"Атака" отбеляза 71 г. от американските бомбардировки над София

Поискано е извинение от САЩ за убитите цивилни и обезщетение за щети
10 яну 2015 15:32, Елка Василева
201
"Атака" отбеляза 71 г. от американските бомбардировки над София
Снимка: БТА

Партия "Атака" излезе на протест пред вратите на американското посолство по повод 71 години от бомбардировките над София. Това съобщиха от пресцентъра на политическата формация.

 "Това е традиционен митинг на "Атака" по случай годишнината от варварските бомбардировки над столицата. На 10 януари 1944 г. се изсипват хиляди бомби над цивилното население от страна главно на американски пилоти, които не се спират пред това да убиват цивилни, да взривяват деца. Потомците на тези варвари сега са в този бункер, наречен американско посолство", е заявил лидерът на партията Волен Сидеров на протеста.

 "Атака" е поискала извинение от САЩ за убитите цивилни хора и обезщетение за щети. Сидеров е припомнил, че при бомбардировките над 12 000 сгради в София са разрушени, 2500 души са убити, над 5000 са ранени тежко, някои от тях са останали инвалиди за цял живот.

 "Америка е агресивна държава и го показва през всичките тези десетилетия след Втората световна война. Тя има над 70 военни намеси в различни части на света. САЩ в момента също се опитва да разпалят световна война с безумната политика, която водят", е казал Сидеров.

Той е посочил, че България в лицето на своето правителство не прави необходимото да бъдем независима държава и да водим политика, с която да се разграничим от действията на тези "световни гангстери".

Сидеров е коментирал и случилото се в Париж. Според него българските медии по повърхностен начин показват и тълкуват информацията оттам, без да правят задълбочен анализ. Той е заявил, че България е застрашена от подобни удари заради "глупавата политика на поредицата от български правителства и особено на външни министри".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: атакаСАЩбомбардировки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Да не забравяме, че България е била обявила война на Великобритания и САЩ. От това по-голяма глупост на нашите управляващи по време на Втората световна война е трудно да се измисли. Имало е за какво да разстрелят някои политици след 1944, а наследниците им и досега реват, че били невинни.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Добруджа през 1 св. зад двете турски дивизии е имало български картечници, за да не се разбягат. Освен това топографските им карти били за Анадола. На въпроса на наш офицер как се оправят с тях, отговорът е ,,Стават бе, комшу! Рахат бъди!''.
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
леле, какви ли глупости ще измислят русо- и българофобите - бомбардирали сме Лондон, подпомагали сме немските войски в Русия - ц,ц,ц. И да - СССР спират бомбардировките - след обаждане на Сталин американците и англичаните ги спират. И паметниците на великата червена армия дала 20 млн. жертви за победата над нацизма и освобождението на Европа са си напълно заслужени. Излишно е да сравняваме България преди 90 г.
82
8
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 115: Зле познаваш историята. По време на войната германците са печатали фалшиви български пари и са ограбили от България всичко, което са могли да вземат, въпреки че сме им били съюзници.
81
2
 
7
 
! Отговори
Месершмит преди 9 години
26 август 1944 г. ,,Мустанга'' бе на прицела ми. Този *** дори не се опита да се измъкне, а не ми се стреляше, краят на войната за нас бе ясен. В този момент чух в слушалките ,,Парашут над Враца!''. Помислих, че може да е наш и как те стреляха по скочили с парашут наши. ..И натиснах спусъците.''. Стоян Стоянов - ,,Ние бранихме тебе, София''.
80
2
 
8
 
! Отговори
до 108 преди 9 години
на 1 септември 1916 г., Царство България обявява война на Румъния.Българските и турските войски разгромяват подкрепяната от руски и сръбски сили румънска армия в Добруджа. Впоследствие български и турски части преминават Дунав и съвместно с войските на останалите съюзници превземат румънската столица Букурещ. Турците тогава защитават българска Добруджа
79
5
 
13
 
! Отговори
мръсно племе преди 9 години
България обявява война на сащ в качеството си на съюзник на Германия.Но сащ си пазеха сили и ресурси през цялата война,докато други измираха и се намесиха, когато войната беше спечелена от Русия,за да не изпуснат келепира. Без нужда бяха хвърляни бомби за забавление.За атомните бомби над Япония да не говорим.
78
12
 
8
 
! Отговори
Чакам преди 9 години
А Русия кога ще се извини за Варна и Балчик.Руски кораби и самолети бомбардират ВарнаУжасените варненци се разбягват по улиците и търсят спасение в мазетата на сградите. Сред трясъка на експлозиите се разнасят писъци на отчаяние и безсилие. Къщи се рушат пред очите на обезумелите и втрещени обитатели. Чуват се викове и стенания на ранените, на които никой не е в състояние да помогне.НА 14 октомври 1915 г. (по стар стил) православните християни празнуват Петковден. Рано сутринта камбанен звън се разнася над Варна и заглъхва в мътните морски вълни. Подранили богомолци бързат да отидат на църква
77
5
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
Аб за каква съветска армия говорите, като тук говорим за паметника на американските летци. Айде моля без тия евтини номера за отклоняване на вниманието. Този паметник трябва да изчезне и това е положението! Тук не става въпрос за Атака, нито за коя да е партия, за мен Волен е психопат, не мога да го понасям. Но този паментик е обида за нашата нация и държава! И за всички жертви на бомбардировките и всички осакатени от тях и изобщо за целия народ! Следващата стъпка е паметник на падналите турци!
76
0
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Съвпадение или манипулираш? Поручиците Димитър Попов и Христо Арнаудов, а и други от 2/6 орляк загиват на 16 април 1944 г., изненадани от американски Мустанги, които вземат за Месершмити. Другите думи от текста ти ги казваше българският орел Петър Манолев.
75
11
 
6
 
! Отговори
Волен-соросоид преди 9 години
ДА ОСВОБОДИМ АЛЬОША ОТ НАРЯДСъветската армия е страж на мира-тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на легендарната Червена армия Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила.Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство,хората не са узнавали.
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България обяви война на САЩ, не обратното. Подпомаганите от България самолети бомбардираха Лондон, нали ? След като сме ербап да обявиме война на САЩ, ще си носиме последствията.А Сидеров да помисли: Не бяха ли подпомогнати от България войските на Хитлер, избили милиони в СССР ?
73
0
 
2
 
! Отговори
бу преди 9 години
А Марси къде е- в бомбоубежището или на Марс?
72
1
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 9 години
Надгробни паметници - да! Може! Но хвалебствени....!!!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василис, кажи какво означава ,,Вулгарос ми мини!''? И колко българи от администрацията избихте през септември 1941 г. Съседа е бил запас в Беломорието. Никакви убийства, само гладни гъркинчета за които са се грижили. Капитан Дядов от сливенския артилерийски полк всички ученички го познавали.
70
2
 
11
 
! Отговори
@93 преди 9 години
Германия собственоръчно изби милиони хора по време на тази война, не на американците, на марсианците трябва да има паметници. Ние, обаче, не сме били агресор в тази война, изпълнявали сме наложените ни задължения, но само толкова. И въпреки това трябва да гледаме тази обида за държавата ни в столицата ни!!! И освен това съм чела за поведението на американците в Рим например - нищо общо с бруталното унищожение в София. Не ви ли е срам от тези 2500 жертви, наши сънародници???
69
9
 
2
 
! Отговори
тъпа работа преди 9 години
Сидеров доказа че за нищо не става и сега се чуди само с какво да се хване че нещо малко остана в сянка и никой не говори за него напоследък.
68
2
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 9 години
Например Германия.... И там има паметници на загинали летци и други военни на съюзниците.
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой обяви войната: САЩ на БЪЛГАРИЯ или България на САЩ? И кой даде първия изстрел САЩ или България?
66
3
 
13
 
! Отговори
me преди 9 години
Каква е тази държава, която вдига паметник на летците, които са сринали столицата й? Това е някакъв пълен абсурд!!! Този паметник (на американските летци) трябва да изчезне, а американците да платят обезщетения на наследниците на пострадалите. Всичко останало са пълни глупости.