Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"

В София ще разговаря за енергийната зависимост и борбата с корупцията
Обновена: 15 яну 2015 09:58 | 15 яну 2015 07:00, Елка Василева
442
Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Още по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква трагедия е това за нас!!!но нали никазвха, че сме велик народ....
22
9
 
26
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
От вчерашната и днешната статии от Кери правя три извода; 1) Кери не е чел ,,Капиталът,, на Техния Маркс, а без него за къде? 2) Кери казва,че за,,благото на човечеството ,,САЩ са ,,инвестирали най-много кръв,,(не говежда, а човешка) в над 70 войни от 1945 година до днес,значи САЩ са империята на злото, а не Русия, както ни излъга Рейгън и някои повтарят до днес тази лъжа. 3)Кери Препиши си всички коментари от НЕТА в България за теб и ги отнеси в САЩ,за да видят нашето отношение към САЩ и ЗАП
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва за други работи той. Да даде наставления на колонията.
20
7
 
25
 
! Отговори
Шебек преди 9 години
Боко пак ще люби ръка и дупе )
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е така, като почнат да идват световните господинчовци да дават помощ и напътствия на блатското прасе-БГ работата отива на свинско погребение !
18
3
 
37
 
! Отговори
666 преди 9 години
8-миили си ***, или малообразован. Имаш ли понятие как се добива шистов газ. За Добруджа това може да стане като се вкарат разтвори във въглищните пластове в дълбочина, ще се получи газ, но отровите ще плъзнат нагоре и надолу по разломите, които в района в дълбочина са много и в резултат - отравяне на водоносните пластове и почвата и Добруджа от житница ще се превърне в пустиня. Такава са всички райони в САЩ, където има фракинг. Няма страна, на която САЩ да са помогнали. ИНТЕРЕСИ ИМА
17
2
 
29
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
Заглавието звучи като: "Големият бял баща, ще посети бедните балкански аборигени". И да не забравите, не се показвайте по прозорци и балкони, защото мистъра го е страх от народната любов.
16
1
 
9
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
и аз ви подкрепям да знайтеАз сега няма да дойда на място да ви подкрепя, но затова Кери ще ви подкрепи и за мен включително.Недейте да ми благодарите, правя от сърце щом имате нужда
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Връщай се,от вас подкрепа НЕ НИ Е НУЖНа
14
3
 
0
 
! Отговори
! преди 9 години
ЙЕГ
13
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪН от нашата РОДИНА.....
12
3
 
30
 
! Отговори
Чисто преди 9 години
Да, нас всеки иска да ни подкрепя и оправя, за това сме на това дередже, щото не те ни подкрепят, а ние им го крепим през повечето време
11
8
 
11
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Е, да! Газ от Гърция (руски). Козлодуй руснаци изграждаме забранени, но американците могат. Помощ ще, но значителен процент от заеми (както Украйна). Rockets ще поставят American. Руските ракети ще бъдат насочени към българската територия. Колкото повече ракети в Европа US - колкото по-малко руски ракети, насочени към Америка. добри планове. И да плащат по кредитите ще бъде България.
10
4
 
24
 
! Отговори
Просто преди 9 години
"подкрепя разнообразяването на доставките"- ще ни натриса ядреното гориво за АЕЦ да е от САЩ, както са го натресоха на бедната Украйна... Честито!
9
4
 
33
 
! Отговори
обама преди 9 години
добри хора сме това американските политици. От края на ВСВ непрекъснато помагаме на много страни в света. Досега сме помогнали на Виетнам, Корея, Ирак, Афганистан, Либия и редица други държави, които сега процъфтяват. Сега ще помогнем и на братята българи. Ще им преборим корупцията, ще ги снабдим с газ, няма да разполагаме ракети на тяхна територия. Страната им ще стане водеща в Европа и света.
8
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да започнем да добиваме шистов газ, за да бъдем независими и богати.
7
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо им е такъв ТРЪН , че Руски газ директно ще идва в България !А Руски газ от Гърция - може !Защото ракетите срещу Русия ще бъдат насочени от Българското черноморие !За това се точат тук един след друг !
6
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само като прочета заглавието и ми се повръща, че каква подкрепа ни трябва на нас от сащ . и кога са ни подкрепили или помогнали за нещо . честно да ви кажа тия където утидат да подкрепят някого малко след това започват вътрешни комфликти
5
9
 
45
 
! Отговори
болгар преди 9 години
Дошъл да издърпа ушите на Бойко и Плевньо и да им каже че трябва да разположем американски бази у нас насочени срещу Русия ! а ДА ВИ Е ЧЕСТИТО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА МУТРА2
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добре направо си зазидайте прозорците...Като си тръгне с *** ще си направите нов!