Стойнев: 20 пазара чакат за продукцията ни

"Непреките ефекти от руското ембарго ще са по-големи"
55
Стойнев: 20 пазара чакат за продукцията ни
Снимка: Булфото, архив

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки. Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия, заяви Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката, цитиран от пресцентъра на БСП.

Още по темата
Според него става въпрос за пазари като Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия.

„Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там. Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи“, посочи Стойнев.

По думите му в Министерството на икономиката и енергетиката има предварителен анализ на различни сценарии на санкции и в него е предвидена сегашната ситуация.

„Притеснен съм от липсата на бърза реакция за ефектите върху българските производители на селскостопански и хранителни продукти, които попадат в забранителния списък на руското правителство, в резултат на наложените от ЕС санкции на Русия. Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места“, коментира още той.

Според Стойнев обаче много по-рискови са непреките ефекти, защото стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители.

„След забраната да работят на руския пазар те ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари, включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги“, предупреди Драгомир Стойнев.

Той призова служебният министър на икономиката и ресорния вицепремиер да съберат българските производители и да обяснят какви са преките, но и косвените последствия и да предложат мерки за компенсация.

Поставянето на конкретни задачи на търговските ни представителства в чужбина за подкрепа на българския износ в засегнатите сектори е само една от тях, смята Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
9
 
! Отговори
А ? преди 9 години
Тоя не си ли подаде оставката, заедно с цялото некадърно правителство ?
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бе, много ще ми е гадно да пия френско вино за без пари, от което руснаците сами се лишават
36
1
 
8
 
! Отговори
euro преди 9 години
арабите ги забравете като потенциален клиент. за тях стоките трябва да са със само "халал" съдържание, а това тук няма как да се докаже. има си световен сертификат който удостоверява "халал" стоките със специален печат.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изброените държави, без Пакистан, Ирак и Монголия, произвеждат от пиле мляко, не са умрели за нашата стока, Саудитска Арабия само има огромно производство на всякакви стоки от хранителната промишленост, свят да ти се завие, нека да забравим нашето прословуто пренебрежение към определени нации, да гледаме как да си спасим икономиката като поне си купуваме собствените стоки, ама и това не можем.
34
2
 
9
 
! Отговори
fv преди 9 години
Тя *** Стойнев, цяла година се драпа по макарите в министерството без 1 идея дори в кухата кратуна, сега вече взе и компетентни съвета да дава?!?! *** комсомолски
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...става въпрос за пазари като Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия...За целта ще се основе международна КТБ - Кооперативна Талебанска Банка. Ще изнасяме калъчки, сатърчета, *** и *** - едно неоснователно забравено традициионна производство.
32
0
 
9
 
! Отговори
истеричен смях преди 9 години
Ха-ха!Та ние можем да залеем света с износ на ***.Цели 7 милиона екземпляра *** стоят в рафинерията за ***,наречена България и чакат да залеят световния цирков пазар.За сектора за дресура на животни сме приготвили двукраки от всички парламенти и правителства,а ние дребосъците сме специализирани в събиране на ***.Нали това правим вече 24 гАдини!
31
0
 
7
 
! Отговори
Очевидец преди 9 години
МИЕТ няма подготвени и с опит кадри за успешна работа в арабските страни. Пак ще пратят некадърни лентяи.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има скоро прожекция на стария филм "Дългото чакане".
29
1
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 9 години
Най-големия пазар на мин.Стойнев , беше с Уестингхаус от където гушна тлъста комисионна ...!....ДРУГ ПАЗАР НЕ Е РАЗВИВАЛ...ХА,ХА,ХААААААААААААА....
28
0
 
3
 
! Отговори
Ö преди 9 години
Bivshiyat (slava bogu) ministyr Stoynev se izkazva. Bravo, drugari, ama samo tolkova li mozhete?Obadete si na guruto si Putin i uredete neshto.Stoynev godina i kusur beshe ministyr. Togava kolko pazara razvi?
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е ! Даже в Аляска чакат да им продаваме сняг и лед :)) !
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с развиващият се иракски пазар много ме впечатли. И като почнаха *** да ни стават министри - вече 25 години.
25
2
 
15
 
! Отговори
ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ преди 9 години
.....И МЛЯКОТО И АЛКОХОЛА СА МЕНТЕТА , ТУКА!алкохола е със конц. спирт , а млякото е от сухо от внос!В България , няма крави!Отдавна са изядени, като евтино месо за "социални нужди"!!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
макето преди 9 години
абе интересна работа я произвеждам къде 7-800 кила ракийка и 5-6 тона винце ама пазар си не тражим хи хи хи не че нема де познайте що.....ами не ми стига да изкарам годинката
23
0
 
28
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Точно тия за Оман, Суадитска Арабия и Катар , сме ги слушали вече.... :DТе ни чакат от много време.... :D
22
6
 
5
 
! Отговори
Звезда преди 9 години
Все отказвах да повярвам, че в България живеят най-тъпите и хора на земята, но постоянно бивам опровергавана от нови и нови, очебийни аргументи!Справка - коментарите под статията Супер Луна на същия сайт Днес.бг. Как тук пишещите журналисти/редактори позволяват подобни *** да се изявяват на техния сайт и защо няма нещо като филтър за коментиращите?! Пълна морална деградация, дано по-скоро държавата се закрие! :(
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нормалните държави има икономическо разузнаване на пазарите!Тука има само *** с предложения...Първо направете ДЪРЖАВА после ЗАКОНИ и ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ сами ще се ОПРАВЯТ в гъстатамъгла...Всъщност какво произвеждаме дето да става за ПРОДАЖБА освен МЛЯКО и АЛКОХОЛИ !???
20
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
МЛЪКНИ БЕ ПЕЛТЕК .ТИ СИ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА !!!!!! ПРОДАЖНИК !!!!!! ХАРЧИ СИ КОМИСИОННАТА СЪС ЗДРАВЕ!!!!!!!!
19
0
 
17
 
! Отговори
Не Чакат ?? преди 9 години
Да , правилно !И другите Европейски страни ще се насочат към тези пазари!Спешните неща се уреждат по ТЕЛЕФОНА ??Меркел го е уредила износа , както Путин вноса си !България тепърва ще изпраща търговски представителства !Само е идея още - браво !