Москов доволен от учението: Реагирахме адекватно!

Поръчките за гориво за Спешна помощ ще бъдат централизирани
26
Москов доволен от учението: Реагирахме адекватно!
Снимка: Булфото

Здравният министър Петър Москов похвали медиците от Спешната помощ в София за проведеното снощи държавно учение във връзка с потенциален терористичен акт.

Според него екипите са реагирали изключително адекватно и то на фона на реална ситуация в съседство - учениците в Правец с хранително натравяне. Натам са били изпратени 7 екипа, горе-долу толкова са били ангажирани с учението. "От това не пострада ежедневната спешност, която софиянци имат", коментира министърът.

Още по темата

Поръчките за гориво на центровете за спешна помощ ще бъдат централизирани и с това ще се занимава Министерството на финансите, обяви още Москов. Разпоредена проверка след излъчен телевизионен репортаж за зареждането на линейките е установила, че практиките не са добри, но не водят до риск за пациентите или вреди за бюджета.

Москов обаче подчерта, че в обществото не трябва да остава съмнение за ефективността на харчене на публичните пари и именно затова е разпоредил прекратяване на договорите за гориво на ЦСМП – София. На следващото заседание на Министерския съвет ще бъде прието допълнение към постановление, което дава на Министерството на финансите възможността да договаря централизирано консумативи, включително горива.

До десет дни директорът на Спешната помощ в София трябва да създаде организация, за да може линейките да зареждат с гориво в местата, където са базирани. Д-р Георги Гелев е наказан с последно предупреждение не заради злоупотреба, защото такава няма, а заради недостатъчно упражнен контрол, стана ясно от думите на Москов.

Министърът коментира, че ефектът от сливането на двата центъра – София град и София област е 360 хил. лв., които се спестяват на година. По думите му те са вложени в два нови екипа, като единият, който ще е в Божурище, ще започне работа от следваща седмица.

Москов съобщи още, че правителството е приело днес Националната здравна карта. Министърът коментира, че документът е път системата да се превърне във функция на нуждите на пациентите и да престане да бъде част от бизнес модели.

Според документа за гарантиране на достъпа на хората до медицински услуги в първичната медицинска помощ са необходими най-малко 4886 общопрактикуващи лекари, което надвишава настоящия им брой. При анализа и планирането е използван евростандартът – 1 личен лекар на 1500 души население, което определя недостиг от над 470 лични лекари.

Определеният общ брой на легла за активно лечение при осигуреност от 4,9 на 1000 души е 35 855, а към момента те са 38 284. Не достигат педиатрични легла, а терапевтични и хирургични легла са в излишък, показват данните.

Според картата на спешната медицинска помощ е необходимо създаване на 17 "изнесени екипи" в районите със затруднен достъп на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като лекарите(които много държат на съсловието си) ще протестират срещу недомислиците на "великия реформатор" Москов, какво трябва да си мисли обикновеният човек, който не може да се добере до лекар?
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички да се вдигнем едновременно, а не поетапно. Шизофренията на Москов е плашеща, но ще рефлектира върху пациенти и лекари. Б.Б. не иска да го махне, вероятно има уважителна причина - приличат си по краденето на пари!
14
0
 
9
 
! Отговори
Джакпот преди 8 години
Петър Москов предаде идеята ДСБ за 8 милиона.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя се е родил доволен. Погледът му го издава. А пък като се нашмърка с бело, става от доволен по-доволен.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов е слуга на Дявола и на Мутрата едновременно.Задачата му е да продължи геноцидът над българите.Е не съвсем срещу нещо де - ще гушне тлъста комисионна от фармацевтичната мафия, чиито интереси прокарва.
11
0
 
8
 
! Отговори
8 преди 8 години
"НЕ ЗАРАДИ ЗЛОУПОТРЕБА,А ЗАРАДИ НЕДОСТАТЪЧНО УПРАЖНЕН КОНТРОЛ"А ТОЯ НЕДОСТАТЪЧЕН КОНТРОЛ ДАЛИ ,ВСЕ ПАК,НЕ Е ЗЛОУПОТРЕБА!?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека с най-много прякори в министерствата
9
1
 
11
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 8 години
Неадекватния Москов доволен от учението: Реагирахме адекватно!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди "реформата на Илко Семерджиев" на такова учение излизаха 160 линейки.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно! Значи е било пълен провал!
6
1
 
13
 
! Отговори
дрогиран преди 8 години
По погледа му личи че е доволен, а това че по същото време се стреля с явтомат в софия някакси се подминава.
5
1
 
15
 
! Отговори
анти преди 8 години
ужас - прилича на психар
4
2
 
15
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Мале мила, този така ли си гледа или иска да сплаши джихадистите? Хора, стига шеги бе. Дайте една нормална снимка на човека.
3
4
 
18
 
! Отговори
Кока, ама не Кола. преди 8 години
Този пак е шмъркал без мярка. Да прочете преживяванията на "арестувания" човечец и да се гръмне после. Пълен провал е това правителство. От Тиквата да последния зам. министър.
2
3
 
20
 
! Отговори
! преди 8 години
Ако наистина са реагирали адекватно, значи Москов не е имал нищо общо.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ тренират как да останат на власт с МВР терор, въпреки че безработицата е по-висока от 1996 г. и заплати и пенсии са по-ниски от кризата на Виденов през 1996 г.