България пак се връща на варианта с МиГ-29

Проектът за покупка на нови изтребители се отлага за неопределено време
123
България пак се връща на варианта с МиГ-29
Снимка: Булфото, архив

Само седмица живя мечтата на бойната авиация за нови изтребители. Правителството възнамерява да отхвърли предложението на министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов за започване на проекта, пише в. "Сега" като се позовава на източници от МО.

То бе внесено миналия вторник, а Министерството на отбраната побърза да се похвали, че процедурата започна. Още на следващия ден точката бе отложена за тази сряда, но по неофициална информация кабинетът въобще няма да се занимава с проекторешението.

Източниците на "Сега" обясниха, че премиерът Бойко Борисов се ядосал най-много на втората точка в предложението на Ненчев - да поискаме съвместна охрана на небето ни с друга страна - членка на НАТО. Въпросът за съвместната охрана е особено чувствителен и за ръководството на бойната авиация, която е била в пълно неведение за идеите на Ненчев. Затова премиерът е поискал да се реши въпросът с охраната на небето в рамките на възстановяване на летателната годност на МиГ-29. "С този ръст на икономиката след 15 г. ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви Бойко Борисов в петък.

Засега Полша се оказва най-вероятното спасение за българските ВВС. Според източници от МО в края на миналата седмица в България е била на посещение делегация от Варшава, с която е обсъден ремонтът на изтребителите. Поляците са обещали да помогнат за удължаване на летателната годност на машините поне още 15 г. Именно затова от ВВС са били изненадани от решението на Ненчев да приземи българските изтребители и да се иска помощ от друга държава.

Председателят на комисията по отбрана ген. Михо Михов коментира, че охраната на въздушното ни пространство може да се гарантира и с българска техника и екипажи за следващите 15 г., ако навреме се осигури качествена сервизна поддръжка на наличната ни бойна техника. "След това можем да следваме плановете за закупуване на нова ескадрила, които според правителството могат да се реализират след период от време", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който вярва на в-к "Сега" е наивник. Не четете този ***!
55
5
 
7
 
! Отговори
кой? преди 8 години
Един час летене на Eurofighter струва 73 992 евро. Един час летене на Tornado струва 43 000 евро. Кой ще ги плаща?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Shto ne pusnat stotina inteligentnite kradci iz Evropa, te shte ni donesat samoleti "vtora ruka" na niski ceni.
53
0
 
7
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
Най добре да се купят СОВАЛКИ...... или ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ....
52
1
 
6
 
! Отговори
УЙ преди 8 години
"*** ми , дойди ми".... да кипи безсмислен труд. "Титаните" на политиката ни докараха за 25 години до тук. И всички са "невинни" и са "големи" държавници. Трябва - РАЙТ - изтребва ги до крак. Може и ДДТ.
51
3
 
4
 
! Отговори
Jas 39 преди 8 години
Абе...Тиквунгер мръсен! Ако не беше твоя любим ШИШКО, сега нямаше да го има проблема с тия 3,6 млрд. И нови изтребители щеше да има.
50
0
 
7
 
! Отговори
втора употреба преди 8 години
Най-добре е да се купуват самолети и танкове втора употреба от евау от интернет, чрез наддаване. Така ще се спестят пари!
49
2
 
9
 
! Отговори
ЛИЗАШки преди 8 години
До ПИША ЗА 20ЛВ.......Парите вече отиват към ЕВРАЗИЯ..... Русия участва в създаването на 2 големи банки , конкуренти на МВФ.. банка БРИКС и банка АIIB където РУСИЯ е 3-ти по големина акционер след Китай и Индия.
48
3
 
5
 
! Отговори
412 милиона преди 8 години
Ф-22 "Раптор" е най-проблемният самолет на ВВС на Сащ. Технически е остарял. Струва 412 милиона долара, парчето. Над Сирия го използват за първи път, 17 години след започване на производството му.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще купят новите изтребители с постъпленията от приватизацията на държавните болници. След това ни очаква приватизация и на училищата.Държавните болници излизат от забранителния списък за приватизация. Проектът, който бе одобрен от кабинета, предвижда да се даде зелена светлина за продажба на "Пирогов", Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница "Света Екатерина", всички университетски и многопрофилни болници, специализирани детски лечебници, онкоболници, за белодробни заболявания.
46
1
 
16
 
! Отговори
без компромис преди 8 години
Ненчев не се интересува от самолетите. Ненчев го интересува само комисионната, която той може да получи. Под масата.
45
0
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Аз както го разбирам- Ненчев е бързал да гепи комисионната.При положение че има работещ вариант с поляците(е тях пък никой не може да ги обвини в русофилство), той сгъстява краските с чужда държава да охранява коридорите.Преди това пък рушвет му искали:-)Но боса го плеснал през лакомата муцунка....Най-коалиционно:-)Бързай бавно,Ненчев:-)))
44
1
 
10
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
До РУСОФИЛ-ПИЯНКА ..... Този министър прилича на ПИЯНКА, все говори глупости....НИ ЧУЛ НИ ВИДЯЛ....няма ли кой да му каже да не ръси ....ТЪПОТИИИ
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ето малки букви : Ако ще пишеш напиши нещо умно не зависимо с какви букви . Буквите нямат вина че пишеш само простотии !
42
0
 
9
 
! Отговори
Ivo преди 8 години
Всеки ден само празни приказки
41
4
 
8
 
! Отговори
цуци преди 8 години
ББ е проблем за националната сигурност. глупавата Швейцария споделя въздушната си отбрана със съседите си щото през уикендс швейцарските асове са на купон. ББ се бил ядосал? този *** не би трябвало да е публична личност, камо ли да решава въпроси от национален характер..
40
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Hitar PetarИ миг35 е същото летящо го*о като миг29
39
2
 
8
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
Да, идеално, купете МИГ29 от последно поколение (Миг35) !
38
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижда се ущърбът на икономкиката нанесен от бобовдолският крадец Орешарски. Ако не беше оставил КТБ да фалира тези 3,5 млрд щяха да са в бюджета на страната.
37
13
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Да живей скапаната губерния бг. и руските и поробители!