Не ни чака фалит на държавата, успокои Чобанов

"Няма нужда от актуализация на бюджета или от спешни планове за „спасяване"
Обновена: 3 юни 2014 17:14 | 3 юни 2014 17:09,
111
Не ни чака фалит на държавата, успокои Чобанов
Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той се аргументира, като посочи, че фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева, а през февруари 2013 година е бил 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг.

„Тогава имаше основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това не е така“, категоричен е министърът.

„В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене за фискалната стабилност на страната, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“, смята министърът.

Още по темата
Според него бюджетният дефицит, който се отчита за април, има логично обяснение. Той е свързан с увеличението на капиталовите разходи и ускореното усвояване на евросредствата.

„514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите“, обясни Чобанов.

Той е категоричен, че няма необходимост от актуализация на бюджета. Няма нужда и от спешни планове за „спасяване“ на държавата.

Според него фискалната политика поражда рискове, но е важно с какво умение как те се управляват.

По отношение на задържаното ДДС на бизнеса министърът коментира, че в началото на мандата на правителството размерът му е бил 350 млн. лв., а сега е намалял до 160 млн. лева.

Чобанов заяви, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Той припомни, че Агенция „Митници“ за второто полугодие на миналата година е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. „Това е показателно за дейността на митниците“, каза той.

В отговор на нападките на опозицията за увеличение на контрабандата Чобанов каза, че от началото на годината Митническата агенция съвместно с МВР са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, което е много повече от задържаното количество за минали години. Той допълни, че ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабанда.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: фалитПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е хубаво *** що не ги изритахме тия когато трябваше , добре ги бяхме почнали . СЕга какво очаквате
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чубака , а кой ще върне спрените пари от ЕС , темеруд какво ми говориш приказки от 1001 нощ
96
0
 
1
 
! Отговори
Съгласна преди 9 години
Да, така е, не ни чака фалит на държавата, защото държава вече няма!И няма нещо, което да не е фалирало! Колко още?Хората отдавна не живеем в държава, а в някакъв паралелен, абсурден свят и....явно така ни харесва....
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, бе. Ти затова си се засилил още заеми да вземаш, че да ни излезе още по-солено. То вече каквото и да направите, все е зле. Само ако си тръгнете, ще е по-малко зле. Ама пусти мерак за кражби, мира не ви дава. Хъс милионерски ви тресе и за народната разсипия не ви пука. Мислите се за вечни, защото МВР и съда ви пазят, но няма да е за дълго. Ако и в България, както в другите нормални държави имаше лустрация, сега нямаше да сме на тоя хал. Бедни, бедни Македонски...
94
5
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Тая сутрин най сетне финансовият министър се накани да изнесе няколко цифри за състоянието на бюджета. Не е достатъчно това да се прави веднъж в месеца. На всяка лъжа и манипулация на Бойко Борисов и гербаджиите трябва да се отговаря веднага. Иначе с лъжите си, повтаряни всеки ден те печелят повече от една истина, казана веднъж в месеца.
93
2
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Той и Стойнев бодро обясняваше, че ЕК няма да стартира наказатална процедура срещу България. Процедурата вече е факт а Стойнев още обяснява, че няма нищо притеснително. На всички им е ясно, че от тия *** за зеле не става освен на Гея, Бея и Шаро.
92
2
 
14
 
! Отговори
Главоч преди 9 години
Този ме притеснява само като го видя на снимка...
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не му се сардете братя..! Тоя *** не знае каде е ..
90
2
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Естествено, че не ни чака фалит - тя държавата вече е фалирала!
89
7
 
4
 
! Отговори
Това ще е ... преди 9 години
... най-доброто, което може да ни се случи - Да фалира Държавата и да се спре един път за винаги с агонията на последните 25 години! И да се изметат всички десни, които докараха хората до просешка тояга!
88
5
 
14
 
! Отговори
реалиста преди 9 години
Няма страшно, ако имаше някаква опасност Чобанов щеще да ни предупреди. Не е комунист и не лъже.
87
3
 
7
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Дано тези счупят нагомера и да дойде ден, в който всички българи ще станат и ще изринат комустическите ***, заедно с всички продажници.
86
2
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 9 години
Добре де, като ни спрат парите за регионално развитие (ако изобщо ги спрат де!) ще им внесем безработица в Германия, Англия и Франция, за да могат Алтернатива за Германия, Националсоциалистическата Партия на Германия, Мари Льо Пен и Найджъл Фараж да погребат окончателно ЕС.
85
2
 
6
 
! Отговори
До 93 преди 9 години
Нали сте горди с това, че сте десни! Нали все десни искате да ви управляват! Ми ето - това е резултатът на Десните!Висока конкуренция за работни места, пораждаща прекрасни условия за ниски заплати и висока печалба. Демек, Рай за инвеститорите! P.S. Що тогава се оплакваш от високата безработица като си десен?
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a taka li nEma da ima ***, chobanino?A pri 900 dushi kandidastvashti za edno rabotno mqsto razvet li ni chaka??? izobshto v taq darjava osven servitiorkite, prostitkite, taksidjiite i chistachkite dryg raboti li??
83
2
 
12
 
! Отговори
Гоше преди 9 години
Е тоя от къде го изровиха, бивш питомник на "4-то весело".....
82
6
 
8
 
! Отговори
Тиквун преди 9 години
Няма значение че ние с Пицаря взехме парите от резерва на НЗОК, няма значение че прибрахме и 70 милона за ремонт на мостове по магистралите - и не ги ремонтирахме, не глрдайте че не връщахме ДДС и да не ви пука че издухахме резерва и излишъка от Хамстера, важното сега е да се хванете на глупостите на РБ и ГЕРБ и да ни дадете да крадем! САМО ГЕРБ И РБ, КРАДАТ ПРАВИЛНО! НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА СЪСИПВАМЕ БИЗНЕСИ И ДА КРАДЕМ БИЗНЕСИ!
81
10
 
8
 
! Отговори
ганьо преди 9 години
ГЕРБ не стига че съсипаха икономиката но и продължават да вредят на държавата с подобни кьор фишеци, чуждите фирми преди да вложат парите си някъде също четат пресата!България практически няма външен дълг,страни като Англия,Испания итнт има по 300 милярда дългове и не тръбят че фалират а се развиват!
80
9
 
6
 
! Отговори
Българе преди 9 години
Ало, пожарникарю, я се гръмни, влез в сайта на ЕК и ми покажи къде и какво ни е спряно!Да ти кажа само, че ЕК побликува информация за всички спрени фондове!А ако нещо бъде спряно във връзка с одита 2009-2012, то трябва да звъннеш на Шланга от Банкя, да го питаш него!
79
5
 
15
 
! Отговори
Пожарогасител преди 9 години
Чобанов, кажи защо от ЕС официално спряха парите по ОП "Регионално развитие" ?