Битката БСП-ГЕРБ на евровота ще се реши с фотофиниш

ГЕРБ се радва на политическо здраве, коментира Първан Симеонов
Обновена: 15 фев 2014 22:21 | 14 фев 2014 09:52,
61
Битката БСП-ГЕРБ на евровота ще се реши с фотофиниш
Снимка: архив, Булфото

Изборната битка за Европейски парламент между БСП и ГЕРБ най-вероятно ще се реши чрез фотофиниш, АБВ има реални шансове са присъствие в ЕП и продължава да се утвърждава възходящата тенденция на партията на Николай Бареков „България без цензура“.

Това са основните изводи от последното изследване на „Галъп“, представено вчера.

Според него позициите на БСП и ГЕРБ в надпреварата им за евроизборите са изравнени - съответно 18,9% и 17,7%. 

Според данните ДПС запазва стабилната си електорална подкрепа от 6,7%, новата коалиция на „България без цензура” с ВМРО има подкрепата на 6,1% от запитаните. С почти същия резултат е новото движение АБВ на Първанов - 6%. Реформаторският блок запазват подкрепата си от 4,6%

„Факторът, който влияе върху БСП и ги поставя в по-трудна ситуация, е АБВ”, коментира пред Нова телевизия социологът Първан Симеонов. И допълни, че все пак движението на Георги Първанов краде сравнително малка част от подкрепата за БСП.

 „АБВ печели от гледна точка на политическото си позициониране, защото има протестно поведение срещу ръководството на БСП. Половината от подкрепящите ги на предишните избори са гласували за БСП, немалка част не са гласували изобщо, а други са гласували за ГЕРБ. Това говори за по-центристки вот”, обясни Симеонов.

Според изследването ГЕРБ са в сравнително добро политическо здраве, с реални шансове да финишират първи.

Перспективи да присъстват в Европейския парламент имат и от „България без цензура” заедно с ВМРО.

Според Симеонов обаче скандалът Пеевски-Цветанов едва ли помага на Бареков от социологическа гледна точка. Не врява подобен тон в политиката да привлича когото и да било, смята анализаторът.

Според него обаче този скандал може все пак да се отрази не особено здравословно на ГЕРБ. ГЕРБ доказва политически стил, в който се прочиства. Възможно е относителната тежест на Цветан Цветанов да спадне във вътрешнопартиен план. От известно време фигурата на Цветан Цветанов е посочвана като негатив за ГЕРБ, но лидерът Бойко Борисов има друго мнение. Последните му изказвания обаче показват нова ситуация, която трябва да се проследи, смята Първан Симеонов.

Той отбеляза още, че „Атака” не се намира в най-добрата си политическа форма и изпитва острата конкуренция на НФСБ. 

От „Галъп” очакват по-ниска избирателна активност за евровота, отколкото е била на последните парламентарни избори.

„Очертава се около 2,5 -3 милиона души да гласуват. Това е доста по-ниско от активността на предните избори”, заяви Първан Симеонов.

По думите му избирателните списъци продължават да са пълни с мъртви души и затова изглежда, че има ниска избирателна активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
The difference between communism and capitalism is that in capitalism, man exploits man. In communism, its the other way around.
55
0
 
2
 
! Отговори
CVETA преди 10 години
Станишкооо,ще ядеш папура май!
54
1
 
3
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Кабинетът Орешарски за една година донесе на България толкова много положителни промени ,увеличения на пенсии ,коледни надбавки и т.н. В това правителство е истината на България ! Платените и психично болните лица нека продължават да си зоват Бойко !
53
1
 
3
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Замислих се, че аз съм спамел... Бил съм ***, имал съм опорни точки... Що се излагате? Престанете с тази инерция. Я се позамислете в последните години, не е ли всъщност Боко трола, спамъра и човека с опорни точки. Не е ли той, който на ден казва по една тема три, поне, различни неща и то глупотевини? Аз казвам това, което мисля! За разлика от него! Та, кой спами и кой получава пари, много пари за това???
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз предлагам да не е с фотофиниш.Серго и Тиквата да си ги извадят на масата и да ги мерем.те това е избори
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП е доста пред останалите, въпреки опитите на Боко да всее паника в редиците им. Герберите няма как да манипулират вота, което означава, че нямат големи шансове.
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберугите нямат никакъв шанс, стига сте манипулира общественото мнение! Тази мутренска партия се разпада, вие ги слагате наравно с БСП, луди ли сте?!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е рано за фотофиниш. Повече прилича на паника и доказване че БСП е с едни гърди пред останалите. Явно ще трябват някакви мегакомпромати и афери от калибъра на костинброд за да се стигне до фотофиниш като миналата година.
48
9
 
4
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
В крайна сметка, БСП доказаха, че когато става въпрос за национални интереси, те са над всичко! Не са фурнаджийски лопати като Бокича, който обвинява някои, че са ку..и и се продават за пари!? Най- малкото е нелепо точно той да говори по тази тема, нали? За Цецко- малко байгън, вече... Пък и с него или без него ГЕРБ ще си останат същите!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 45Само да знаеш, че атака.тв е некорпоративна медия, нямат реклами, нямат приходи.Нямат нещастен антисоциален бизнес, не гълтат поръчки за ПР и нелобират олигарсите.
46
1
 
15
 
! Отговори
ЕТЕМ КРАДЕМ-БИСЕРОВА преди 10 години
НЕ ЗНАМ КАКЪВ *** ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА БСП И ДА ПОЛУЧАВАШ ДПС,ДА ЗНАЕШ,ЧЕ 80% ОТ ОБЛАСТНИТЕ И ЗАМ-ОБЛАСТНИТЕ В МИНИСТЕРСТВАТА ДА ЗАПОЧВАТ С ИМЕТО ХАСАН И ЗАВЪРШВАТ С АЙШЕ,ДА ИМА 1200 ДЕЙСТВАЩИ ДЖАМИИ,АГИТАЦИЯ НА ТУРСКИ,ИЗЯВЛЕНИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ПРОКАРВАНЕ ПОЛИТИКА НА ОСМАНИЗЪМ.ЯВНО 500 Г. НЕ НИ ЛИ СТИГАТ,ОСЪЗНАЙ СЕ БЪЛГАРИНО
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партиягласували бр.%ГЕРБ 65736Коалиция за България25014ДПС503Атака 603НФСБ935РБ1468България без цензура1196АБВ1136Други895Няма да гласувам26014ВСИЧКИ1837100
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха - ето за коя фирма работили списвачите тук: публикува извадки от имейл, представляващ оферта на фирмата за връзки с обществеността "Лийдуей Медия Солюшънс до Йотова.Фирмата предлага на Йотова 50 коментара в интернет форуми на месец, 150 коментара във Фейсбук и 50 в Туитър, както и 15 публикации в пресата на месец. PR фирмата предлага още да създаде тематична интернет група за кампания под мотото Къде изчезнаха парите за бежанците?.
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Политическата ситуация у нас няма да се успокои и страната няма да се развива нормално, докато Борисов не бъде изметен от политиката! Този човек профанира и разрушава всичко в държавата, до което се докосне!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
атака - тв атакаскат - НФСБтв 7- ББЦ българия он Еър - Герб и реформаториНова тв - ГербБТв - по равно между герб и БСПБНт - БСП и ДПС--------------------Галъп, Афис,Медиана - БСП, МБМД, АЛфа Ресърч - Герб
41
2
 
5
 
! Отговори
витанов преди 10 години
22 виждам че се двуомиш Атака или ББЦ. Ще ти кажа само че ББЦ и Бареков се обявиха против законопроекта на Атака за не продаване на българска земя на чужденци. На очередяването на партията на Барека бяха поканили американския генерал Уесли Кларк като почетен гост. Този военно престъпник който разбомби Сърбия за да има днес ислямисткото гнездо Косово. Покони и за членове още куп пенсионирани западни политици за членове и консултанти така че със сигорност ББЦ по нищо не се отличава от ДСБи РБ
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 44Не, чалгартите са ангажирани от БСП (ПСП) да тролят интернет пространството !ПСП - партия на сомалийските пирати !
39
0
 
4
 
! Отговори
Боко преди 10 години
39. Има, има. Ами виж процентите на червения ***, бе пич.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимният 24Много е ужасяващо ,ще знаеш! То посегна на МАФИЯТА, то посегна на червените олигарси, посегна на Путинските сметки, затова пратиха веднага съсела да спасява положението !
37
1
 
10
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Дидка, не става така, както си мислиш. БСП, ДПС и ДС не прощават, ако работиш и за друг. А тази опорна точица АБВГ не е интересна - пробвай нещо друго.