Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!

Националистът смята, че върхът трябва да се казва "Св. Иван Рилски"
17 фев 2014 16:16,
255
Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

В писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново настоя името на връх Мусала да бъде променено на Свети Иван Рилски.

Още по темата
"Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски", твърди той.

В мотивите си националистът изтъква, че от годините на османското владичество на територията на страната ни са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове, които е абсолютно наложително да бъдат преименувани.

"Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани. Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то", настоява Сидеров и отбелязва, че "всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани".

Според Конституцията държавният глава има правомощието да наименува обекти с национално значение и населени места, допълва той и се позовава на чл. 98, т. 13 от Конституцията, който позволява на президента да наименува обекти с национално значение и населени места.

Според Волен Сидеров процес по преименуване на турските наименования има и в другите християнски страни, но в тях той отдавна е приключил, докато у нас още не е започнало даже обсъждане на подобен ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
4
 
! Отговори
до 159 преди 10 години
"Насилственото асимилиране по земите български си е неоспорим патент български"Имало го е само в части от българското население. И е наследено от татарско, византийско и турско робство.Всички - врагове на България. така че не си твърди, че си е наше - Българско.Като чуеш думата "Българин" би трябвало да се отнасяш с уважение, а както тюркско-татаро-турския или там от какъвто си произход ти натяква.Щот си много заблуден от многото книги писани от псевдоисторици.
161
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 10 години
Сидеров - КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА !!!
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9667Виж еничарите например отвличани и потурчвани насила за охрана на падишаха.
159
1
 
3
 
! Отговори
до ястреб преди 10 години
Гаранции на гол тумбак не давай. Какво ще покаже бъдещето зависи от мен, ти вместо да даваш акъли зад граница вземи си намери някакво хоби. Много добре знам какво имаш предвид, така че недей муча за събитията касаещи турчеещото се население тук.
158
1
 
1
 
! Отговори
ано преди 10 години
До АнонименАбе твърде ще е добре. Бог е добър, но не чак толкова. Ще поживеем и ще видим.
157
8
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Обявявам награда от една дамаджана шербет и извезан фес на този, който може да докаже документирано, че НА ЕДИН-ЕДИНСТВЕН българин насилствено му е сменено името или религията по време на османското управление! Само един-единствен пример!!
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия ще завземе Истанбул от Турция и ще го върне на България. Кюрдите ще ударят турците от изток и турците ще капитулират.
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 161копи пейст, копи пейст. немаш ли верно повече от една мозъчна клетка?! ще се подуе, не я насилвай. нищо свое не можеш да плеснеш тука. плазмодий.
154
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9667Чул те Бог! Да ви се върне за всички арменци, гърци и българи дето затрихте за има няма 20 години!
153
1
 
1
 
! Отговори
до 156 преди 10 години
Казах ти вече, гълтай таблетките преди халюцинациите да са се засилили.
152
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българия ке падне 2020 година.
151
5
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До 155Насилственото асимилиране по земите български си е неоспорим патент български.А това, че на този свят всичко се връща, си прав и аз го знам по рождение. Но можеш да бъдеш сигурен, че един ден и ти ще го разбереш! Това ти го гарантирам!
150
1
 
1
 
! Отговори
ано преди 10 години
До до ястребСедларов, много ясно :)
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Св. Волен Сидеров е по-подходящо.
148
0
 
0
 
! Отговори
до 155 преди 10 години
не бъркай думите асимилиране и превземане. на кардеша ми как му е било измисленият от дедо ти прекур не те вълнува, но скоро ще трябва да си смениш твоето.
147
1
 
7
 
! Отговори
до ястреб преди 10 години
Много ти е късопаметна чалмата, май забрави чий патент беше насилственото асимилиране на населението, смяната на религията и така нататък. На този свят всичко се връща и това ти го разбра от първа ръка. Между другото как ти беше българското име?
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КОСТАС ЛИНКЕсмни дрогата коцтац, тази не ти понася. некакви розови взе да ги бълнуваш. ***, бегай да се гръмнеш, да не те гръмна аз, че ще те пратя на космоса.
145
5
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 142Защото ви стана навик да сменяте имената на всичко живо и мъртво бе ***! Забравихте как насилствено сменихте имента на турците в България, и на помаците преди това, и на *** преди това, и пак на помаците преди това и т.н. Тази дивотия не беше достатъчна за дивашкия ви калибър, та и гробищата ги осквернихте!
144
0
 
0
 
! Отговори
до 149 преди 10 години
ние кога, какво и къде бием не е твой бизнес. а може да попиташ приятелката си какво и набивам изотзадзе, когато ти ходиш по цял ден да копаеш картофи, понеже друго да правиш твоят вожд не ти дава. все пак си куха лейка.
143
1
 
0
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 10 години
СКОРО ЩЕ Е.ЕМ МАМАТА НА ВАС ТУРКИТЕ..ОТ ИСТАНБУЛ НЯМА ДА СТАВА МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ...МИЛИОНИ ЩЕ ИЗГОРИТЕ ОТ БОМБИ.ИМАМ ПРЕДВИД - МНОГО ГОЛЕМИ И МОЩНИ БОМБИ.