Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия

Вицепремиерът не коментира изказването на Митов за санкциите
107
Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия
Снимка: Архив, Булфото

Чисто икономически и принципно политически е редно да работим за по-добри отношения с Русия, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата

Той обаче не се нае да коментира изказването на външния министър Даниел Митов пред Ройтес, който твърди, че България няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, която по думите му не е зачела международните закони в украинската криза.

"Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", казва Митов. "Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното", заявява той.

Интервюто на дипломат №1 пред Ройтерс стана повод депутатът от "Атака" Илиян Тодоров да припомни, че заради санкциите срещу Русия търпим огромни икономически загуби.

"Тук не става дума за русофили и русофоби, а за българския национален интерес, който е свързан с българския бизнес, който пък има интерес да печели от нормалните отношения на държавата с Русия", коментира националистът.

Дончев призна, че не може да каже дали репликата на Митов не е извадена от контекста.

Според него напълно е възможно да е отговор на журналистически въпрос или нещо друго, така че той отказа да се наеме с тълкувателно разясняване на думите на външния министър.

"Санкциите нагнетяват отношението между ЕС и Русия, което в ситуация на регионална несигурност не носят допълнителни ползи", призна Дончев.

Въпреки това, той обясни, че дори и в парламента да се гласува падането на санкциите, това няма да се случи, защото зависи от целия ЕС.

"Решението е общоевропейско и ако е нужно усилие в тази посока, те не са в тази зала и не се изчерпват с усилията на правителството, това е политически диалог“, обобщи Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--93;Абе казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ ?
83
0
 
2
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Анонимен--85;А ти знаеш ли че САЩ освободиха Филипините от Японските касапи.
82
11
 
2
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Прав е Митов. Санкции до дупка.
81
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Добро утро ГЕРБ.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко време Ви трябваше да ви загрее американският реотан че Русия е приятел добър търговски пазар за Б-я или пък ако не Ви харесва да и е приятел то се придържайте към поговорката дръжте приятелите си близо а неприятелите още по близо
79
1
 
9
 
! Отговори
gtf преди 7 години
интересно звучи, лапета с жълто по устата, да заемат позиции срещу този и онзи без да имат елементарна представа за какво иде реч. Другаря Дончев, да беше мислил за националните интереси малко по-рано - преди това малоумно правителство да спре южен поток, който е радушно приет от турците, които пък ще ни държат за топките. Това правителство е може би най-вредното за последните 25-6 години, тотално корумпирано по най-високите етажи, приело редица действия срещу националните ни интереси.
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 88100 години казваш Русия ни е промивала мозъците? На соросоида мътилката само за има няма 26 години съвсем я измиха, но това не е мой проблем :)
77
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилията освен форма на неграмотност, невежество и псевдоправославие е и форма на омраза. Смятащите се за русофили първо мразят собствената си страна, след това измислените врагове на Русия.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До интелигентенТози ник нарочно ли го избра, защото нямаш минимум интелигентност! Но няма да ти обяснявам как се правят тези неща там, където има държава. Дори и на нашия Министерски съвет да беше отворил страницата, щеше малко да ти светне за какво иде реч ...Главо герберска, то се иска и акъл, не само наколенки и опорни точки!
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно нивото на соросовите *** е паднало много. Не стига че са необразовани ами трудно мислят. Само си хабят парите с вас. Ксто ви чете човек дори да не е русофил, ще стане.
74
3
 
4
 
! Отговори
а бе вие троловете преди 7 години
до 91 отдалеч се познавате !!! едни олицетворяват турция с ердоган...други русия с путин ...българите сме благодарни на РУСКИЯТ НАРОД , че ние е освободил от турците . на путин можем да бъдем само сърдити заради скъпата газ която плащаме,заради провала на южен поток-достатъчно бе путин да беше се съгласил с третият енергиен пакт и юп тръгваше...той обече клекна на ердо .така ,че стига с това генерализиране
73
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата на русофила е България да стане Задунайска губерния, във всеки дом да има икона с лика на Путин, официалният език да бъде руски, официалната валута-рубла, всички началници да бъдат руснаци и всеки ден да плющят с нагайката българите превърнати в крепостни селяни, а Кобзон да пее от уредбата "Моя страна, моя Болгария! А сегашните русофили да бъдат надзиратели в лагерите и да избиват българите, не искащи да се кланят на Русия!
72
1
 
11
 
! Отговори
До 81 преди 7 години
"никой не ни пречи и ние да правим същото" Тука уцели десятката. Точно така НИКОЙ. Нито Русия, нито Ес ни пречат. Вече два мандата Герб имаха прекрасната възможност нещо да направят. Резултатът е нулев. И няма нужда да се търсят причините извън Герб. Явно хората си не могат.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както и да ги наречеш тия взаимоотношения, нямам претенции, те помагат унгарския народ да живее все по-добре. Това показва, че Орбан е по-добър политик от нашите А ако не ти харесва думата "прекрасни" си е твой проблем.
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До фактАми тези симпатии към Русия и руският народ не са случайни ,а са плод на вече 100 годишното промиване на мозъците на българите !
69
1
 
3
 
! Отговори
овеч преди 7 години
а когато стане късно,ко шъ прайм тугавъ?
68
1
 
4
 
! Отговори
До 84 факт преди 7 години
Сталин:Расстрелять, как бешеных собак!
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и президентът на Филипините разбра, че Обама е *** син, само наште негрофили за едни кирливи долари си драскат по характеристиките. Не разбирам, как им се ходи до Белене и Скравена?
66
11
 
5
 
! Отговори
факт преди 7 години
Ненапразно Сталин е нарекъл българските русофили - полезни и-д-и-о-т-и ! Понеже са готови да предадат интересите на България и българският народ на Русия и то без да искат някакви пари за действията си ,а правят всичко единствено заради някакви симпатии към Русия ! Платените предатели не са толкова опасни понеже като спрат да им плащат и те спират да родоотстъпничат , но по-опасни са безплатните предатели каквито са българските русофили или така наречените от Сталин - полезни и-д-и-о-т-и !
65
7
 
5
 
! Отговори
факт преди 7 години
Българските полезни и-д-и-о-т-и на Русия унищожават България !