Няма да правим коалиции с леви субекти, кълнат се от ГЕРБ

Партията нямала нищо общо с нови проекти и с разцеплението в БСП
Обновена: 21 яну 2014 17:56 | 21 яну 2014 14:15, Камелия Цветанова
77
Няма да правим коалиции с леви субекти, кълнат се от ГЕРБ
Димитър Главчев Снимка: архив, Булфото

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев категорично отрече партията му да има каквото и да било с разцеплението в лявото политическо пространство.

Пускат се спекулации, че ГЕРБ има нещо общо с нов ляв проект, в тази връзка подготвяме писмо от Изпълнителната комисия, в която се заявява, че в ГЕРБ няма нищо общо с каквито и да и било нови проекти и че ГЕРБ няма да участва категорично в коалиции със субекти от левия политически спектър. Нека да се спре с прехвърлянето от болната глава на здравата глава, както прави Сергей Станишев, призова той.

Относно протестите на тютюнопроизводителите той коментира, че управляващите,"очевидно залисани в дозирането и във високия наратив, забравят за тези си избиратели", но ГЕРБ не може да го направи.

Според депутата от ГЕРБ Десислава Танева очевидно има лутане и невъзможност да се вземе решение, което да удовлетворява производителите и да е в синхрон с европейските политики, а също и да даде решение в дългосрочен план за развитието на сектора.

Тя призова да не се спира либерализацията в сектора, защото след като ГЕРБ освободи пазара от регулация през 2009 г., изкупните цени на тютюна са се вдигнали значително. През 2012 г. килограм тютюн се купуваше за 7,50 лв., а 2011 г. - 5,50 лв., защото влязоха нови търговци на пазара и така се получи справедлива цена, припомни Танева.

От ГЕРБ упрекнаха управляващите, че не търсят договорености за подпомагане на тютюнопроизводителите с европейски пари, въпреки че има такава възможност.

Сега искат да върнат старите правила, което ще позволи манипулирането за чисто политически цели на хората, които произвеждат тютюн, упрекна Танева. Според съпартийката й Цвета Караянчева "ДПС е обсебила проблемите на тези хора и иска да ги държи в такава бедност, че да бъдат лесно манипулирани".

Още през септевври се разбра, че искат да спрат либерализацията, да се върне фонд "Тютюн" и да се пълнят партийни каси, коментира тя.

Според Танева трябва да има дългосрочна стратегия как да се развива секторът, да се работи при ясни правила и либерализиран пазар, да се продължи реформата в тютюневия сектор и да не спира, защото иначе проблемите биха били по-големи, а държавата да използва целия инструментариум пред ЕК в помощ на производителите. Всички останали мерки, които се предлагат, имат временен характер и целят само политически дивиденти, което очевидно е целта на ДПС в момента, заяви тя.

По думите на Танева очевидно има споразумение между компаниите, които изкупуват тютюн за цените, но в същото време няма нито една заявка от държавата за проверки.

За решаване на проблема в сектора от ГЕРБ предлагат пакет от мерки. Сред тях е държавна помощ за качеството на произведения тютюн с пари от бюджета, която е извън  размера на националните доплащания, справедливи доплащания за различните сортове тютюн, както и инвестиционна помощ от страна на държавата, с която да се подкрепи сдружаването на производителите и влагането на средства в оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
ГГ преди 10 години
Да бе държавата да доплаща, а прекупвачите да пълнят гуши. Либерализацията защо доведе до 5 лв. цени и как ще докажеш картела те да не са толкова прости, че да вземат да разпишат писмено споразумение. А бе гербер ли долна гнида е!!!!
16
4
 
13
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
О този е такъв чукундурин, че просто думи нямам.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Модерния ляв вече не е Стоичков, а Борисов.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕ т'ва е. В десетката!!!Това го обяснявам и аз от години, но никой нецепи!
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве, защо всички от ГРЪБ са мазни, долновидни, противни бръснати тивки ?!?!?!?!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ е най-успешният стратегически проект на БКП и милицията. Той е създаден от БКП и милицията с идеята да покажат на народа колко е по-зле, ако БСП не е на власт.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakvo astana s imuniteta na bolen lideorv?
10
5
 
16
 
! Отговори
NM преди 10 години
Е то е естествено, та нали вие от ГЕРБ сте левите трудноувиращи тикви.
9
5
 
14
 
! Отговори
ББ преди 10 години
В България има само един автентичен ляв проект- ГЕРБ! Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта!
8
2
 
15
 
! Отговори
Мордекай преди 10 години
Ти Главчев, може да се кълнеш, това няма никакви значение, защото твойте избиратели ГЕРПерастите уважават Първанов, неговите комунистически качества и го ценят като личност, и те решават, ясно че ГЕРПерастите искат коалиция с Първанов, така че млъквай !!!
7
6
 
4
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
То и "Атака" обеща да не прави коалиция с ДПС, но ето, че ги подкрепи. Още ли вярвате на политици? Вярвайте си още, Дядо Коледа сигурно ще дойде от Лапландия един ден да ви изпълни желанията.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ току що предадоха лявата идея!
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мен пък са ми много смешни тя дето възприемат ГЕРБ като дясна партия :)
4
4
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,Върхушката на СИК и ВИС-2 (Ян и Ин на ДС = Мафията), в лицето на милиардерите Борисов и Първанов, си помагат по БРАТСКИ, с операция С един куршум два заека, за да се отърват от Цветанов и Станишев...Девиза им е АНАРХИЯТА РАЙ ЗА МАФИЯТА!!!Играят ни скеча за "ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ" (доброто всеки си избира) и гушнати по братски - НИ МАМЯТ С ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА "БЕЗИЗХОДИЦА" И ни налагат ДВУПАРТИЕН МАФИОТСКИ МОДЕЛ ..., за да може - В ИМЕТО НА ХОРАТА МАФИЯТА, да ни язди до... ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...!.
3
4
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Присъствието на КОМУНИСТА Буда във властта бе ГОЛЯМ СРАМ! (Един от малкото милиционери предпочели уволнение, но запазили комунистическите си книжки)- Навсякъде има престъпност и корупция, но Буда и Гоце се бяха самозабравили до въпиюща НАГЛОСТ. Като загуби властта, Политика се оттегля, но... в България престъпниците се смятат за всесилни и народът трябвало да се съобразява с тях, а не те. - За Буда, Гоце и другите бандити, ние сме наглите, че с избори им взехме купичката, от която плюскат, но те си я искат с все сила, А ТОВА ГО РАЗБРАХА ДОРИ скачащите студенти-***.
2
5
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Че вие сте сте по леви и от левите храсти край пътя бе, милиционерчета смотани!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И този гледа лошо !