Соцпрочит: Лагерите са дело на фашизма, а ги закривало БКП

В БСП възмутени от пиеса, в която дете опира пистолет в главата на друго
Обновена: 10 юни 2015 14:11 | 10 юни 2015 11:10,
65
Соцпрочит: Лагерите са дело на фашизма, а ги закривало БКП
Снимка: Impact Press Group

БСП обсипа с критики организаторите на поклонението пред жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер в Белене в края на май.

Тогава част от програмата включваше и детска пиеска, пресъздаваща събития по време на комунизма. По време на нея дете, облечено във военна униформа, опря пистолет в слепоочието на друго, облечено като концлагерист. 

На събитието присъства и председателят на парламента Цецка Цачева, която беше уловена да ръкопляска на пиесата.

"Пиесата "Мостът между поколенията" може да бъде категоризирана по много начини, но не и като възстановяване на историческа памет", обявиха социалистите в декларация от парламентарната трибуна. Те обясниха и че подобни сцени са неудачни във време, в което насилието в училище се шири все повече. 

Васил Антонов от БСП беше категоричен, че концентрационните лагери са създадени по време на фашизма, а Политбюро е закривало такива след новини за издевателства в тях. 

Социалистите се обърнаха към всички партии с призив да се разграничат от  използването на деца за политическо противопоставяне. "Нека не са палачи и жертви", настоя Антонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
desislava преди 8 години
ako 90odina sas zakon beshe zakrita taia prestapna partia ot cnerveni milioneri BSP,to niamashe da ima spor,no nali vsichki sa preboiadisani komyniagi nachelo s Ivan Kostov,to......vse sme si ypravliavani ot naxalnitzi!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 90те години когато се питахме каква е разликата му социализма и комунизма -отговорът беше,че на едното му казваме капиталистически свят ,а на другото социалистически лагер.
53
2
 
5
 
! Отговори
Най-после се сетиха преди 8 години
комунистите да протестират срещу използването на деца при представяне на сцени с политическо противопоставяне.Живи, здрави и помнещи сме поне две поколения българи, които ежегодно, при училищен празник, сме участвали в детски пиески, посветени на някакви исторически борби, но в такава светлина, в каквато ги виждаше БКП.А относно лагерите, да имат поне малко срам и да млъкват!Още преди повече от 20 г., в парламентарната зала им бе казано: "Виновният мълчи с наведена глава!" Е, не млъкнаха!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Архипелаг Гулаг
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Деца партизани бяха патрони на всички ученичетки митинги-заряВ граничните райони децата бяха длъжни да съобщават за бегълци от "хубавата народна "властИстински деца-убийци а не артисти
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато стана дума да се отворят досиетата, за да се разбере какво е вършено, веднага рипнаха и обявиха, че не можело, понеже написаното там било "КВАЛИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ"
49
3
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Лагер Белене: разположен на маларийния дунавски остров Персин, над 1100 лагерници, функционира с прекъсвания от 1949 до 1989 г.Лагер "Гонда вода": разположен в курортна зона "Гонда вода" в Родопите, около 115 лагерници, функционира с прекъсвания от 1941 до 1943 г.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цецке ***,А митко палаузов - дето- партизанин по кого стреляше ***?Митко Палаузов влизаше в учебната програма заедно с друго дете Павлик Морозов. То пък беше за пример защото застреляло баща си ,понеже е "кулак- народен враг"Нагли комунистиЗащо не се извините за Катин
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само в лагера "Слънчев бряг" край Ловеч всекидневните убийства били толкова много, че накрая дошла заповед "отгоре" труповете да се изнасят само нощем, понеже правело "лошо впечатление"
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато става въпрос за лагери най-нагло излиза наяве безкрайната арогантност на БСП. Кого заблуждават? Може би по младото поколение. След всичко, което се изписа за лагерите, за народния съд, след спомените, които написаха останалите живи концлагеристи... Ако нищо не могат да кажат поне да помълчат в памет на жертвите на партията им. Дебелите им генерали от ДС,написаха също спомени, пълни с лъжи. Само лустрация може да сложи точка на миналото и да ни даде шанс за по-добро бъдеще.
45
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ама разбира се, аз винаги съм "смятал" че Тодор Живков, Вълко Червенков и прочее са били "фашисти" които БКП "свали от власт" :))))
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Архипелаг ГурагЧетете я свободносвободноИстината излиза рано или късно
43
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей по-нагло животно от комуниста няма. Каквото и да правите хората никога няма да забравят за жестокостите които сте извършвали.
42
0
 
10
 
! Отговори
Ту'лата преди 8 години
Всичко се фалшифицира в тази държава. Всеки лъже, маже и плюе, за да не се узнае истината, за каквото и да било.
41
7
 
7
 
! Отговори
Ники13 преди 8 години
специално Белене е създаден 1941 . Затова е крайно време да престанем с това противопоставяне и да гледаме заедно напред.
40
6
 
7
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Трябва да се познава историята, не само да се плюе. Преди 9.9.1944 г. е имало няколко концентрационни лагера за противниците на властта, напр. Гонда Вода. Защо си мислите, че последователите на хитлеристката политика няма да са последователни и в това. В Германия и била пълно с концлагери не само за военнопленници и евреи, а за политическите противници - немци. Тук освен рязането на партизански глави, са процъфтявали и концлагерите.
39
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За една отрязана партизанска глава фашистката власт до 09.09.1944 е плащала по 50 000 лева.....................а когато вие комунистите убихте и ограбихте дядо ми, защото бил капиталист ... тогава колко плати държавата ?Както казах вчера - вас комунистите бих ви разстрелвал един по един със зенитно оръдие по примера на Ким
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП СЕ ВЪЗМУЩАВА ЧЕ ДЕЦАТА ИГРАЯТ ТЕАТЪР СЛАГАЛО ПИСТОЛЕТ НА ГЛАВАТА НА ДРУГО ДЕТЕ Е МИ ТОВА МУ Е РОЛЯТА ТОВА Е ИСТОРИЯТА ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЦИ ДОБРЕ ЧЕ ДЕТЕТО НЕ Е КОМУНИСТ ЧЕ ТУКО ЩЕХТЕ ДА ВИДИТЕ И ПРОДЪЛЖЕНИЕТО КАК ХВЪРЧИ МОЗЪК .АКО ИГРАЕШЕ АСПАРУХ ВМЕСТО С МЕЧ С РОЗОВА КИТКА ЛИ ДА ИГРАЕ.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бах ***! Откак активните борци станаха антифашисти всичко е възможно!
36
11
 
5
 
! Отговори
цено разпис преди 8 години
За една отрязана партизанска глава фашистката власт до 09.09.1944 е плащала по 50 000 лева. Още през 1942 година българското правителство обявило награда за главата на партизанин, възлизаща на 50 000 лева, за обикновен партизанин. Ако главите принадлежали на партизански командир, политкомисар от бригада, голям партизански отряд сумата за такава глава можела да достигне и 100 000 лева.