre tapanari ne vzemete vie kato NE pu4a4i da ubedite BAN&A restorqnstorski 4e vie mu nosite po golemi pe4albi i toi da se napane da vi osiguri zavedenia za NE pu6a4i Dokajete im 4e im osigurqvate dobar oborot i tabelite po zavedeniata 6te badat vav va6a polza V ZAVEDENIETO NE SE PU6I . drugoto e diktat ( diktatura ) 6TOM STE OPRQLI 4REZ
72
1
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Спас Панчев - Лакомото е *** на червените ***. Чудя се как изобщо го оставят да си отваря устата - само глупости плещи.