Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!

Националистът смята, че върхът трябва да се казва "Св. Иван Рилски"
17 фев 2014 16:16,
255
Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

В писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново настоя името на връх Мусала да бъде променено на Свети Иван Рилски.

Още по темата
"Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски", твърди той.

В мотивите си националистът изтъква, че от годините на османското владичество на територията на страната ни са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове, които е абсолютно наложително да бъдат преименувани.

"Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани. Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то", настоява Сидеров и отбелязва, че "всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани".

Според Конституцията държавният глава има правомощието да наименува обекти с национално значение и населени места, допълва той и се позовава на чл. 98, т. 13 от Конституцията, който позволява на президента да наименува обекти с национално значение и населени места.

Според Волен Сидеров процес по преименуване на турските наименования има и в другите християнски страни, но в тях той отдавна е приключил, докато у нас още не е започнало даже обсъждане на подобен ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ано скоро ще се изненадаш
181
1
 
1
 
! Отговори
ано преди 10 години
До АнонименКаква баница, какви 5 пари? Турция не е османската империя.
180
2
 
1
 
! Отговори
до 175 преди 10 години
Не се самоопределяй като "езичник" - синоним във Византия за "неверник".Истинските думи имат голямо значение.Ако си вярващ в Тангра се пиши "Българин" или "Вярващ в Тангра".Знам че не можеш да осъзнаеш важността на тези мои думи, но това са истинските думи, с които всеки, който вярва в Тангра бих нарекъл.Езичници - бол. Вярващ в Тангра не е езичник, независимо, че християните биха ни нарекли така.Византия ли да определя твоето национално самочувствие ? Богове като Марс и Юпитер ли?
179
6
 
3
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До NIKO11111Тези дивотии ги има само в болния мозък на българина, който се опитва да търси вината за неговата си мизерия в други. Не напразно Левски е написал собствено ръчно в тефтерчето си "От българския народ дори л***йно за кирпич не става!"
178
0
 
1
 
! Отговори
ано преди 10 години
До АнонименС Босна официално още не са се скарали...Макар, че половината население там ги мрази. Апропо и Македонците нещо ги заобичаха напоследък...Ако знаеха само каква хурка че ядат заради това.
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До logikaда. и?не те ли е срам 80 годишна държава да реже баницата в 733 годишна?
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 185русия - прекрасни. облагородяваме им всяко лято племето. както и вашето.
175
1
 
0
 
! Отговори
logika преди 10 години
До до 173Ми то излиза, че Турция е на 80 и кусур години, по твоята логика.
174
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 182"Сидер" е гръцка дума и значи ябълково вино или оцет.
173
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-великото турско откритие до сега е геноцида.Мръсен етнос и гадни хора са фесовете,мъча се да разбера с кои от съседите са в добри отношения,но нещо не мога да си спомня
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КОСТАС ЛИНКЕ хелас - произлиза от хел (английски) и асс (английски), демек адски ***.
171
2
 
0
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 10 години
КЕ-МЕ-ПТАХ...ТОВА Е ИМЕТО НА ЕГИПЕТ...ХОРАТА МУ-..КО-ПТАХ = КОПТЕС-КОПТИ-КОПТИКА..А ЕГИПЕТ Е ГРЪЦКИЯТ ИЗГОВОР НА ПЪРВАТА ДУМА, КЕ-МЕ-ПТАХ.НА ЕВРЕИОН ЕЗИК Е МИСРАИМ.
170
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А името СИДЕР - не е ли турско? А може би е ***,а гусин Сидерооооввввввввв?
169
2
 
3
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Ястребът да се поразходи да Стамбул и да му дадат достъп до всички исторически архиви на османската империя и на хронисти от различни времена от съществуването щом оспорва, че по нашите земи е имало насилствено помюсюлманчване.Ами кръвният данък какво е, ако не една от най- големите масови свирепости, които познава историята и единствено турците са го прилагали спрямо покорени народи, това не е ли насилствено помюсюлманчване и генетична кражба?!
168
1
 
0
 
! Отговори
до 173 преди 10 години
малко математика, та казваш най-древната държава - 2014 - 681=1333, 1333 - 500(османска империя, така се е казвала тази територия) - 100(византия - *** василий) = 733. общо взето тази държава е по-стара само от сащ и израел. много дискавъри гледаш или разни клипчета за повдигане на скапаното самочувствие от тоталната бедност и скапани условия за живот...
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е но е бил и все още е на особенна почит в мръсната им държава
166
0
 
3
 
! Отговори
ano преди 10 години
До миризлив гесА не! Рушвет си е древносемитска дума от двуречието :)) Даже това не е техен патент :Р
165
2
 
2
 
! Отговори
езичник преди 10 години
чак такива дребнавости са глупост. какъв е смисълът?какво му е на името мусала? след хиляда години на хората ще им пука какво значи толкова колкото и днес на някой му пука какво значи името дунав!
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 170замисли се малко ако можеш, в държавата турция - потурчване? та нали е било един народ? вие като направихте *** българи това насилствено ли е или как? двойни стандарти? аман от дървени глави.
163
1
 
2
 
! Отговори
до 150 преди 10 години
До даааааа!египет... --Названието Египет е сравнително ново. Истинското име на древния Египет е съвсем друго и няма нищо общо. Звучало е нещо като Дешрет, черна земя, заради наносите от река Нил. Имало е още няколко имена.