България пак се връща на варианта с МиГ-29

Проектът за покупка на нови изтребители се отлага за неопределено време
123
България пак се връща на варианта с МиГ-29
Снимка: Булфото, архив

Само седмица живя мечтата на бойната авиация за нови изтребители. Правителството възнамерява да отхвърли предложението на министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов за започване на проекта, пише в. "Сега" като се позовава на източници от МО.

То бе внесено миналия вторник, а Министерството на отбраната побърза да се похвали, че процедурата започна. Още на следващия ден точката бе отложена за тази сряда, но по неофициална информация кабинетът въобще няма да се занимава с проекторешението.

Източниците на "Сега" обясниха, че премиерът Бойко Борисов се ядосал най-много на втората точка в предложението на Ненчев - да поискаме съвместна охрана на небето ни с друга страна - членка на НАТО. Въпросът за съвместната охрана е особено чувствителен и за ръководството на бойната авиация, която е била в пълно неведение за идеите на Ненчев. Затова премиерът е поискал да се реши въпросът с охраната на небето в рамките на възстановяване на летателната годност на МиГ-29. "С този ръст на икономиката след 15 г. ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви Бойко Борисов в петък.

Засега Полша се оказва най-вероятното спасение за българските ВВС. Според източници от МО в края на миналата седмица в България е била на посещение делегация от Варшава, с която е обсъден ремонтът на изтребителите. Поляците са обещали да помогнат за удължаване на летателната годност на машините поне още 15 г. Именно затова от ВВС са били изненадани от решението на Ненчев да приземи българските изтребители и да се иска помощ от друга държава.

Председателят на комисията по отбрана ген. Михо Михов коментира, че охраната на въздушното ни пространство може да се гарантира и с българска техника и екипажи за следващите 15 г., ако навреме се осигури качествена сервизна поддръжка на наличната ни бойна техника. "След това можем да следваме плановете за закупуване на нова ескадрила, които според правителството могат да се реализират след период от време", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ако разбира нещо от охрана на въздушно пространство то аз съм професор по квантова физика.
15
0
 
13
 
! Отговори
Дупелюбец Храбър преди 8 години
Нямам думи, с които да опиша управленската "мощ", последователност и далновидност на нашето любимо правителство! Да живеЙ, живеЙ, УРА! Под мъдрото му ръководство, ще достигнем нечувани дълбини, недостигнати и в Африка!
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците са сериозни хора и ще ги осъвременят само за да покажат кукиш на Путин и сие. А за нови самолети най добре е да се направи отделен фонд " Авиация " и всяка година да се заделят едни 150млн.и след 10-12години ще можем да си купим Юрофайтър, или нещо друго.
13
0
 
11
 
! Отговори
МАЗОХИСТИ СМЕ СИ ! преди 8 години
ПАРАД НА ПАРОДИЯТА ,ВЕЧЕ НИЩО НЕ МЕ УЧУДВА !!!!!
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аржентина е обявила независимост на Фолклендските острови, като национализира всички американски и английски нефтопроучвателни компании. Британската лира леееко се понижи, а нашите демократични медии нищо не пишат.Путин е виновен.
11
0
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
За Ненчев, не че нещо разбира, но все пак като министър на отбраната е ясно защо има отношение към закупуването на самолетите. Ама Митов като министър на външните работи какво се бърка там? За комисионна ли се е подредил?
10
1
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Да се смееш ли,да плачеш ли....Жалка работа!А пък за полския ремонт на МИГ-овете-ако е като двигателите за тойота дето ги правят,май ще си останем и без тях...
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждате ли лихварският сценарии? 3,6 милиарда са били платени по КТБ от заема-фантом. Тези пари са попълнили дупката от кражбите на стотина човека, които са в основата на тегления заем. Плаща го българския народ, а държавата потъва. Така е потънала и Гърция - МВФ налива, нейните хора крадат парите й, тоест си ги връщат обратно. Народа става роб. Е, баста.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха1Руското лоби в парламента се намеси и попари надеждите на краварите.И Меркел иска въздушното пространство над Гърция, ама няма да я огрее.А Ненчев тръгнал да го подарява тихо-мълком! Я, виж ти!
7
2
 
8
 
! Отговори
МАЗОХИСТИ преди 8 години
Крадоха,крадоха крадат и ще продължават да крадат,всякакви абревиатури БСП,СДС,НДСВ,АТАКА,ГЕРБ,ДПС и още изчадия на политическия ни живот! Срам ,срам и то срам за нас ,че едни *** ни крадат и то без никакъв финес,за да се оправдаем ,че не схващаме какво става...но си търпим положението,гледаме си обувките и не нищо не правим някое друго митингче,което е опорочено в повечето случай!ХМ..ЕДНИ ПЛЪХОВЕ СИ ПРАВЯТ,КАКВОТО ИСКАТ,А ЕДНИ МИШКИ СИ ЦЪРКАТ ЛИ ЦЪРКАТ !! СРАМ ЕГАТИ МАЗОХИСТИТЕ СМЕ СИ!!!
6
1
 
5
 
! Отговори
ееееее преди 8 години
Старата любов ръжда не фаща
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато спрат кметовете по градове, села и паланки да купуват дип. коли по 150 хил. лева с бюджетни средства - ще се намерят пари и за модернизация на армията.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път от повече от 10 години управление,Тиквата разбра, че става мнооого горещо и на народаму е писнало от ограбване, така че ескадрилата трета ръка Ф16от Портукалия за милиарди долари щеше да бъде края на мафиотскатаорганизация ГЕРБ. Както се вика в романите и филмите - градация и катарзис.Браво Тикво, това е едно добро начало.
3
7
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ненчефф се оказа топ-предател на българската ни авиация и...въздушната ни независимост.Абе този кой го натресе за военен министър,сигурно...реформаторите.Добре,че Боко е още с акъла си и е взел правилното решение за възстановяването на МИГ-овете.Поляците имат необходимите резервни части,а нашите летци са обучени да летят на този все още мощен изтребител-прехващач.
2
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярвайте на сайдера - 1000лв пенция и 2000лв заплата!
1
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ви вярва вече, изгонете 2-та танка да се махат който иска да се обучава самолета и в сащ там да се обучава айде баста.